Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Τα πανεπιστήμια δίνουν ανάσα στο σύστημα Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα πανεπιστήμια δίνουν ανάσα στο σύστημα Υγείας

Ρεπορτάζ: Άντυ Κουκλάδα

Γιατροί και νοσηλευτές χωρίς μέσα ατομικής προστασίας. Ελλείψεις σε ΜΕΘ. Κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Και η πανδημία χτυπά αλύπητα την κοινωνία σαν τυφώνας. Και φέρνει στην επιφάνεια τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης πραγματικότητας. Η απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας δημιουργεί μια κατάσταση ιδιαίτερα κρίσιμη. Όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Γιατί τα πανεπιστημιακά ιδρύματα βρίσκονται στο πλάι των ανθρώπων αυτών. Και με αυταπάρνηση προσφέρουν όσα αδυνατεί να προσφέρει το κράτος μέσω της δημιουργίας μασκών και ασπίδων προσώπου, αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και τρισδιάστατων εκτυπώσεων βαλβίδων αναπνευστήρων. Τα δημόσια πανεπιστήμια -που η κυβέρνηση απαξιώνει- είναι η ανάσα που δίνει ανακούφιση στο σύστημα Υγείας. Και αποδεικνύουν καθημερινά ότι η αλληλεγγύη είναι μονόδρομος για να σταθεί η κοινωνία ξανά στα πόδια της.

Ασπίδες προσώπου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

«Πριν ακόμα εξαπλωθεί η πανδημία στη χώρα, επισκεφθήκαμε το ‘Αχιλλοπούλειο’ Νοσοκομείο Βόλου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και συζητήσαμε με τους γιατρούς για τις ανάγκες που υπάρχουν σε αναλώσιμα» αναφέρει στην «Αυγή» ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Σαχαρίδης. «Από έρευνα που κάναμε, καταλήξαμε ότι οι βασικές ανάγκες που είχαν προκύψει στο εξωτερικό ήταν ασπίδες προστασίας προσώπου, μάσκες, βαλβίδες, φίλτρα αναπνευστήρων και hands free χερούλια για τα πόμολα των νοσοκομείων». Σύμφωνα με τον Γ. Σαχαρίδη, η ομάδα εργασίας έδωσε βάση στην πρόληψη και έφτιαξε είδη που θα αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού. Σε συνεργασία με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής κ. Γουργουλιάνη και την εταιρεία TED3D, «προχωρήσαμε άμεσα στον σχεδιασμό και στην παραγωγή ασπίδων προστασίας προσώπου και hands free λαβών ώστε οι πόρτες να ανοίγουν με τον βραχίονα» αναφέρει. «Το τελικό σχέδιο είναι εξ ολοκλήρου δικό μας. Χρησιμοποιούμε κοπτικά ή πρέσες και σε μία ώρα δημιουργούμε 25 - 30 ασπίδες προσώπου, δηλαδή 20% περισσότερες από ό,τι με την τεχνολογία 3D» επισημαίνει ο ίδιος. «Το πλεονέκτημα είναι ότι παράγεται γρήγορα μεγάλος αριθμός μασκών, τα υλικά είναι βιοσυμβατά, ενώ υπάρχει ειδικό τόξο ώστε να βγάζει κάποιος τη μάσκα χωρίς να την ακουμπήσει στο μπροστινό μέρος, όπου ενδεχομένως υπάρχουν σταγονίδια του ιού».

Το κύμα αλληλεγγύης του πανεπιστημίου έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, αφού έχουν προσφέρει πάνω από 7.000 κομμάτια σε νοσοκομεία αναφοράς, στο ΕΚΑΒ, στην αστυνομία, στα λιμεναρχεία, στην Αεροπορία Στρατού και σε νεκτροτομεία σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Καστοριά, Κοζάνη, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Λαμία, Χανιά, Ρόδο και Ξάνθη. «Τρεις φορές την εβδομάδα στέλνουμε ασπίδες σε 20 προορισμούς και πάνω από 70 διαφορετικούς παραλήπτες με δωρεάν αποστολές κούριερ» λέει ο Γ. Σαχαρίδης. «Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η αλληλεγγύη. Όχι μόνο σε περίοδο πανδημίας, αλλά σε κάθε πτυχή της ζωής μας».

Προσωπίδες σε γιατρούς διαθέτει το Πανεπιστήμιο Πατρών

«Από τις 26 Μαρτίου έχουμε διαθέσει 30 προσωπίδες στο Τμήμα Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου και ακόμη 4 στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πάτρας» αναφέρει ο καθηγητής των Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Γαλιώτης. Αυτό έγινε «έπειτα από έκκληση του διευθυντή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ρίου για την τρισδιάστατη εκτύπωση προσωπίδων για τους γιατρούς». Έτσι, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών δούλεψε νυχθημερόν και κατάφερε σε δύο μέρες να παραδώσει τις πρώτες προσωπίδες. «Παράλληλα, η σύγκλητος του πανεπιστημίου ενέκρινε κονδύλια για την αγορά δύο μεγαλύτερων εκτυπωτών για να αυξήσουμε την παραγωγή. Από την επόμενη εβδομάδα εκτιμούμε πως θα παράγουμε τουλάχιστον δέκα προσωπίδες την ημέρα» επισημαίνει ο ίδιος. Το κόστος των υλικών καλύφθηκε από υπάρχοντα κονδύλια των εργαστηρίων Νανοτεχνολογίας και Προηγμένων Υλικών του Τμήματος. «Όλες οι επιστημονικές και ακαδημαϊκές μονάδες και εργαστήρια πρέπει να συστρατευτούν στην προσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών για την καταπολέμηση της πανδημίας. Δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο από τη δημόσια Υγεία και φυσικά την ανθρώπινη ζωή» καταλήγει ο Κ. Γαλιώτης.

Στη μάχη και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

«Έως τώρα έχουμε παραδώσει 350 προστατευτικές μάσκες στη διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, η οποία τις διαθέτει στα νοσοκομεία του νησιού. Είμαστε σε συνεννόηση και με άλλους φορείς από τον χώρο της Υγείας για την κατασκευή μασκών για την κάλυψη αναγκών εργαζομένων» λέει ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Μάρκος Πετούσης. «Το Εργαστήριο Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής της Σχολής Μηχανικών παράγει 250 μάσκες την εβδομάδα. Η διαδικασία κατασκευής είναι αντίστοιχη με την εκτύπωση κειμένου, αλλά, αντί μελανιού, η μηχανή ψεκάζει λιωμένο πλαστικό υλικό, το οποίο στερεοποιείται» προσθέτει. Δεν είναι μέθοδος που υποστηρίζει μαζική παραγωγή, μπορεί όμως να καλύψει έκτακτες ανάγκες. Όσον αφορά το κόστος για τις μάσκες, καλύφθηκε από χορηγία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Σ’ αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, όπως λέει ο Μ. Πετούσης, «η αλληλεγγύη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις για τον κόσμο που ταλαιπωρείται, τον κόσμο που νοσεί και τον κόσμο που δίνει μάχη για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Εξάλλου, η αλληλεγγύη είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση».

«Λόγω της διατριβής μου για την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης κλήθηκα να βοηθήσω στην εκτύπωση των προσωπίδων προστασίας για την ενίσχυση των νοσοκομειακών μονάδων της Κρήτης» αναφέρει ο μεταπτυχιακός φοιτητής Μανώλης Πορφυράκης που συμμετέχει στην ομάδα εργασίας. «Νιώθω μεγάλη χαρά για τη συνεισφορά μου και υπερηφάνεια για το επίτευγμα των καθηγητών μου. Ο συντονισμός της δράσης σε τόσο μικρό χρονικό περιθώριο απαιτούσε άριστο σχεδιασμό και δεν ήταν εύκολο εγχείρημα».

Προστατευτικές μάσκες από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ομάδα καθηγητών, υποψηφίων διδακτόρων και φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής και Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει ριχτεί στη μάχη κατά του ιού και εκμεταλλευόμενη τους 3D εκτυπωτές και τις υποδομές του τμήματος. «Μέχρι στιγμής έχουμε παραδώσει 200 μάσκες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και Ηπείρου και θα δώσουμε δύο συστήματα face cramble στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα» λέει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. «Μέχρι στιγμής παράγουμε έως 45 μάσκες την ημέρα σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία και ο στόχος είναι να φτάσουμε τις 1.500 για τα δύο νοσοκομεία. Γι' αυτό προμηθευτήκαμε καινούργιο εκτυπωτή για 50 μάσκες την ημέρα» προσθέτει. Όσον αφορά το κόστος, που αγγίζει τις 10.000 ευρώ, καλύπτεται κατά το ήμισυ από την Περιφέρεια Ηπείρου και το πανεπιστήμιο.

Σε ετοιμότητα το ΑΠΘ

Μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης στο Εργαστήριο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δύναται να παράγει 100 βαλβίδες αναπνευστήρων ανά δύο ημέρες, ενώ το επιστημονικό προσωπικό προτίθεται να καλύψει ανάγκες σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, που παρουσιάζει έλλειψη παγκοσμίως. «Ευτυχώς προς το παρόν δεν έχει προκύψει ανάγκη, αλλά για ό,τι προκύψει είμαστε σε ετοιμότητα» λέει ο καθηγητής του τμήματος και συντονιστής της ομάδας Θανάσης Μιχαηλίδης. Συγκεκριμένα, η ομάδα εργασίας μπορεί να παράγει βαλβίδες και παραπλήσια εξαρτήματα, ενώ σχεδιάζει και προϊόντα ιατρικού ενδιαφέροντος.

 
Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση.
Στηρίξτε την Αυγή.
Μπείτε στο
syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL