Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
"Τα δικαιώματά μας τα κερδίζουμε στον δρόμο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τα δικαιώματά μας τα κερδίζουμε στον δρόμο"

Δυναμική απάντηση στο όργιο αστυνομικής βίας έδωσαν χθες το απόγευμα χιλιάδες διαδηλωτές από τον χώρο της Αριστεράς από κοινού με αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες, που συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν στη Βουλή, για να δείξουν έμπρακτα ότι ο αγώνας τους ενάντια στον χουντικό νόμο Χρυσοχοΐδη, που περιορίζει τις συναθροίσεις, θα είναι διαρκής. Πορείες προγραμματίστηκαν ταυτόχρονα και σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ηράκλειο, Βόλο και Πάτρα.

Κάτω η κρατική καταστολή

Από νωρίς τα Προπύλαια γέμισαν με κόσμο, αποφασισμένο να δώσει μάχη μέχρι τέλους για να διεκδικήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του “συνέρχεσθαι” που η κυβέρνηση παλεύει να καταργήσει και να δείξει ότι η κρατική καταστολή δεν μπορεί να βάλει φρένο στη νεολαία και την εργατική τάξη.

«Δεν υπακούμε - Αγώνας μέχρι τέλους για την ανατροπή του χουντικού νόμου», «Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή - Η κρατική σκευωρία δεν θα περάσει», ανέγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Τα πρώτα μπλοκ που συγκεντρώθηκαν ήταν αντιεξουσιαστικών συλλογικοτήτων, ενώ στη συνέχεια έφτασαν συγκροτημένα τα μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που φώναζαν με παλμό "Δεν μας σταματάνε συλλήψεις-δακρυγόνα, νόμος είναι το δίκιο του αγώνα".

Όσο κι αν ο κ. Χρυσοχοΐδης φοβάται να αφήσει ελεύθερες τις διαδηλώσεις και την οργή να ξεχειλίσει, όσο κι αν προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον αγωνιζόμενο λαό με τις μηχανοκίνητες δυνάμεις της αστυνομίας που χτυπούν αναίτια στο ψαχνό τα νέα παιδιά, αυτά θα βρίσκονται στον δρόμο. «ΜΑΤ, βία, αστυνομοκρατία, του Χρυσοχοΐδη η δημοκρατία», "Αγώνας ενάντια στο χουντικό το νόμο, τα δικαιώματά μας κερδίζουμε στο δρόμο" ήταν τα συνθήματα που αντηχούσαν στο κέντρο της Αθήνας χθες. Και αυτή η νέα γενιά απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι δεν θα θαφτεί η φωνή της, αλλά θα δυναμώνει.

Όταν η πορεία έφτασε στη Σταδίου, οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί περιμετρικά ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, ενώ έντονη παρουσία είχε και η μηχανοκίνητη ομάδα "Δράση" που προπορευόταν της πορείας, η οποία ωστόσο κύλησε ομαλά

Το όργιο καταστολής στην πλατεία Βικτωρίας αλλά και οι αναίτιοι ξυλοδαρμοί κατά τη διάρκεια του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου της προηγούμενης εβδομάδας,έδωσαν το έναυσμα να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. «Το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα στη συγκέντρωση αναιρείται, αλλά δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα αγωνιζόμαστε μέχρι να ανατραπεί», μας είπε ένας εκ των διαδηλωτών.

Άμεση ανατροπή του χουντονόμου

Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις, «την Πέμπτη 9/7 υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το χουντικής εμπνεύσεως νομοσχέδιο για τον περιορισμό των συναθροίσεων. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι διαδήλωναν σε όλη την Ελλάδα ενάντια στην ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στη συγκέντρωση. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξαπέλυσε τις δυνάμεις καταστολής, που, με δολοφονική μανία, έπνιξαν στα χημικά την πλατεία Συντάγματος, χτύπησαν, κυνήγησαν και συνέλαβαν δεκάδες διαδηλωτές».

Όπως διαμηνύουν, «το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα δεν θα ζητήσει άδεια να αγωνιστεί. Καμία κυβέρνηση και κανένας νόμος δεν μπορεί να καταργήσει το δικαίωμα στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση, όση βία και τρομοκρατία και αν χρησιμοποιήσει. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, όλος ο λαός θα το περιφρουρήσουν με τους αγώνες τους, κατακτώντας τους δρόμους που προσπαθούν να φράξουν με τις ζαρντινιέρες και τα μηχανοκίνητα δολοφονικά τάγματα των ΜΑΤ».

«Ο αγώνας ενάντια στον χουντονόμο συνεχίζεται και θα τελειώσει με την οριστική κατάργησή του» τονίζει, από την πλευρά της, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. «Την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, η ακροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε αλόγιστη χρήση βίας. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, ενώ ομάδες 'Δέλτα' κατευθύνθηκαν πάνω στους διαδηλωτές και τους επιτέθηκαν με κλομπ. Χτύπησαν αδιακρίτως κόσμο στο ψαχνό και διέλυσαν βίαια όλα τα μπλοκ. Ομάδες κόσμου εγκλωβίστηκαν σε κλειστούς χώρους. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε καμία άδεια για να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL