Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ / Καθηγητές delivery προωθεί το υπουργείο Παιδείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ / Καθηγητές delivery προωθεί το υπουργείο Παιδείας

Στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών προχωρά το υπουργείο Παιδείας με την κατάθεση εντός των επόμενων ημερών τροπολογίας με την οποία χορηγούνται οργανικές θέσεις σε όλους τους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η τροπολογία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Παιδείας με την ηγεσία της ΟΛΜΕ και από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί ως «δώρο» του Κ. Αρβανιτόπουλου προς τους εκπαιδευτικούς. «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες» ήταν το σχόλιο εκπροσώπων καθηγητών, που πίσω από το φαινομενικά φιλικό πρόσωπο της τροπολογίας διέκριναν μια σειρά από παγίδες, με κυριότερη την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Ειδικότερα η οργανικότητα αποδεσμεύεται από τον ελάχιστο αριθμό ωρών διδασκαλίας που πρέπει να έχει ένας εκπαιδευτικός ώστε να κατέχει οργανική θέση σε ένα σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί θα καλούνται να συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο με τους εξής τρόπους: Κάνοντας... ακροβατικά για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι και σε πέντε διαφορετικά σχολεία, από τέσσερα που προβλέπονταν με προηγούμενες ρυθμίσεις.

Δεύτερον, σπάζοντας κάθε έννοια ωραρίου, αφού θα υποχρεώνονται να διδάσκουν, εννοείται χωρίς επιπλέον αποζημίωση, στην ενισχυτική διδασκαλία ή στην πρόσθετη διδακτική στήριξη. Άρα ανοίγει ο δρόμος για το σπάσιμο του ωραρίου με μαθήματα το απόγευμα. Όσοι δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν το ωράριό τους με τους παραπάνω τρόπους, θα προσφέρουν διοικητική εργασία. Και ποιος ξέρει, ίσως κάποια στιγμή να κληθούν να κάνουν και τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων.

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης, που παρουσιάστηκε χθες, έχουν ως εξής: Μέχρι τις 21 Οκτωβρίου όλοι οι εκπαιδευτικοί (146.000) θα αποκτήσουν οργανική θέση στο σχολείο όπου τώρα υπηρετούν ή έχουν τις περισσότερες ώρες για την συμπλήρωση ωραρίου. Ο εκπαιδευτικός θα κάνει αίτηση προτίμησης για έως πέντε σχολεία. Οι αποσπασμένοι, οι εν αδεία ή όσοι υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις της Εκπαίδευσης θα αποκτήσουν οργανική θέση, που θα καθοριστεί με απόφαση του διευθυντή Διεύθυνσης, ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Ο εκπαιδευτικός, για να καλύψει το υποχρεωτικό του ωράριο, θα μπορεί να εργάζεται σε έως και πέντε όμορα σχολεία, σε ενδοσχολικές δραστηριότητες (π.χ. ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενίσχυση γλωσσομάθειας, αθλητικές δραστηριότητες). Αυτό κι αν είναι εκπαιδευτικό "delivery".

Αγνοεί και απορρίπτει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Επιπλέον, συνδικαλιστές εκτιμούν ότι, με τη ρύθμιση αυτή, σχεδόν θα εκλείψουν οι διορισμοί, οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών, καθώς για να γίνουν θα πρέπει να υπάρξει συνταξιοδότηση ή παραίτηση εκπαιδευτικού. Τέλος, επισημαίνουν ότι δεν διευκρινίζεται ποιο θα είναι το μέλλον των εκπαιδευτικών των οποίων οι σχολικές μονάδες κλείνουν ή συγχωνεύονται.

Να σημειωθεί ότι πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δηλώνουν άγνοια για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας, τους οποίους προς το παρόν απορρίπτουν, αφού θεωρούν ότι δεν διευκολύνουν τα προγράμματα κινητικότητας.

Παράταση για τις καταλήψεις, όχι για τις άλλες χαμένες ώρες

Στο μεταξύ ο υπουργός Παιδείας υπέγραψε χθες υπουργική απόφαση με την οποία ορίζεται ότι, εάν η κατάληψη ενός σχολείου ξεπερνάει ένα διδακτικό τριήμερο, για κάθε επιπλέον ημέρα θα παρατείνεται το διδακτικό έτος αντίστοιχα. Πάντως, η ευαισθησία του υπουργείου Παιδείας για την απώλεια διδακτικών ωρών περιορίζεται αυστηρώς στις καταλήψεις και δεν αφορά τις ώρες που χάνονται λόγω των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Την ίδια ώρα η Ν.Ε. Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τη σύλληψη, τις προσαγωγές και την αντιμετώπιση των μαθητών ως επικίνδυνων κακοποιών.

Σε 24ωρη απεργία την Τρίτη οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν την ερχόμενη Τρίτη οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ιδιωτικά σχολεία με απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Κύριο αίτημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι η άμεση απόσυρση της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου που ισοπεδώνει τις εργασιακές σχέσεις τους και μεταφέρει την εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Εργασίας, θέτοντας τις βάσεις για τη μετατροπή του ιδιωτικού σχολείου σε μπακάλικο. Με ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει την πρωτοφανή απόφαση του Γ. Μπαμπινιώτη, προέδρου των Αρσακείων σχολείων, να απαγορεύσει την είσοδο σε εκπρόσωπους της Ομοσπονδίας, για να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς για την απεργία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL