Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ / Με διαχειριστικούς ελέγχους ο Κ. Αρβανιτόπουλος θέλει να δείξει τα ΑΕΙ ως "κέντρα ανομίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ / Με διαχειριστικούς ελέγχους ο Κ. Αρβανιτόπουλος θέλει να δείξει τα ΑΕΙ ως "κέντρα ανομίας"

Μετά τους εισαγγελείς, η κυβέρνηση στέλνει στα πανεπιστήμια τους ελεγκτές. Με εντολή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να γίνει διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας όλων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, για τα τελευταία πέντε οικονομικά έτη. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει, πρώτον, να εμφανίσει τα πανεπιστήμια ως «κέντρα ανομίας» και, δεύτερον, να πάρει εκδίκηση για την ήττα που υπέστη από την πανεπιστημιακή κοινότητα για το θέμα της διαθεσιμότητας. Είναι σαφές ότι η εντολή για διαχειριστικούς ελέγχους, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα παραμένουν κλειστά, εκπορεύεται από καθαρά εκδικητικά και τιμωρητικά κίνητρα εναντίον εκείνων που, επτά εβδομάδες τώρα, αντιμάχονται «τον νόμο και την τάξη» των Μνημονίων διάλυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Είναι τόσο εμφανής η εμπαθής διάθεση της κυβέρνησης έναντι των πανεπιστημίων και της πανεπιστημιακής κοινότητας, που ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας, τον καλεί να εγκαταλείψει τον συγκρουσιακό τρόπο διαχείρισης των προβλήματων και να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τα ΑΕΙ.

Προς απελπισία της κυβέρνησης, που σε λίγες ημέρες περιμένει ξανά την τρόικα χωρίς να έχει ακόμη τη λίστα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων έτοιμη, το μέτωπο με τα πανεπιστήμια δεν κλείνει. Η ατομική απογραφή που επέβαλε το υπουργείο Παιδείας στους διοικητικούς υπαλλήλους, είναι σωστό... «σουρωτήρι», καθώς οι δηλώσεις που υπεβλήθησαν είναι ελλιπείς και πάντα με την επιφύλαξη των απογραφέντων για την ακρίβεια των στοιχείων.

Στα Προπύλαια την 28η Οκτωβρίου οι διοικητικοί υπάλληλοι

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ήδη, η γενική συνέλευση των εργαζομένων του ΕΚΠΑ προχωρεί σε νέα πενθήμερη απεργία μέχρι την 1η Νοεμβρίου ενώ μετατρέπει τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου σε δράση των απεργών με παρουσία τους στα Προπύλαια από τις 9 το πρωί. Αντίστοιχη απόφαση αναμένεται να λάβουν και οι εργαζόμενοι του Πολυτεχνείου, αλλά και άλλων ιδρυμάτων, καθώς και η Ομοσπονδία.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ κατηγορούν τον υπουργό Παιδείας για παραπληροφόρηση των βουλευτών, με αφορμή την έκθεση αξιολόγησης για τη διαθεσιμότητα που κατέθεσε στη Βουλή, λίγο πριν τη ρύθμιση της επίμαχης ρύθμισης για την αργία. Αυτή η περίφημη αξιολόγηση, υπολογίζει έναν διοικητικό υπάλληλο ανά 100 μέλη ΔΕΠ, άρα θεωρητικά μ' αυτόν τον δείκτη θα έδινε στο Πανεπιστήμιο 20 διοικητικούς υπαλλήλους. "Μπορεί να μάς ενημερώσει ο υπουργός σε ποια Πανεπιστήμια και σε ποιες χώρες του κόσμου ισχύει τέτοια αναλογία;-" αναρωτιούνται οι διοικητικοί υπάλληλοι. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εγκαλούν το Συμβούλιο του Ιδρύματος για τη στάση που τηρεί, τονίζοντας: Στα Ιδρύματα της Εσπερίας, από τα οποία προέρχονται τα μέλη του Συμβουλίου, είναι ένας διοικητικός υπάλληλος ανά ένα μέλος ΔΕΠ. Με ποια λογική στην Ελλάδα θα είναι ένας διοικητικός ανά 100 μέλη ΔΕΠ; Το έθεσαν αυτό υπόψη του υπουργού, κατά τη συνάντησή τους; Όλοι μαζί, τονίζουν οι εργαζόμενοι, πρέπει να απευθύνουμε το αίτημά μας να ανοίξει το πανεπιστήμιο σ' αυτόν που είναι υπεύθυνος και το κρατά κλειστό.

Από την πλευρά της, η Γ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, δηλώνει τη συμπαράσταση και συμπαράταξή της στο δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων, τονίζοντας ότι το πανεπιστήμιο δεν παραμένει κλειστό εξαιτίας της απεργίας του προσωπικού, αλλά εξαιτίας του καταστροφικού μέτρου της διαθεσιμότητας. Η συνέλευση διδασκόντων εκφράζει τη στήριξή της στον πρύτανη και τη Σύγκλητο που πασχίζουν να κρατήσουν το πανεπιστήμιο όρθιο και ζωντανό ενάντια στη λαίλαπα των διαθεσιμοτήτων. Από την άλλη πλευρά, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και τη δυσφορία της για τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις του Συμβουλίου Ιδρύματος, το οποίο παίρνει θέσεις που έρχονται σε εντυπωσιακή ασυμφωνία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και δυσχεραίνει τον δίκαιο αγώνα για την προστασία του πανεπιστημίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL