Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Διευκρινιστικές οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας για τις δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διευκρινιστικές οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας για τις δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης

Έπιασαν τόπο οι καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) και μετά από διάστημα δύο περίπου εβδομάδων το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εκδώσει διευκρινιστικές οδηγίες για τις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς.

Μετά τις καταγγελίες για την απόπειρα εργοδοτών ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών να ενταχθούν στον μηχανισμό των 800 ευρώ οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν εξ αποστάσεως, το υπουργείο διευκρινίζει τα εξής:

* Δεν αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών που έχουν λάβει διοριστήριο. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία και οι αποδοχές τους καταβάλλονται κανονικά, επομένως δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

* Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν λάβει διοριστήριο (φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών) μπορούν να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως. Σε αυτή την περίπτωση οι συμβάσεις τους δεν αναστέλλονται και οι αποδοχές τους καταβάλλονται κανονικά.

* Οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω δύο κατηγορίες τελούν σε αναστολή για το χρονικό διάστημα από 15.3.2020 έως και 30.4.2020 και οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης. Για όσους από τους εργαζομένους παρέχουν υπηρεσίες σε διοικητικές λειτουργίες ή εξ αποστάσεως εργασία με σκοπό την υποστήριξη της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης ή των λοιπών λειτουργικών αναγκών, οι συμβάσεις εργασίας κατ’ επιλογήν της επιχείρησης-εργοδότη δεν αναστέλλονται.

* Οι εργοδότες-επιχειρήσεις είναι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης με την προϋπόθεση όμως ότι δεν προβαίνουν στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας.κατάρτισης. Την αποζημίωση ειδικού σκοπού τη δικαιούνται μόνο όταν αναστέλλουν τις συμβάσεις όλου του προσωπικού τους.

* Για τα δίδακτρα, διευκρινίζεται ότι οι μη παρεχόμενες υπηρεσίες δεν χρεώνονται για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία, ενώ εναπόκειται στις επιχειρήσεις-εργοδότες και στους υπόχρεους καταβολής διδάκτρων να συμφωνούν για την ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των διδάκτρων που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα διδασκαλίας-κατάρτισης. Σε περίπτωση που δεν παρέχεται καθόλου εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση καταβολής διδάκτρων για το ανωτέρω διάστημα.

* Της αναστολής συμβάσεων σε σχολεία που δεν παρέχουν εξ αποστάσεως διδασκαλία εξαιρούνται οι διευθυντές σχολείων και προϊστάμενοι νηπιαγωγείων που βάσει εγκυκλίου συνεχίζουν να παρέχουν συγκεκριμένες διοικητικές υπηρεσίες.

* Τέλος, οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες από τις 18.3.2020, ημερομηνία δημοσιοποίησης του μέτρου.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία χαιρετίζει την απόφαση, κάνοντας λόγο για δικαίωση των νόμιμα λειτουργούντων ιδιωτικών σχολείων, των γονέων και των θέσεων της ΟΙΕΛΕ, αλλά και για απόφαση-κόλαφο για όσα «πειρατικά ιδιωτικά σχολεία την κρίσιμη αυτή συγκυρία επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν δημόσια ταμεία, γονείς και εργαζόμενους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL