Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Ο αγώνας συνεχίζεται στα Πανεπιστήμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο αγώνας συνεχίζεται στα Πανεπιστήμια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΙΚΙΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

Ανυποχώρητα συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα για 10η εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, παρά την εν μέρει ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων τους. «Δεν θα σταματήσουμε αν δεν σταματήσουμε την πολιτική των απολύσεων και της διάλυσης του δημοσίου Πανεπιστημίου», τονίζει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία προκήρυξε νέα πενθήμερη απεργία μέχρι την Παρασκευή, καλύπτοντας και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ. Αντίστοιχες αποφάσεις για συνέχιση της απεργίας έλαβαν και οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν χθες.

Ο αγώνας των εργαζομένων, αλλά και του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας, αναμένεται να λάβει νέες διαστάσεις, καθώς η 10η εβδομάδα των κινητοποιήσεων συμπίπτει με τις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και οι απεργοί είναι ήδη στις επάλξεις για τη διοργάνωση αγωνιστικού εορτασμού. Με το ίδιο σύνθημα, 40 χρόνια μετά, οι απεργοί του Πολυτεχνείου, ξεκινούν τις εκδηλώσεις για την επέτειο, διοργανώνοντας την Πέμπτη συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης". Η συναυλία, που συνδιοργανώνεται από τους απεργούς του ΕΚΠΑ και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, στις 7 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, χθες επιδόθηκε από δικαστικό κλητήρια η πρώτη παραπομπή σε αυτοδίκαιη αργία σε απεργό διοικητική υπάλληλο από το Πανεπιστήμιο Αθήνας που αρνήθηκε να αυτο-απογραφεί κατά τη διάρκεια της απεργίας. Συνολικά, τέτοια «παραπεμπτήρια» θα λάβουν 278 εργαζόμενοι, που, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, διώκονται πολιτικά γιατί αρνήθηκαν να υποκύψουν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καταγγέλλουν τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας και την ποινικοποίηση του απεργιακού αγώνα των συλλόγων του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ.

Η συκοφάντηση του καθ' όλα δίκαιου αγώνα του διοικητικού προσωπικού και η μεθοδευμένη παραπληροφόρηση πέφτουν στο κενό, τονίζει η συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο οδηγείται σε αδυναμία λειτουργίας και η εκπαιδευτική διαδικασία σε κατάρρευση, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. "Καλούμε την ΑΔΕΔΥ, αλλά και όλες τις ομοσπονδίες και τα σωματεία του Δημοσίου να απαντήσουν στην κυβερνητική πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων και των αγωνιστών με πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία".

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Αθηνών καλούν τον υπουργό να ασχοληθεί με τα καθήκοντά του, αντί να προσπαθεί με έναν οχετό παραπληροφόρησης, με προσφυγές στα δικαστήρια, με απειλές και εκβιασμούς να σταματήσει την απεργία. «Ανεπανόρθωτη βλάβη στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στους φοιτητές και στις οικογένειές τους", τονίζουν οι εργαζόμενοι, "θα προκληθεί εάν το ΕΚΠΑ οδηγηθεί σε αδυναμία λειτουργίας με την απόλυση 498 εκ των 1.337 εργαζομένων του. Αυτή ακριβώς την ανεπανόρθωτη βλάβη προσπαθούν να αποτρέψουν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους". Όπως τονίζουν, «σοβαρό κοινωνικοοικονομικό κλονισμό στις οικογένειες» των παιδιών προκαλεί η πολιτική που τις οδηγεί στον δρόμο χωρίς στοιχειώδη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. "Εμείς είμαστε από αυτές τις οικογένειες. Μπορεί να ισχυριστεί ο κ. Αρβανιτόπουλος το ίδιο;" ρωτούν οι απεργοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL