Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Ενώ επιμένουν στη διαθεσιμότητα, ο Χρ. Σταϊκούρας χρηματοδοτεί την εκλογική του περιφέρεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενώ επιμένουν στη διαθεσιμότητα, ο Χρ. Σταϊκούρας χρηματοδοτεί την εκλογική του περιφέρεια

Την ώρα που τα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας δίνουν μάχη για να μην εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, φαίνεται ότι «ευλογεί»... την εκλογική του περιφέρεια, εξαγγέλλοντας την ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος στη Λαμία! Το δεύτερο σκέλος της πρόκλησης στον πανεπιστημιακό κόσμο είναι ότι από τις 10 επιπλέον πιστώσεις που δόθηκαν για την πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων, οι μισές «πάνε» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και από εκεί θα πιστωθούν και πάλι στη Λαμία! Αυτό θα πει εξορθολογισμός της ανώτατης εκπαίδευσης…

Από την πλευρά τους, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, που αυτή την εβδομάδα κλείνουν δύο μήνες απεργίας, αποφάσισαν ομόφωνα σε χθεσινή γενική τους συνέλευση, να συνεχίσουν και την επόμενη εβδομάδα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβουν αύριο και οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ, ενώ σε απεργία βρίσκονται και οι διδάσκοντες. Τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Σήμερα το μεσημέρι, διοργανώνονται με απόφαση της Ομοσπονδίας διοικητικού προσωπικού συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Απάντηση Πελεγρίνη στην εισαγγελική έρευνα: Δεν θα πληρωθούν τις μέρες της απεργίας

Στο μεταξύ, χθες διατάχθηκε ακόμα μια εισαγγελική έρευνα, αυτή τη φορά για να διαπιστωθεί η βασιμότητα δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ συνεχίζουν να πληρώνονται παρ' ότι απεργούν. Ειδικότερα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π. Φάκου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις που διώκονται ποινικά, με κυριότερη την απιστία.

Απαντώντας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, τονίζει ότι οι απεργοί δεν θα πληρωθούν για τις ημέρες της απεργίας. Μάλιστα, με έγγραφό του από τις 8 Οκτωβρίου έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ιδρύματος να προχωρήσουν σε όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο σχετικά με τη μισθοδοσία του προσωπικού κατά τις ημέρες της απεργίας, δηλαδή να περικοπούν οι αποδοχές του προσωπικού που απεργεί. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η μισθοδοσία προκαταβάλλεται και η εκκαθάριση γίνεται μετά τη λήξη της απεργίας.

Αντίδραση στην πρωτοβουλία Σταϊκούρα

Με οξύτητα αντέδρασε η πρωτοβουλία Μελών ΔΕΠ που εκπροσωπεί πανεπιστημιακούς, οι οποίοι αναμένουν εδώ και τέσσερα χρόνια τον διορισμό τους, στην κατανομή των πρόσθετων πιστώσεων συμβασιούχων διδασκόντων στα ΑΕΙ. Όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση, «χορηγούνται 10 επιπλέον πιστώσεις συμβασιούχων, εκ των οποίων οι 5 αφορούν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και από αυτές τις πιστώσεις οι 4 'οφείλουν' να δοθούν σε ένα και μόνο τμήμα, στο νεοσύστατο Τμήμα Πληροφορικής, της εξίσου ολοκαίνουργιας Σχολής Θετικών Επιστημών με έδρα τη Λαμία». Το Τμήμα αυτό, μετά την επιχείρηση «ΑΘΗΝΑ», ανήκει στη δύναμη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στην ίδρυση του Τμήματος είχε αντιδράσει και το συμβούλιο του ιδρύματος. Πάντως, η πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ αποδίδει εμμέσως πλην σαφώς την ευνοϊκή μεταχείριση της Λαμίας στον κ. Σταϊκούρα. Μάλιστα, αναφέρει ότι, σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Λαμία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ένθερμος υποστηρικτής των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών δραστικής συρρίκνωσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της σχολής και με τη σιγουριά ενός καθʼ ύλην αρμόδιου εξήγγειλε ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος».

Προσωρινό φοιτητικό πάσο

Προσωρινό πάσο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μπορούν να πάρουν οι πρωτοετείς φοιτητές που δεν έχουν εγγραφεί ακόμη στις σχολές τους. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι πρωτοετείς μπορούν να χρησιμοποιούν βεβαίωση επιτυχίας που θα χορηγείται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το Λύκειο αποφοίτησης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον οκταψήφιο κωδικό υποψηφίου για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Η βεβαίωση θα ισχύει έως και τις 30 Νοεμβρίου. Στην περίπτωση μετακίνησης από την έδρα της σχολής στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους με τα υπεραστικά ΚΤΕΛ, οι πρωτοετείς θα πρέπει να αποδεικνύουν τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους με οποιοδήποτε στοιχείο.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά της διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης διοργανώνει σήμερα στις 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια, η ΟΛΜΕ. Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL