Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Οι διοικητικοί υπάλληλοι αρνούνται τον εκβιασμό και δεν απογράφονται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι διοικητικοί υπάλληλοι αρνούνται τον εκβιασμό και δεν απογράφονται

Συνεχίζουν ανυποχώρητα τον αγώνα τους οι διοικητικοί υπάλληλοι, μπαίνοντας τη Δευτέρα στην έκτη εβδομάδα πενθήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ σήμερα στις 2 το μεσημέρι διοργανώνουν μαζί με άλλα συνδικάτα και απολυμένους συλλαλητήριο στα Προπύλαια και συναυλία. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια απορρίπτουν τα εκβιαστικά διλήμματα του υπουργείου Παιδείας και αποφασίζουν ομόφωνα να μην απογραφεί κανείς, κουρελιάζοντας για μία ακόμα φορά τις ρυθμίσεις και τις προθεσμίες που ανακοινώνει το υπουργείου Παιδείας.

Νέες Γενικές Συνελεύσεις την Τετάρτη

Τις αποφάσεις του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού για συνέχιση της απεργίας επικύρωσαν χθες με Γενικές Συνελεύσεις οι Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ. Μάλιστα ο τελευταίος προσέφυγε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) καταγγέλλοντας ότι η διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας παραβιάζει κάθε έννοια ηθικής, νομιμότητας, χρηστής δημοκρατικής διοίκησης και προστασίας των πολιτών.

Οι σύλλογοι των υπαλλήλων βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν όποια μορφή βίας ασκηθεί εναντίον τους από την κυβέρνηση. Την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας απογραφής, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέες Γενικές Συνελεύσεις, πάντα στο πλαίσιο της απεργίας, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις. Όπως δηλώνουν, οποιαδήποτε άσκηση βίας θα σημάνει το οριστικό κλείσιμο του ιδρύματος, με ευθύνη πάντα της κυβέρνησης. Επιπλέον η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του ΕΚΠΑ αποφάσισε να μην υπάρξει καμία εγγραφή πρωτοετούς φοιτητή, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη.

Οι εργαζόμενοι του Πολυτεχνείου, στο σύνολό τους, υπέγραψαν μαζικά κείμενο με το οποίο δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να απογραφούν τινάζοντας στον αέρα την έωλη διαδικασία του υπουργείου Παιδείας.

Όπως επισημαίνουν και σε προσφυγή τους στην ΑΔΑΕ, η διαδικασία απογραφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ήδη θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τα δημόσια αρχειακά δεδομένα. Η επιλογή αυτή του υπουργείου Παιδείας, εκτός από την παράνομη και εκβιαστική φύση της, εκθέτει αυτούς που τη δημιούργησαν τόσο πρόχειρα, προκειμένου να παρουσιάσουν μία φαινομενική επιτυχία μετά από δύο αποτυχίες.

Το πλέον σοβαρό στοιχείο, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, είναι ότι η πλατφόρμα κατασκευάστηκε (πιθανώς για λόγους ταχύτητας ή κόστους) χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας. Η είσοδος σε αυτήν γίνεται χωρίς κωδικό ασφαλείας χρήστη, χωρίς κλειδάριθμο, χωρίς κρυπτογράφηση και χωρίς επιβεβαίωση σύνδεσης - ταυτοποίησης. Επιτρέπει σε οιονδήποτε πολίτη με απλές γνώσεις διαδικτύου, ο οποίος γνωρίζει έναν ΑΦΜ-ΑΜΚΑ, να εισέλθει εξ ονόματος άλλου και να συμπληρώσει ή να αλλοιώσει στοιχεία.

Οι ΑΦΜ-ΑΜΚΑ είναι ως γνωστόν μη απόρρητοι δημόσιοι αριθμοί φορολογικής και ασφαλιστικής ταυτότητας, οι οποίοι είναι γνωστοί σε όλες τις εφορίες και τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, σε όλους τους χειριστές του TAXIS, στις τράπεζες κ.ά. δηλαδή σε χιλιάδες χρήστες. Κατά συνέπεια δεν μπορεί η ηλεκτρονική απογραφή σε αυτή την πλατφόρμα να επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης από τον υπάλληλο.

Πελεγρίνης: Να παραιτηθεί το Συμβούλιο Ιδρύματος

Στο μεταξύ την παραίτηση των μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος ζητά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Πελεγρίνης, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο λειτουργεί ως υπερασπιστής - εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, χθες, επιτροπή μελών του Συμβουλίου συναντήθηκαν με τον Κ. Αρβανιτόπουλο και, όπως φάνηκε από δηλώσεις τους, έφυγαν... ικανοποιημένοι από τη στάση του υπουργού, η οποία πάντως παρέμεινε αδιάλλακτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου, ο υπουργός Παιδείας τους διαβεβαίωσε ότι θα καταθέσει στη Βουλή τα κριτήρια βάσει των οποίων αποφασίστηκε η κατανομή της διαθεσιμότητας, ενώ έδειξε διάθεση ανταπόκρισης στο «αίτημα» της επιτροπής «για την ένταξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων του ΕΚΠΑ στην κινητικότητα».

«Την κρίσιμη αυτή ώρα, της μάχης για την προστασία των συμφερόντων του πανεπιστημίου μας και την επιβίωσή του ως δημόσιου φορέα, το Συμβούλιο του Ιδρύματος με 'απόφασή' του, αντί να στοιχηθεί και να υποστηρίξει τα συμφέροντα του πανεπιστημίου μας, ως όφειλε, υπονομεύει την προσπάθεια ενεργώντας ως υπερασπιστής - εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Παιδείας και δείχνοντας στην πολιτεία τον δρόμο της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ που θα οδηγήσει στο κλείσιμό του» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρύτανης του ιδρύματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL