Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Υπό παραίτηση η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, αρνούμενη να διδάσκει υπό αστυνομική εποπτεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπό παραίτηση η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, αρνούμενη να διδάσκει υπό αστυνομική εποπτεία

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς τα μέλη της Συγκλήτου τελούν από χθες υπό παραίτηση, αρνούμενα να λειτουργήσει το ΕΚΠΑ υπό καθεστώς τρομοκρατίας και επιτήρησης από τις αστυνομικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα, λάδι στη φωτιά ρίχνει η δημοσιοποίηση από το ΑΣΕΠ των πινάκων μοριοδότησης των απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων. Οι πίνακες, όπως καταγγέλλεται επισήμως τόσο από τους εκπροσώπους των εργαζομένων όσο και από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι γεμάτοι λάθη, γεγονός που καθιστά και το ΑΣΕΠ συνένοχο σε όλη αυτή τη διάτρητη διαδικασία. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, αψηφώντας τις απειλές του υπουργού Παιδείας περί συλλήψεων, συνεχίζουν για 11η εβδομάδα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, οι οποίες καλύπτονται και από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού.

Ειδικότερα, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας. Το ΕΚΠΑ στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας. Όμως, όπως επισημαίνει η Σύγκλητος, στην παρούσα φάση δεν υφίστανται συνθήκες ομαλότητας, λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου). Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Συγκλήτου έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρύτανη και ζητούν συνάντηση με τους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο, προκειμένου να παρέμβουν για να αρθεί το αδιέξοδο. Ωστόσο, το βράδυ ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε νέα προσφυγή στη Δικαιοσύνη απειλώντας όσους, όπως είπε, θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε πεδία μάχης, ότι θα βρουν απέναντί τους κυβέρνηση και κοινωνία.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί η διαθεσιμότητα

Οι παραιτήσεις των μελών της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα πανεπιστήμια εξαιτίας της πολιτικά ανεύθυνης και επικίνδυνης στάσης της κυβέρνησης, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Ατελέσφορη, παράνομη και αυθαίρετη η διαδικασία

Η νέα έκκληση της παραιτηθείσας Συγκλήτου αποτελεί μονόδρομο μετά και το φιάσκο με τους πίνακες μοριοδότησης. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων των ΑΕΙ, Φ. Βαρτελίνος, καταγγέλλει τεράστια λάθη στη μοριοδότηση των υπαλλήλων, την οποία έκανε το ΑΣΕΠ, ενώ στους πίνακες δεν περιλαμβάνονται υπάλληλοι που έκαναν την ηλεκτρονική απογραφή. «Η Ομοσπονδία μας», δηλώνει ο Φ. Βαρτελίνος, «είχε καταγγείλει τη διαδικασία ως ατελέσφορη, παράνομη και αυθαίρετη. Η διαδικασία ήταν αρμοδιότητα των διοικητικών υπηρεσιών των ΑΕΙ και όχι ευθύνη του κάθε υπαλλήλου. Οι υπάλληλοι των ΑΕΙ δεν διέθεταν όλα τα στοιχεία για την απογραφή τους, δεδομένου ότι οι Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού ήταν κλειστές».

Το ίδιο το ΑΣΕΠ στην ανακοίνωση των πινάκων τονίζει ότι η μοριοδότηση των προσόντων των υπαλλήλων και η κατάρτιση των σχετικών βαθμολογικών πινάκων κατάταξης βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία όπως ακριβώς απεστάλησαν από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού του εν υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί το ΑΣΕΠ έσπευσε να κάνει τη μοριοδότηση, αφού είχε διαπιστώσει προβλήματα στα στοιχεία που του δόθηκαν και τα είχε αναφέρει εγγράφως. Οι πίνακες έχουν διαβιβαστεί στο αρμόδιο τριμελές ειδικό υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο και θα συντάξει τη λίστα της διαθεσιμότητας.

Αγωγή Πελεγρίνη κατά του Συμβουλίου Ιδρύματος

Υπόλογο ενώπιον της Δικαιοσύνης είναι το Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά την αγωγή που κατέθεσε εναντίον του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Πελεγρίνης. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ιδρύματος με μακροσκελή του ανακοίνωση υπέδειξε τον πρύτανη του ΕΚΠΑ ως υπεύθυνο για τη μη λειτουργία του ιδρύματος. Ο Θ. Πελεγρίνης, όπως είχε προαναγγείλει, κατέθεσε αγωγή με την οποία τονίζει ότι το με όσα ψευδώς ισχυρίστηκε το Συμβούλιο Ιδρύματος, προσέβαλε βαρύτατα την προσωπική και επαγγελματική του αξιοπρέπεια και εντιμότητα, την επάρκεια προς άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων και συνακόλουθα την προσωπικότητά του, καθ' όσον τον εμφάνισαν ως πρύτανη που παρανομεί, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε να είναι απαραίτητη και η διερεύνηση των πράξεών του από δημόσιες Αρχές. Ο πρύτανης του ιδρύματος, που έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένως για τη στάση αρχών που τηρεί στην άσκηση των καθηκόντων του, ζητεί την αποζημίωσή του με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως ρητά αναφέρει στην αγωγή του, θα το διαθέσει για την κάλυψη των αναγκών του Πανεπιστημίου. Αγωγή κατά του Συμβουλίου Ιδρύματος έχουν καταθέσει και οι εργαζόμενοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL