Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Στα δικαστήρια προσφεύγει ο Κ. Αρβανιτόπουλος για να κάμψει την απεργία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα δικαστήρια προσφεύγει ο Κ. Αρβανιτόπουλος για να κάμψει την απεργία

Ο υπουργός Παιδείας κατέφυγε χθες στα δικαστήρια για να ζητήσει την ποινικοποίηση της απεργίας των εργαζομένων

Με όλα τα μέσα βάλλει κατά των πανεπιστημίων η κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Παιδείας κατέφυγε χθες στα δικαστήρια για να ζητήσει την ποινικοποίηση της απεργίας των εργαζομένων, ενώ ξεκίνησε η επίδοση των εγγράφων στους διοικητικούς υπαλλήλους που αρνήθηκαν να απογραφούν και τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία. Την ίδια ώρα, τίθεται στο στόχαστρο της εισαγγελίας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ελέγχεται για παράβαση καθήκοντος!

Ειδικότερα, ο Κ. Αρβανιτόπουλος, επικαλούμενος, όπως συμβαίνει με όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, κατέθεσε χθες στο αρμόδιο πρωτοδικείο αγωγή κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των διοικητικών υπαλλήλων των δύο μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική, ώστε να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα ιδρύματα και να μη χαθεί το εξάμηνο.

Η δεύτερη κίνηση στρέφεται κατά των 276 διοικητικών υπαλλήλων που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στην υποχρεωτική απογραφή που επέβαλε το υπουργείο Παιδείας. Χθες ξεκίνησαν οι διώξεις των συγκεκριμένων διοικητικών υπαλλήλων με την επίδοση εγγράφων με τα οποία τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία και παραπέμπονται στα πειθαρχικά συμβούλια, αντιμετωπίζοντας σωρεία κατηγοριών (παράβαση καθήκοντος, σοβαρή απείθεια κ.ά.).

Προκαταρκτική εξέταση κατά Πελεγρίνη

Η τρίτη κίνηση συμπλήρωσης του πολεμικού ανακοινωθέντος είναι η έρευνα κατά του Θ. Πελεγρίνη, η οποία πραγματοποιείται μετά τις καταγγελίες του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου, που κατηγορεί τον πρύτανη για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του κατά τη διάρκεια της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Την έρευνα θα ενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια της ΕΛ.ΑΣ., μετά τη σχετική εντολή που δόθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών. Ήδη, πάντως, οι καθηγητές του ΕΜΠ αποφάσισαν από τη Δευτέρα να αρχίσουν τα μαθήματα, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αύριο συνεδριάζει ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων και το Σάββατο η Σύγκλητος. Όλα δείχνουν, πάντως, ότι και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αρχίσουν τα μαθήματα.

Από την πλευρά τους, ο πρύτανης και η Σύγκλητος του ιδρύματος ανακοίνωσαν ότι προβαίνουν σε όλα τα μέτρα για την διασφάλιση της λειτουργίας του ιδρύματος τονίζοντας παράλληλα ότι η πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι «με εισαγγελικές παραγγελίες, διαρροές στον Τύπο και ύβρεις κατά του πανεπιστημίου και των θεσμικών οργάνων του δεν επιλύονται τα προβλήματα».

Πρυτάνεις: Η τακτική του υπουργείου οδηγεί σε απώλεια εξαμήνου

Απαντώντας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η Σύνοδος των πρυτάνεων καταγγέλλει ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου από τον μη διορισμό εκτάκτων διδασκόντων και κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας για «ακραία αμέλεια». Οι συνέπειες της πρακτικής του ΥΠΑΙΘ, σημειώνει η Σύνοδος, είναι πολύ σοβαρές τόσο για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, δεδομένου ότι εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης οι φοιτητές κινδυνεύουν άμεσα να αναγκαστούν να παρατείνουν τις σπουδές τους κατά ένα έτος, λόγω μη ενεργοποίησης σημαντικού αριθμού υποχρεωτικών μαθημάτων των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Επιπλέον, οι πρυτάνεις, με αφορμή τις υβριστικές και απαξιωτικές δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας σε βάρος του πρύτανη του ΕΚΠΑ, ζητούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα. Οι πρυτάνεις τονίζουν ότι οι δηλώσεις αυτές συνιστούν βαρύτατο θεσμικό ατόπημα και στρέφονται συνολικά εναντίον της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα

Η Σύνοδος των πρυτάνεων αποφάσισε να προσφύγει και στα ευρωπαϊκά όργανα για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, ενώ καλεί την πολιτεία να σεβαστεί τη διαδικασία προσωρινής δικαστικής προστασίας που εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ και να μην προχωρήσει σε εκδόσεις διοικητικών πράξεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν τετελεσμένες καταστάσεις πριν την ολοκλήρωση της εκκρεμούσας διαδικασίας. Τέλος, τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι η μετατόπιση της ευθύνης από την κυβέρνηση προς τους πρυτάνεις είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL