Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Ομολογία αποτυχίας από τον υπουργό Παιδείας, που όμως επιμένει στο αδιέξοδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομολογία αποτυχίας από τον υπουργό Παιδείας, που όμως επιμένει στο αδιέξοδο

Την αποτυχία του να χτυπήσει τον ηρωικό αγώνα στα πανεπιστήμια για να μην περάσει το μέτρο της διαθεσιμότητας ομολόγησε χθες ο υπουργός Παιδείας. Όπως παραδέχτηκε (στο Βήμα FM), «το υπουργείο έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, έχει εξαντλήσει τα πάντα, τα οποία ήταν στη διάθεσή του, προκειμένου τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν εύρυθμα». Μετά την παραδοχή αυτή, ο μόνος δρόμος για την κυβέρνηση είναι να ακούσει την έκκληση διαλόγου που απευθύνουν οι πρυτάνεις και να αναστείλει το μέτρο της διαθεσιμότητας, ώστε να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και να μην χαθεί το εξάμηνο. Άλλη λύση δεν υπάρχει, καθώς η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν υποκύπτει.

Ειδικότερα, χθες οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ενώ τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν και τα μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Έτσι, τα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας τελούν αυτή τη στιγμή χωρίς Συγκλήτους, γεγονός που από μόνο του επιβάλλει στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις πρακτικές της και τις αποφάσεις της. Πολύ περισσότερο που και η δεύτερη δικαστική απόφαση απορρίπτει το αίτημα του υπουργείου Παιδείας να βγάλει την απεργία των διοικητικών καταχρηστική. Άρα απορρίπτει τον ισχυρισμό του Κ. Αρβανιτόπουλο ότι η απεργία είναι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η απεργία κρίνεται παράνομη, αυτό όμως δεν αφορά όλους τους εργαζομένους, αλλά μόνο τους διοικητικούς ΙΔΑΧ του Πολυτεχνείου. Κι αυτό επειδή ο υπουργός Παιδείας στράφηκε μόνο κατά της Ομοσπονδίας των συμβασιούχων διοικητικών υπαλλήλων που υπάγεται στη ΓΣΕΕ και όχι εναντίον της Ομοσπονδίας των μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων που ανήκει στην ΑΔΕΔΥ. Αναγνωρίζοντας, εκ των υστέρων το... λάθος, συνεργάτες του υπουργού δήλωσαν ότι θα υπάρξουν και συμπληρωματικές προσφυγές. Αλλά και πάλι η κυβέρνηση δεν παίρνει αυτό που επιθυμεί διακαώς, δηλαδή τον χαρακτηρισμό της απεργίας ως καταχρηστικής. Έτσι, συνεχίζεται η απεργία τόσο στο ΕΚΠΑ όσο και στο ΕΜΠ, ενώ σήμερα θα καθορίσουν τη στάση τους οι εργαζόμενοι ΙΔΑΧ του Πολυτεχνείου.

Στο μεταξύ, σε απεργία βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο ΑΠΘ, στην Πάτρα και σε άλλα ιδρύματα. Η μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει πλέον ο Κ. Αρβανιτόπουλος, είναι η παραίτησή του, δήλωσε χθες ο Ζαχαρίας Τριγάζης, μέλος του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων.

Η εισαγγελέας Αρείου Πάγου ζητάει να ανοίξουν τα πανεπιστήμια

Το μόνο που έχει προκαλέσει η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης είναι μια σειρά από προκαταρκτικές εξετάσεις κατά των πανεπιστημίων. Χθες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε νέα κατεπείγουσα εξέταση για να διερευνηθεί εάν η απεργία συνεχίζεται παρά την απόφαση του δικαστηρίου. Σε αυτήν την περίπτωση θα ερευνηθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης διάταξης δικαστικής απόφασης.

Επιπλέον, σε επικοινωνία της με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Πελεγρίνη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ε. Κουτζαμάνη, ζήτησε να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας ότι διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα.

Ενδεικτικό της αναλγησίας της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι εμμένει στον ίδιο δρόμο παρά την ομολογία αποτυχίας. Έτσι, από τη μία πλευρά, καλούνται οι υπάλληλοι που έχουν διαπιστώσει λάθος στοιχεία στους πίνακες μοριοδότησης να υποβάλουν «αίτηση θεραπείας στο ΑΣΕΠ, με όλα τα συνημμένα δικαιολογητικά, (που και πάλι δεν έχουν, αφού οι γραμματείες είναι κλειστές).

Από την άλλη, ο υπουργός Παιδείας εξακολουθεί να καλεί σε ενεργοποίηση των μηχανισμών κοινωνικού αυτοματισμού, ενώ επιμένει να ζητάει από την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους πρυτάνεις να φέρουν την αστυνομία στα ιδρύματα για να επιβάλει τον νόμο και την τάξη. Όπως είπε (στο Βήμα FM), οι πρυτάνεις είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της τάξης, καλώντας τις αρμόδιες αρχές στα πανεπιστήμια, όταν γίνονται παραβατικές και έκνομες πράξεις (δηλ. απεργίες και καταλήψεις).

Φοβάται ανάφλεξη και δεν κάνει επιστράτευση

Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης, καθώς αναγνώρισε ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι παίξε - γέλασε και «τα κατασταλτικά μέτρα μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάφλεξη και κοινωνική αναταραχή». Αν δεν φοβόταν αυτό ο Κ. Αρβανιτόπουλος, θα είχε προχωρήσει ακόμη και σε επιστράτευση, καθώς, όπως είπε, για να κλείσει τα στόματα των εσωκομματικών του αντιπάλων, είναι ο υπουργός «ο οποίος δεν δίστασε να επιστρατεύσει 86.000 ανθρώπους τον περασμένο Μάιο, για να γίνουν οι Πανελλαδικές». Ο υπουργός Παιδείας απέδωσε την απεργία πρώτον στη διάσωση των ημετέρων, μιλώντας για οικογενειοκρατία, και δεύτερον σε κάποιους (εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ) που θέλουν να γίνει ο χώρος της παιδείας παρανάλωμα του πυρός. Τέλος, επιτέθηκε εκ νέου στον πρύτανη του ΕΚΠΑ, στον οποίο και χρέωσε την ευθύνη για την απώλεια του εξαμήνου.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οδηγεί τα πανεπιστήμια στο απόσπασμα

Δεν πρέπει να μένουν πλέον αμφιβολίες για το ότι η κυβέρνηση, με τις ευλογίες της τρόικας, οδηγεί τα πανεπιστήμια στο εκτελεστικό απόσπασμα, τονίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Επί 11 εβδομάδες συνεχίζεται η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων και τα πανεπιστήμια μένουν κλειστά. Επί 11 εβδομάδες η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στον κόπο να υποκριθεί ότι κάνει διάλογο με τους απεργούς και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το κύμα των απολύσεων δεν οδηγεί μόνο στην εξαθλίωση δύο χιλιάδες οικογένειες. Ταυτόχρονα, προκαλεί την πλήρη διάλυση των ήδη υποχρηματοδοτούμενων πανεπιστημίων και την υποβάθμιση των σπουδών σε αυτά, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει τονίζοντας ότι αποτελεί επιτακτική κοινωνική ανάγκη να τους σταματήσουμε πριν γυρίσουν τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL