Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Προς νέα απεργία ΕΚΠΑ και ΕΜΠ

Σε συνέχιση της απεργίας προσανατολίζονται οι σύλλογοι των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ, στις Γενικές Συνελεύσεις τους που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η κυβέρνηση οξύνει τη...

Σε συνέχιση της απεργίας προσανατολίζονται οι σύλλογοι των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ, στις Γενικές Συνελεύσεις τους που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η κυβέρνηση οξύνει τη σύγκρουση με τα πανεπιστήμια, προετοιμάζοντας νέο αυταρχικό χτύπημα, δηλαδή επίταξη των υπαλλήλων.

Στο μεταξύ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση των πανεπιστημίων να ανασταλεί προσωρινά η υπουργική απόφαση που βάζει στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους. Σύμφωνα με την απόφαση, η επίμαχη υπουργική απόφαση δεν δύναται να ανασταλεί, καθώς η κατάργηση των θέσεων συνάπτεται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Επίσης, το δικαστήριο έκρινε ότι από τα έγραφα που προσκομίστηκαν δεν προκύπτει πως «συντρέχει εξαιρετικός λόγος συνιστάμενος στην αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων, σύμφωνα με την κατά το Σύνταγμα και τον νόμο αποστολή τους, ο οποίος θα δικαιολογούσε την αναστολή εκτέλεσης της επίμαχης υπουργικής απόφασης».

Ωστόσο, η δικαστική μάχη δεν τελειώνει εδώ, καθώς η κύρια προσφυγή που έχουν καταθέσει τα πανεπιστήμια κατά της διαθεσιμότητας θα συζητηθεί στις 14 Ιανουαρίου του 2014.

Συμμετοχή στην επιτροπή σύνταξης των σχολικών βιβλίων ζητεί η Εκκλησία

Τη συμμετοχή εκπροσώπου της Εκκλησίας στην επιτροπή σύνταξης των σχολικών βιβλίων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αναμένεται να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Στην ανακοίνωση της ΔΙΣ δεν διευκρινίζεται αν το αίτημα για μόνιμη εκπροσώπηση στην επιτροπή σύνταξης των βιβλίων αφορά μόνο το μάθημα των Θρησκευτικών ή αν η Εκκλησία επιθυμεί να έχει «λόγο» και σε βιβλία άλλων μαθημάτων. Αντίστοιχο αίτημα της ΔΙΣ είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση το 2010.

Παράλληλα, αναμένεται να προταθεί από τη ΔΙΣ προς την κυβέρνηση να προβληθεί στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ε.Ε. η προσωπικότητα και το έργο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ι. Καποδίστρια, ως «προτύπου χριστιανού και πολιτικού».

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Πέντε χρόνια

Τέτοιες μέρες, πριν από πέντε χρόνια, στις 25.1.2015, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή του τόπου. Με τη στήριξη μιας κοινωνίας απελπισμένης και εξοργισμένης από την ανυπολόγιστη καταστροφή δύο Μνημονίων και έχοντας διανύσει μια εντυπωσιακή πορεία

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις