Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΧΟΛΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΟ ΣτΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ / Τα μολύβια κάτω για να μη γίνουν τα ιδιωτικά σχολεία παντοπωλεία πτυχίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΧΟΛΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΟ ΣτΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ / Τα μολύβια κάτω για να μη γίνουν τα ιδιωτικά σχολεία παντοπωλεία πτυχίων

Σε εικοσιτετράωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί όλης της χώρας, ενώ συνεχίζουν για 6η εβδομάδα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, η συμμετοχή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην απεργία αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μεγάλος αριθμός ιδιωτικών σχολείων ανακοίνωσαν ότι δεν θα λειτουργήσουν, λόγω της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην απεργία, οι οποίοι, παρά το κλίμα τρομοκρατίας, πήραν την απόφαση συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση. Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή, που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Χαλκοκονδύλη 13 και Πατησίων).

Κύριο αίτημα των εκπαιδευτικών είναι η απόσυρση της αντισυνταγματικής εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου, με την οποία επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί καθεστώς μαζικών και αναιτιολόγητων απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία και να περάσει η εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας στα υπουργεία Εργασίας και Εμπορίου. Η απεργία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται ενόψει της εκδίκασης, την Πέμπτη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει η ΟΙΕΛΕ. Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, παρέμβαση υπέρ του υπουργείου Παιδείας έχει κάνει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, γεγονός που αποδεικνύει την αγαστή συνεργασία υπουργείου και μεγαλοεπιχειρηματιών της εκπαίδευσης. Η εφαρμογή της εγκυκλίου έχει ανασταλεί προσωρινά, με απόφαση του ΣτΕ.

Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και τονίζει ότι από κοινού θα συνεχίσουν τη μάχη ώστε να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μετατρέψει τα ιδιωτικά σχολεία σε παντοπωλεία πτυχίων. Την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εκφράζει και η ΟΛΜΕ, που επισημαίνει ότι η αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην παρεχόμενη εκπαίδευση όσο και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Η ΟΛΜΕ καλεί τον υπουργό Παιδείας, έστω και την τελευταία στιγμή, να άρει την εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης.

Γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ

Την ίδια ώρα, νέο γύρο γενικών συνελεύσεων πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα οι καθηγητές, προκειμένου να συζητήσουν την προοπτική συνέχισης των κινητοποιήσεων μετά την πανεργατική απεργία της 6ης Νοεμβρίου. Η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο.

Η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας, επειδή, παρά τις δεσμεύσεις του, αρνείται να δώσει συνολική και ενιαία λύση για όλους τους εκπαιδευτικούς που έθεσε σε διαθεσιμότητα. Είναι απαράδεκτο, τονίζει η ΟΛΜΕ, να εξαιρούνται 11 ειδικότητες εκπαιδευτικών ή να προωθούνται ξεχωριστές λύσεις για μέρος των καθηγητών. Αυτό που απαιτούμε, τονίζει η ΟΛΜΕ, είναι συνολική λύση για όλους. Να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που είναι σε διαθεσιμότητα σε μόνιμες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον, η ΟΛΜΕ διαμαρτύρεται για την ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων και απαιτεί να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη των μαθητών της Λαμίας και κάθε άλλου διωκόμενου μαθητή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL