Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Στη ΔΑΠ χρεώνει τώρα την ευθύνη η κυβέρνηση να ανοίξει τα πανεπιστήμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη ΔΑΠ χρεώνει τώρα την ευθύνη η κυβέρνηση να ανοίξει τα πανεπιστήμια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΙΚΙΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

Στη ΔΑΠ χρεώνει τώρα την ευθύνη η κυβέρνηση να ανοίξει τα πανεπιστήμια, οξύνοντας το κλίμα, παραμονή του εορτασμού για τα 40χρονα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Με χθεσινή της ανακοίνωση, η κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια προαναγγέλλει νέες προσφυγές κατά των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά τη δικαστική απόφαση που ήδη υπάρχει.

Όπως εκτιμούν εκπρόσωποι των εργαζομένων, η ΔΑΠ παίζει τον ρόλο του λαγού προλειαίνοντας το έδαφος για να εκδηλωθεί η τελική κυβερνητική επίθεση κατά των πανεπιστημίων που συνεχίζουν να αντιστέκονται. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επίταξη των διοικητικών υπαλλήλων, αμέσως μετά τη λήξη του τριήμερου εορτασμού, καθώς κανένα άλλο μέτρο δεν κατάφερε να κάμψει την αγωνιστικότητα των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση οξύνει το κλίμα και εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί για «τυφλή σύγκρουση» και «σκηνικό αναταραχής». Πρόσχημα για την επίθεση ήταν χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε μετά από δημοσιεύματα εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και η "Αυγή", βάσει των οποίων το ΑΣΕΠ επέστρεψε στο υπουργείο Παιδείας ως «ασαφή, μη πλήρη και άρα ανεπαρκή» τα στοιχεία της απογραφής των υπαλλήλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή είναι η πολιτική και ηθική δικαίωση του αγώνα των απεργών, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπεια δημόσιου λειτουργού, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Ο υπουργός ανάγκασε σε ασαφή και αναξιόπιστη διαδικασία απογραφής τους υπαλλήλους, μια διαδικασία που πλέον είναι για τα σκουπίδια.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Αρβανιτόπουλος κρίθηκε αναξιόπιστος από το ΑΣΕΠ και με τις ενέργειές του τελεί υπό διαθεσιμότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση διακοπή των πειθαρχικών διώξεων των υπαλλήλων των δύο ιστορικών ιδρυμάτων του τόπου μας, του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, και την οριστική απόσυρση του μέτρου της διαθεσιμότητας. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να επανέλθει η ηρεμία στην ακαδημαϊκή κοινότητα και να λειτουργήσουν πάλι τα πανεπιστήμια.

Αργά το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σκηνοθετεί ένα έργο όξυνσης και τυφλής σύγκρουσης», υποκινώντας όλες τις κινητοποιήσεις στον χώρο της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «μετά τις παροτρύνσεις του προς τους εκπαιδευτικούς να τινάξουν στον αέρα τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, να κλείσουν τα σχολεία με τον αγιασμό και προς τους διοικητικούς να μην απογραφούν και να κλείσουν τα Ιδρύματα, έφτασε στο σημείο να 'ανακαλύψει' και απόφαση του ΑΣΕΠ που δεν υπάρχει!».

Με τον τρόπο αυτόν επιχειρεί να διαψεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξέδωσε την ανακοίνωση με βάση τα δημοσιεύματα εφημερίδων, αλλά «ξέχασε» να διαψεύσει... την πηγή του κακού, δηλαδή τα ίδια τα δημοσιεύματα.

Νωρίτερα εκπαιδευτικό site, είχε δημοσιεύσει απάντηση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου, που αποτελούσε άμεση παραδοχή της εμπλοκής της διαθεσιμότητας στο ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα το Γραφείο Τύπου δήλωνε ότι υπάρχουν προβλήματα τυπικής φύσεως, τα οποία λύνουν οι υπηρεσίες μεταξύ τους, αλλά διαβεβαίωνε ότι το ΑΣΕΠ θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία μοριοδότησης των διοικητικών υπαλλήλων μέχρι την Παρασκευή. Υποτίθεται ότι το υπουργείο Παιδείας θα είχε στα χέρια του τη μοριοδότηση από την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ υπενθυμίζεται ότι η εκβιαστική διαδικασία απογραφής ολοκληρώθηκε στις 23 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL