Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι μαύρες μέρες της εκπαίδευσης

Ο οδοστρωτήρας του Μνημονίου ισοπεδώνει το δημόσιο σχολείο.Κατακτήσεις δεκαετιών καταργούνται με διαδικασίες εξπρές, ενώ η χρηματοδότηση έχει περικοπεί κατά 40% στα δημόσια σχολεία και 60% στην...

Ο οδοστρωτήρας του Μνημονίου ισοπεδώνει το δημόσιο σχολείο.Κατακτήσεις δεκαετιών καταργούνται με διαδικασίες εξπρές, ενώ η χρηματοδότηση έχει περικοπεί κατά 40% στα δημόσια σχολεία και 60% στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα τελευταία ανοσιουργήματα της κυβέρνησης Σαμαρά είναι:

- Η συρρίκνωση του ολοήμερου σχολείου και των τμημάτων που λειτουργούσαν για το πιο ευαίσθητο κομμάτι του μαθητικού πληθυσμού: τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

- Η καθιέρωση τμημάτων με 30 μαθητές στα γυμνάσια και τα λύκεια.

- Η θεσμοθέτηση ενός λυκείου για την ελίτ και η εκδίωξη χιλιάδων μαθητών από τα μαθητικά θρανία μέσα από την καθιέρωση ενός εξεταστικού Γολγοθά, με εξετάσεις πανελλαδικού τύπου από την Α' Λυκείου.

- Η διάλυση της σχέσης εκπαιδευτικού-σχολείου-μαθητή μέσα από τις διαθεσιμότητες, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, την ομηρεία, την αβεβαιότητα και την εργασιακή ανασφάλεια. Καθιερώθηκε ο θεσμός του εκπαιδευτικού «delivery», όπου ένας καθηγητής υποχρεούται να προσφέρει τις υπηρεσίες του ακόμα και σε πέντε διαφορετικά σχολεία.

- Η εκχώρηση «εκπαιδευτικών» φιλέτων στον ιδιωτικό τομέα μέσα από την κατάργηση 50 δημοφιλών ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και το κλείσιμο 100 ΕΠΑΣ.

Τελευταία πράξη αυτής της περιόδου δράσης, η επιβολή διά πυρός και σιδήρου των διαθεσιμοτήτων στα πανεπιστήμια, παρά τις δραματικές συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο για τη λειτουργία τους. Ο ηρωικός αγώνας των εργαζομένων των υπόλοιπων φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει αποτρέψει μέχρι σήμερα την επιβολή του μέτρου που, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Πίκια Στεφανάκου

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Επτά μήνες κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γκέλες παντού

Επτά μήνες μετά τις εκλογές, η ελληνική πραγματικότητα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη διαμορφώνεται ως εξής: Στο προσφυγικό, υπάρχει πλήρης απώλεια ελέγχου. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να θέσει στοιχειώδεις στόχους και να τους υλοποιήσει και έχει μετατραπεί σε ουρά των τοπικών της ακροδεξιών παραγόντων....

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις