Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗ / Με δημιουργική λογιστική έβγαλε τους πλεονάζοντες το υπουργείο Παιδείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗ / Με δημιουργική λογιστική έβγαλε τους πλεονάζοντες το υπουργείο Παιδείας

Τον ρόλο της πέμπτης φάλαγγας παίζει ανοικτά πλέον το Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών για να πλήξει την απεργία των εργαζομένων και τον πρύτανη του ιδρύματος, Θ. Πελεγρίνη, για την αγωνιστική στάση που τηρεί έναντι του μέτρου της διαθεσιμότητας. Σε μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση, το Συμβούλιο Ιδρύματος κατηγορεί τον πρύτανη του ιδρύματος... ακόμη και γιατί υπάρχει και επί της ουσίας ζητάει τη δίωξης του. Συγκεκριμένα, ζητάει από το υπουργείο Παιδείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον ο πρύτανης του ΕΚΠΑ ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του, από τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ να αναλάβει τις ευθύνες της και από την κυβέρνηση να διασφαλίσει το κύρος του αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας.

Άμεση και σφοδρή ήταν η απάντηση του πρύτανη, ο οποίος με το γνωστό του θάρρος δηλώνει ότι δεν τον τρομάζουν οι συκοφάντες. Συγκεκριμένα, αναφέρει: Η ανακοίνωση περιλαμβάνει ψεύδη και ανυπόστατα στοιχεία. Είναι συκοφαντική. Οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη, επειδή ενεργούν με σκοπό να βλάψουν τα συμφέροντα και τη φήμη του αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας, καθώς και την υπόληψη του πρύτανή του. Οι συκοφάντες δεν με τρομάζουν. Καλώ τον υπουργό Παιδείας, εάν αισθάνεται ότι έχω παραβιάσει τα καθήκοντά μου, να ασκήσει τα νόμιμα".

Έωλη επιστημονικά η μεθοδολογία του υπουργείου

Στο μεταξύ, φύλλο και φτερό κάνουν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την έκθεση του υπουργείου Παιδείας, στην οποία στηρίχτηκε το μέτρο της διαθεσιμότητας για τα πανεπιστήμια. Οι βουλευτές επισημαίνουν αναλυτικά τα λάθη, με πίνακες και με στοιχεία, και καταλήγουν ότι:

* Δεν υπάρχει αιτιολόγηση της συνολικής απόρριψης των εκθέσεων αξιολόγησης που υπέβαλαν τα ΑΕΙ, με βάση τα κριτήρια που το ίδιο το υπουργείο τούς πρότεινε.

* Παρά τις επανειλημμένες αναφορές σε «διεθνή αναγνωρισμένη μεθοδολογία και κριτήρια» δεν υπάρχει καμία βιβλιογραφική πηγή που να τεκμηριώνει την προέλευση της μεθόδου, των χρησιμοποιούμενων κριτηρίων και των ποσοτικών δεικτών. Αντίθετα, μεθοδολογικά κριτήρια χαρακτηρίζονται από επιστημονική αυθαιρεσία και προχειρότητα.

* Η μελέτη χρησιμοποίησε ένα μοντέλο με εξαιρετικά χαμηλούς δείκτες αναλογίας για το διοικητικό προσωπικό προκειμένου να προκύψει το «πλεόνασμα» προσωπικού. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

* Στη μεθοδολογία υπάρχουν αυθαίρετοι και ατεκμηρίωτοι συντελεστές, ενώ παρατηρούνται σημαντικές ασυνέπειες κατά τους υπολογισμούς.

* Ακόμη και αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι επ' ουδενί δεν τεκμηριώνεται η ύπαρξη «πλεονάζοντος» προσωπικού στα ήδη υποστελεχωμένα ΑΕΙ, τονίζουν οι 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που καταθέτουν σχετική ερώτηση.

Όπως αναφέρουν, η επιστημονικά έωλη διαδικασία του υπουργείου χρησιμοποιεί «δημιουργική λογιστική» για να οδηγήσει τους εργαζόμενους στην ανεργία και τα ΑΕΙ στην κατάρρευση.

Καίρια και αμείλικτα τα ερωτήματα που τίθενται: ποια διεθνής βιβλιογραφική πηγή τεκμηριώνει την προέλευση και εγκυρότητα της μεθοδολογίας, των κριτηρίων και των ποσοτικών δεικτών που εφαρμόστηκαν; Με ποια επιχειρήματα απαντά ο υπουργός για να ανασκευάσει τις επιστημονικά και μεθοδολογικά τεκμηριωμένες αιτιάσεις μας περί χρήσης «δημιουργικής λογιστικής»; Θα αποσύρει τις διαθεσιμότητες, ώστε να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ;

Τ. Κουράκης: Κινήσεις παπατζήδων με τη διαθεσιμότητα

Την ίδια ώρα, ο Τάσος Κουράκης, με αφορμή τη δεύτερη απόφαση διαθεσιμότητας 2.000 εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, τονίζει ότι η πιο νοσηρή φαντασία δεν θα μπορούσε να διανοηθεί τους χειρισμούς του υπουργείου Παιδείας. Η ενέργεια αυτή δεν είναι πολιτική, αλλά εκδικητική προς τους εκπαιδευτικούς. Βρίσκεται στα όρια της θεσμικής εκτροπής και θυμίζει τις ευέλικτες, αλλά λαθραίες κινήσεις παπατζήδων. Πλησιάζει η ώρα που όσοι περιπαίζουν το αναμφισβήτητο αγαθό της Παιδείας και τους λειτουργούς του, τονίζει ο Τ. Κουράκης, θα βρεθούν στο περιθώριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL