Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Τα δημόσια πανεπιστήμια στη "μάχη" κατά του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα δημόσια πανεπιστήμια στη "μάχη" κατά του κορωνοϊού

Παρά τη συστηματική απόπειρα υποβάθμισης των δημόσιων πανεπιστημίων από στελέχη της Ν.Δ., τα ελληνικά ιδρύματα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά -όπως φάνηκε περίτρανα και με τα δημόσια νοσοκομεία- ότι στέκονται δίπλα στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, κατασκευάζοντας μάσκες και αναπνευστήρες με φόντο τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία. Και αυτό χάρη στην υψηλού επιπέδου τεχνολογική υποδομή και τεχνογνωσία τους, αλλά και στο άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό τους. Οι άνθρωποι αυτοί συνεισφέρουν στη μάχη που δίνει η χώρα μας κατά του κορωνοϊού από το δικό τους μετερίζι για να κρατηθεί η κοινωνία όρθια.

Η κυβέρνηση όμως, αντί να στηριχτεί στους δύο βασικούς πυλώνες, της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, σπεύδει -μετά τα δωράκια στους κλινικάρχες και τους μιντιάρχες- να «απευθυνθεί» στους ιδιώτες για την προμήθεια βασικών αναλώσιμων υλικών (αναπνευστήρες, μάσκες κ.λπ.). Άλλωστε, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, η κυβέρνηση έχει παραγγείλει περίπου 600 αναπνευστήρες, η παραλαβή των οποίων θα ολοκληρωθεί περί τις αρχές Απριλίου (!), ενώ κυνικά υποστήριξε πως η παραγωγή αναπνευστήρων «δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και δεν είναι σε γνώση μας κάποια τέτοια δυνατότητα στο εγγύς, τουλάχιστον, μέλλον από ένα ελληνικό εργοστάσιο». Την ίδια ώρα, ο καθηγητής και εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε πως στην Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστούν τουλάχιστον 55.000 αναπνευστήρες.

Αναλώσιμα από το Μεσογειακό Ελληνικό Πανεπιστήμιο

Έτοιμο να στηρίξει τα νοσοκομεία με την κατασκευή αναλώσιμων υλικών δηλώνει το Μεσογειακό Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για το πρώην ΤΕΙ Κρήτης που λοιδορήθηκε για τη «μετατροπή» του σε ΑΕΙ. Η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής της Σχολής Μηχανικών κατάφερε να κατασκευάσει βαλβίδες αναπνευστήρων και προστατευτικές μάσκες με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η ομάδα αποτελείται από τον καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου Νεκτάριο Βιδάκη, τον επίκουρο καθηγητή Μάρκο Πετούση και τον υποψήφιο διδάκτορα Μανόλη Βελιδάκη, ενώ τη διαδικασία παρακολούθησαν συμβουλευτικά οι γιατροί Γιώργος Στεφανουδάκης και Μιχάλης Κοντοπόδης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργαστηρίου Νεκτάριο Βιδάκη, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε δεν μπορεί να υποστηρίξει μαζική παραγωγή, μπορεί όμως να καλύψει έκτακτες ανάγκες και ελλείψεις αναλώσιμου υλικού, παράγοντας 50 περίπου τεμάχια σε 24ωρη βάση.

Μάσκες 3D από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας...

Αξιοποιώντας την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατασκεύασε και παρέδωσε στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου τις πρώτες 60 αδιαπέραστες μάσκες, με την ερευνητική ομάδα να δηλώνει πως θα συνεχίσει την παραγωγή μασκών για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σημειώνεται ότι τα έξοδα σχεδιασμού, αγοράς πρώτων υλών και παραγωγής καλύπτονται αποκλειστικά από την ίδια την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και η Πνευμονολογική Κλινική του πανεπιστημίου, ενώ η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τον διευθυντή της Κλινικής καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Γιώργο Σαχαρίδη μαζί με τους ερευνητές Ελένη Ρηγάκη και Ηλία Φρυτζαλά.

...και το Πανεπιστήμιο Πατρών

Στη μάχη κατά του ιού και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο διευθυντής του Τμήματος Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Μάρκος Μαραγκός γνωστοποιεί με ανάρτησή του στο Facebook ότι, κατόπιν επικοινωνίας του ιδίου με τον καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Κωνσταντίνο Γαλιώτη, «υπήρξε άμεση ανταπόκριση για τρισδιάστατη εκτύπωση προστατευτικής προσωπίδας», υπογραμμίζοντας πως, με φόντο τις ελλείψεις, «η συμμετοχή και η συμβολή όλων θα είναι καθοριστική για την έκβαση του αγώνα εναντίον του κορωνοϊού».

Ευχαριστίες από τους γιατρούς της Καβάλας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Αναστασία Αντωνίου ευχαριστεί μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook τους καθηγητές του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Γεώργιο Μάλιαρη και Νικόλαο Βόρδο, οι οποίοι εθελοντικά, σε «ένα μικρό σε τετραγωνικά αλλά μεγάλο σε επιστημοσύνη εργαστήριο», κατασκευάζουν προστατευτικές μάσκες για τους γιατρούς του νομού...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL