Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Επιστροφή στα θρανία εντός Μαΐου ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή στα θρανία εντός Μαΐου ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Με φόντο τις επιφυλάξεις των λοιμωξιολόγων και τους φόβους για νέα έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, αρχής γενομένης από τις 11 Μαΐου για τους μαθητές της Γ' Λυκείου που δίνουν φέτος Πανελλαδικές.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων δεν είναι ακόμα γνωστές, ωστόσο επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας είναι να ξεκινήσουν εντός Ιουνίου για να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Στις 18 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να έκανε πίσω -μετά τις αντιδράσεις- στο θέμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών, τα οποία τελικά δεν θα ανοίξουν τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουνίου.

«Στην Εκπαίδευση τα μαθήματα της Γ' Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες, που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρινίζοντας πως νηπιαγωγεία και δημοτικά θα ανοίξουν μόνο αν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι η πορεία της πανδημίας βαίνει καθοδικά.

Κρίσιμα ερωτήματα γονέων - εκπαιδευτικών

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα κληθούν σήμερα να απαντήσουν σε σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, καθώς στις 6 μ.μ. ανακοινώνονται τα εξειδικευμένα μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Διότι η είδηση για το άνοιγμα των σχολείων έφερε νέες ανησυχίες στις οικογένειες των παιδιών, στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους επιστήμονες που έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη λειτουργία τους.

Τι θα συμβεί αν ένας μαθητής βρεθεί θετικός στον ιό; Σε περίπτωση κρούσματος σε σχολική μονάδα το πρωτόκολλο προβλέπει καραντίνα 14 ημερών για τις άμεσες επαφές του ασθενούς. Θα κλείνει επομένως ολόκληρο το σχολείο; Πώς θα προστατευτούν οι ηλικιακά μεγαλύτεροι εκπαιδευτικοί; Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το γηραιότερο εκπαιδευτικό προσωπικό. Είναι ενδεικτικό ότι το 40% των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στην Πρωτοβάθμια είναι τουλάχιστον 50 ετών.

Επίσης πώς θα εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των χιλιάδων αναπληρωτών από τον τόπο κατοικίας τους στις περιοχές όπου υπηρετούν; Πού θα βρεθούν αίθουσες και πώς θα κατανεμηθούν οι εκπαιδευτικοί όταν θα πρέπει να μειωθούν οι τάξεις των 30 μαθητών δημιουργώντας δύο ή και τρία νέα τμήματα για κάθε τάξη; Μαθητής με κορωνοϊό, αλλά χωρίς συμπτώματα, θα μπορεί να δώσει Πανελλαδικές εξετάσεις;

Η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς περιμένουν εναγωνίως σήμερα απαντήσεις.

Ανησυχούν οι εκπαιδευτικοί

Βασικά επιχειρήματα των διαφωνούντων με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία (κυρίως του Δημοτικού) αφορούν κυρίως τη δυσκολία τήρησης των κανόνων υγιεινής (θρανία, τουαλέτες), τον συγχρωτισμό, αλλά την ευκολία μετάδοσης του ιού από τα παιδιά, τα οποία επί τον πλείστον μπορεί να είναι ασυμπτωματικά.

Ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης τόνισε με δηλώσεις του ότι υπάρχει έντονη ανησυχία στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ασφάλεια μαθητών και των καθηγητών.

«Υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί. Δεν κατανοούμε εάν η απόφαση είναι πολιτική ή επιστημονική. Το άνοιγμα σχολείων σημαίνει λήψη μέτρων. Μέσα στους εκπαιδευτικούς υπάρχουν μεγάλες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή ευπαθείς ομάδες» τόνισε διερωτώμενος πώς θα αποφευχθεί ο συγχρωτισμός μέσα σε μικρές τάξεις ή στο προαύλιο, αλλά και πώς θα εξασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Τις επιφυλάξεις του έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής, σημειώνοντας μάλιστα πως, αν ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, θα χρειαστούν έως και τρεις βάρδιες (!) για να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL