Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Στο ΣτΕ η μάχη για την Παιδεία, ενώ η ΔΑΠ προαναγγέλλει... δράση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο ΣτΕ η μάχη για την Παιδεία, ενώ η ΔΑΠ προαναγγέλλει... δράση

Στην 9η εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν από τη Δευτέρα οι διοικητικοί υπάλληλοι των δύο μεγαλύτερων και αρχαιότερων πανεπιστημίων της χώρας, του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Την απόφαση αυτή έλαβε χθες η μαζικότατη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Πολυτεχνείου που ακολούθησε την αντίστοιχη του ΕΚΠΑ. Η αρχής της 9ης εβδομάδας κινητοποιήσεων συμπίπτει με την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης προσωρινής αναστολής της υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα που έχουν καταθέσει τα 8 πληττόμενα πανεπιστήμια. Η πανεπιστημιακή κοινότητα θα δώσει και στο δικαστικό επίπεδο μάχη για να ανασταλεί έστω και προσωρινά το μέτρο της διαθεσιμότητας μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης στις 10 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, μετά το νέο τελεσίγραφο του υπουργού Παιδείας, προλειαίνεται το έδαφος για την ποινικοποίηση της απεργίας των εργαζομένων. Μάλιστα, η ΔΑΠ, από την ιστοσελίδα που έχει ανοίξει στο Διαδίκτυο για τη συλλογή υπογραφών υπέρ του ανοίγματος των σχολών, προαναγγέλλει ότι θα αναλάβει δράση.

Με ανακοίνωσή τους, οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι οι διοικητικοί δεν πρόκειται να λυγίσουν, γιατί σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τη ΔΑΠ ξέρουν τον σκοπό του αγώνα τους. Είναι αγώνας για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Από τους διοικητικούς, τους καθηγητές και τους φοιτητές εξαρτάται αν το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ θα παραμείνουν ανοιχτά ή αν θα γίνουν τα ιδρύματα που η κυβέρνηση ονειρεύεται: χωρίς προσωπικό και έρευνα, έρμαια του ιδιωτικού κεφαλαίου και με καμία μέριμνα για τις κοινωνικές ανάγκες, υποταγμένα εκπαιδευτήρια και όχι εστίες αγώνα και δημιουργίας.

Το τέχνασμα της μετονομασίας ιδιωτικών σχολείων στη Βουλή

Διά του μυστηρίου της... μετονομασίας των επιχειρήσεών τους, ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων απολύουν εκπαιδευτικούς, παρακρατούν δεδουλευμένα και αγνοούν δικαστικές αποφάσεις. Το νέο τέχνασμα ορισμένων σχολαρχών φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει, πληθαίνουν τα κρούσματα ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι χρησιμοποιούν αφειδώς το τέχνασμα της «μετονομασίας» των εκπαιδευτηρίων τους προσδοκώντας σε διπλό οικονομικό όφελος: αφενός αποφεύγουν την καταβολή των δεδουλευμένων στο εκπαιδευτικό προσωπικό και αφετέρου, παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες, απολύουν όσους εκπαιδευτικούς δεν δέχονται τις νέες μειωμένες συμβάσεις. Κι όλα αυτά, επισημαίνεται, με την ανοχή του υπουργείου Παιδείας.

Το θράσος των συγκεκριμένων σχολαρχών είναι τόσο μεγάλο, που αγνοούν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες απαιτούν την επαναπρόσληψη των απολυθέντων και την ανάθεση σε αυτούς διδακτικού έργου, ενώ, όπως καταγγέλλεται, απασχολούν στα «νεοβαφτισμένα» τους εκπαιδευτήρια εκπαιδευτικό προσωπικό χωρίς διοριστήρια, χωρίς έγκριση από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια, προσωπικό το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις εργάζεται ταυτοχρόνως και σε φροντιστήρια – κατά πλήρη παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL