Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ / Με αργία απειλεί τους διοικητικούς ο υπουργός Παιδείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ / Με αργία απειλεί τους διοικητικούς ο υπουργός Παιδείας

Στην υλοποίηση του εκβιαστικού του σχεδίου προχωρά από σήμερα το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και να τους αναγκάσει, με την απειλή της αργίας, να καταθέσουν μόνοι τους τα στοιχεία και τα προσόντα τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, από σήμερα στις 8 το πρωί μέχρι και τη Δευτέρα οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, καλούνται να συμπληρώσουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα τα τυπικά τους προσόντα, ώστε να γίνει η μοριοδότησή τους και στη συνέχεια να συνταχθεί η λίστα των προγραφών. Με βάση τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί αύριο, όποιος υπάλληλος δεν συμπληρώσει τα στοιχεία διαπράττει ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα και τίθεται σε αργία.

Τόσο οι σύλλογοι των εργαζομένων όσο και η Ομοσπονδία, έχουν απαντήσει με συνέχιση των κινητοποιήσεων και άρνηση να υποκύψουν στο νέο εκβιαστικό δίλημμα. Σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, ομοσπονδία και σύλλογοι διοργανώνουν συγκέντρωση-παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ αύριο και το Σάββατο νέα συλλαλητήρια στα Προπύλαια. Μάλιστα, το συλλαλητήριο του Σαββάτου, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο της εργασίας που βρίσκεται υπό διωγμό από την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. «Θέλουμε να μας ακούσουν καλά στη Βουλή πως δεν υποχωρούμε, πως θα διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη δουλειά, στην υγεία, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στη δημοκρατία. Πως οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν υποχωρούν στον κοινωνικό αυτοματισμό που συστηματικά καλλιεργεί η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Είμαστε ένα κι έχουμε έναν εχθρό. Την καταστροφική πολιτική τους!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. Μετά την πορεία στη Βουλή, οι διαδηλωτές θα επιστρέψουν στα Προπύλαια, όπου θα δοθεί απεργιακή συναυλία στήριξης του αγώνα.

424 καθηγητές του Καποδιστριακού απαντούν στον Αρβανιτόπουλο

Την ίδια ώρα, 424 καθηγητές του ΕΚΠΑ τονίζουν ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας θα επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στο αρχαιότερο, με ιδιαίτερη ιστορική σημασία, πανεπιστήμιο της χώρας, το οποίο μάλιστα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, συγκαταλέγεται στο 1% των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου.

Ο υπουργός Παιδείας, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, στέλνει στον εισαγγελέα τους πρυτάνεις των ιδρυμάτων που πήραν το τελευταίο μέτρο που τους είχε απομείνει: να αναστείλουν συμβολικά τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Για το ΕΚΠΑ αυτό το μέτρο χρησιμοποιείται με εξαιρετική φειδώ από την ίδρυσή του το 1837, γεγονός που καταδεικνύει τον βαθμό της απόγνωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η πικρή αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν η πανεπιστημιακή κοινότητα υποχωρήσει στις απειλές και προχωρήσει στο άνοιγμα των πανεπιστημίων με τους όρους του υπουργείου, τα πανεπιστήμια -τουλάχιστον το ΕΚΠΑ που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα- θα απαξιωθούν, θα αναστείλουν βασικές υπηρεσίες τους και θα αναγκαστούν να λειτουργούν σαν σκιά του παλαιού τους εαυτού.

Οι πανεπιστημιακοί καλούν την κυβέρνηση να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της. Ενδεχόμενη απομάκρυνση διοικητικών υπαλλήλων από τις θέσεις τους θα οδηγήσει νομοτελειακά στην απαξίωση της λειτουργίας του ΕΚΠΑ και των Πανεπιστημίων της χώρας γενικότερα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία. "Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και δημόσιοι λειτουργοί", τονίζουν, "καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες οι οποίες προσβάλλουν την ακαδημαϊκή μας συνείδηση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL