Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Σε εφαρμογή το σχέδιο Μητσοτάκη για μαθητές - πελάτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε εφαρμογή το σχέδιο Μητσοτάκη για μαθητές - πελάτες

Νέο «σφαγιαστικό» νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, που διαλύει ό,τι έχει απομείνει όρθιο, φέρνει -μεσούντος του θέρους- η υπουργός Παιδείας, χωρίς να έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι από το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, που με διαδικασίες fast track κατατέθηκε εν μέσω πανδημίας. Άμεση ήταν η αντίδραση της ΟΙΕΛΕ, η οποία απέστειλε εξώδικο στην υπουργό Παιδείας μετά την αποκάλυψη ότι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων χρηματοδοτούν τη Ν.Δ.

Το νέο σχέδιο νόμου που ήρθε αιφνιδιαστικά επιδιώκει να κονιορτοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, να θεμελιώσει το σχολείο της αγοράς και να εισαγάγει την παραπαιδεία στο εκπαιδευτικό σύστημα. Συνεπής στη λογική της να μην συζητά με τους εκπαιδευτικούς και με τις ομοσπονδίες τους, η Νίκη Κεραμέως δεν έφερε προς διαβούλευση και αυτό το νομοσχέδιο. Μάλλον, προηγήθηκε συζήτηση μόνο με τους... χρηματοδότες - χορηγούς της Ν.Δ., οι οποίοι όλως τυχαίως είναι και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ιδιοκτητών.

Με τη χορηγία των σχολαρχών η Ν.Δ.

Η αποκάλυψη της "Εφ.Συν." «ρίχνει φως» στο γιατί με κλειστά τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια καταθέτει η αρμόδια υπουργός νομοσχέδιο που αποδιαρθρώνει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών που εργάζονται σ' αυτά. Οι χρηματοδότες δεν μπορούν να περιμένουν και ζητούν εδώ και τώρα αλλαγές. Όπως προκύπτει από τις λίστες της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η Ν.Δ. χρηματοδοτούνταν και από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για τα έτη 2016 και 2017. Στους χορηγούς του κόμματος περιλαμβάνονται κάποια ιδιωτικά σχολεία, των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποι είναι ηγετικά στελέχη του συνδέσμου των ιδιοκτητών.

Στην εξώδικη διαμαρτυρία που απέστειλε η ΟΙΕΛΕ στην υπουργό Παιδείας για τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις ζητείται η άμεση απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου. Γιατί:

Μετατρέπονται τα ιδιωτικά σχολεία σε ένα απέραντο εκπαιδευτικό supermarket, που διαλύει κάθε ίχνος εργασιακού δικαιώματος και μετατρέπει τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό σε «εθελοντή» πάροχο υπηρεσιών κάθε είδους (από συνοδεία σχολικών μέχρι απογευματινές δράσεις και φύλαξη) με συμβάσεις-λάστιχο.

Προκύπτει μείζον ηθικό, πολιτικό, ίσως και νομικό ζήτημα, από την αποκάλυψη της εφημερίδας, γιατί δεν πρόκειται για χορηγίες ιδιωτών, αλλά για χρηματοδότηση ιδιωτικών σχολείων, που είναι φορείς εποπτευόμενοι από το υπουργείο Παιδείας, παρέχουν κατά το σύνταγμα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και εκδίδουν ισότιμους τίτλους σπουδών. Τα έσοδά τους προέρχονται από δίδακτρα, γεγονός που θέτει νέο ηθικό ζήτημα για το αν οι γονείς είναι σύμφωνοι που τα χρήματα τα οποία επενδύουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους κατευθύνονται σε κομματικά ταμεία.

«Σε κάθε περίπτωση, εδώ έχουμε την αποκάλυψη ενός πρωτοφανούς lobbying, που αγγίζει τα όρια της νομιμότητας. Κάποιοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων χρηματοδοτούν ένα πολιτικό κόμμα για να νομοθετήσει υπέρ τους και εναντίον του δημόσιου συμφέροντος. Είναι αυτονόητο ότι για την προστασία του εκπαιδευτικού αγαθού, των μαθητών, της διασφάλισης της νομιμότητας των εκδιδόμενων τίτλων σπουδών η Ομοσπονδία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ένδικα και μη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», καταλήγει το εξώδικο της ΟΙΕΛΕ.

«Εκπαιδευτικοί χωρίς δικαιώματα και απολυτήρια-μαϊμού»

Στις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνεται η πλήρης διάλυση της εποπτείας του υπουργείου Παιδείας, πράγμα που -σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ- θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στη νόμιμη λειτουργία των σχολείων και της δημόσιας εκπαίδευσης και θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών. Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για επαναφορά στο «καθεστώς Αρβανιτόπουλου», ο οποίος είχε απελευθερώσει πλήρως τις απολύσεις και είχε μεταφέρει την εποπτεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας, κάτι που, όπως όλα δείχνουν, επαναφέρει η Νίκη Κεραμέως.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κάθε εκπαιδευτικός, ο οποίος συνεχώς εργάζεται υπό τον φόβο της απόλυσης, είναι ευάλωτος σε κάθε είδους «πιέσεις» για νόθευση βαθμολογιών και ενδοσχολικών εξετάσεων, πράγμα που θα έχει δραματικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ισονομία ανάμεσα στους μαθητές των νόμιμα λειτουργούντων σχολείων και των σχολείων που λειτουργούν υπό το καθεστώς πλήρους απορρύθμισης.

Την ίδια ώρα, με τη διεύρυνση του ωρολόγιου προγράμματος και τις απογευματινές δραστηριότητες στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς να αμείβονται για τις εκτός διδακτικού ωραρίου υπηρεσίες τους. Όλα αυτά αναμένεται να διαλύσουν το εργασιακό τους καθεστώς και να δημιουργήσουν έναν «παράδεισο» μαύρης εργασίας και φοροδιαφυγής.

Κανονικοποίηση της παραπαιδείας

Ένα «χτύπημα» στην καρδιά του εκπαιδευτικού συστήματος έχει να κάνει με την προσπάθεια της υπουργού Παιδείας να μετατρέψει τα ιδιωτικά σχολεία σε φροντιστήρια, να εμπορευματοποιήσει την παραπαιδεία και να την εισαγάγει και επίσημα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ταυτόχρονα, ένα «μελανό» σημείο στο σχέδιο νόμου έγκειται στο γεγονός ότι παραβιάζει τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων στην Ε.Ε. είναι κρατικά εποπτευόμενα, εκτός από μια ισχνή μειονότητα «ελεύθερων» σχολείων, που δεν μπορούν όμως να χορηγούν κρατικά απολυτήρια.

Ζήτημα νομιμότητας στους τίτλους σπουδών

«Με το σχέδιο νόμου Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση τίθεται σοβαρότατο ζήτημα νομιμότητας των τίτλων σπουδών που εκδίδουν τα ιδιωτικά σχολεία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε την Τετάρτη με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ, ενώ ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να ελέγξει το θέμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καταργήσει τον νόμο με την επιστροφή του στην κυβέρνηση και να προτείνει ένα νέο μοντέλο ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο ίδιος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιδραστικό», ενώ είπε ότι έρχεται «καθ' υπόδειξη των σχολαρχών».

Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Κώστας Γαβρόγλου και Μερόπη Τζούφη εξέφρασαν την ανάγκη να γίνει κοινωνικός διάλογος, ώστε να προκύψει μια σύγχρονη πρόταση για την ιδιωτική εκπαίδευση, που θα έχει ως στόχο να αναβαθμίσει την ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία και να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Μάλιστα, τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο πλευρό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών -μέσα και έξω από τη Βουλή- στο δύσκολο διάστημα που έρχεται για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για το σύνολο του κόσμου της εργασίας.

«Δεν θα φοβηθούμε»

Σημειώνεται ότι, σε έκτακτο Δ.Σ. που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες η ΟΙΕΛΕ, οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να απευθύνουν πρόσκληση για άμεση συνάντηση με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ - ΟΛΜΕ, καθώς «το νομοθέτημα για την ιδιωτική εκπαίδευση θέτει πρώτα και κύρια σε κίνδυνο τη δημόσια εκπαίδευση, το δημόσιο σχολείο και το σύνολο των μαθητών», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, θα καλέσουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ να σταθούν στο πλευρό τους, ενώ αναμένεται να κάνουν καταγγελία στα διεθνή εκπαιδευτικά συνδικάτα (ETUCE, Education International) για την πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και να ζητήσουν τη συνδρομή τους για την προστασία του αγαθού της παιδείας και των μαθητών.

Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί θα προχωρήσουν σε έκτακτες συνελεύσεις, λίγο πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις και να προστατεύσουν τον κλάδο τους,που θα πληγεί και άλλο το επόμενο διάστημα.

«Δεν φοβηθήκαμε ούτε το 2010 ούτε το 2013 , δεν θα φοβηθούμε ούτε τώρα. Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Εμείς υπερασπιζόμαστε το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης, το δημόσιο συμφέρον, το καλό της κοινωνίας, τα δικαιώματα των αδύναμων και των μη προνομιούχων. Όλοι μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά» σχολίασε η ΟΙΕΛΕ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL