Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Σοβαρή καταγγελία φοιτητών του ΕΜΠ: / Σοβαρή καταγγελία φοιτητών του ΕΜΠ: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η αποχώρηση οικοτρόφων από τις φοιτητικές εστίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σοβαρή καταγγελία φοιτητών του ΕΜΠ: / Σοβαρή καταγγελία φοιτητών του ΕΜΠ: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η αποχώρηση οικοτρόφων από τις φοιτητικές εστίες

Παρά την κραυγή αγωνίας των φοιτητών, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επιμένουν στην απόφαση να κλείσουν όλες οι πανεπιστημιακές εστίες και να αποχωρήσουν άρον - άρον όλοι οι οικότροφοι, διακινδυνεύοντας έτσι να εξαπλωθεί ο ιός σε όλη την επικράτεια.

Το θέμα έφτασε μάλιστα μέχρι την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, όπως ενημέρωσαν την κλειστή ομάδα που διατηρούν στο Facebook οι οικότροφοι των Νέων Εστιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Οι φοιτητές, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ενημέρωσαν λοιμωξιολόγο της επιτροπής ότι υπάρχει ο κίνδυνος άτομα που διαμένουν στις εστίες να έχουν νοσήσει από τον ιό και ως εκ τούτου η μετακίνησή τους ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την υγεία των οικογενειών τους.

Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των οικοτρόφων σε εστίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η επιτροπή ενημερώθηκε για το ζήτημα και εισηγήθηκε να ακυρωθεί η αναστολή λειτουργίας των εστιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Λίγη ώρα μετά, στην ίδια ομάδα, οι οικότροφοι ενημερώθηκαν ότι η εισήγηση της επιτροπής δεν έγινε δεκτή και ότι δεν πρόκειται να ακυρωθεί η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των εστιών.

Λανθασμένη απόφαση;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Α», μετά την επικοινωνία των φοιτητών με τους λοιμωξιολόγους της επιτροπής ακολούθησαν διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων φορέων και των εμπλεκόμενων υπουργείων Παιδείας και Υγείας για το αν θα ανασταλεί τελικά η απόφαση. Τις σχετικές ανακοινώσεις του Σ. Τσιόδρα ανέμεναν και οι φοιτητές, οι οποίοι δεν είχαν πάρει σαφείς απαντήσεις μέχρι την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το αν πρέπει να αποχωρήσουν από τις εστίες ή όχι.

Τελικά, χωρίς να δίνονται ουσιαστικές απαντήσεις για το ενδεχόμενο διασποράς του ιού μέσω της μετακίνησης των φοιτητών, δεν ακυρώθηκε η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών εστιών.

Νέα εγκύκλιος Διγαλάκη: Δωρεάν μετακίνηση φοιτητών, όχι όμως για τα νησιά

Αντιθέτως με νέα εγκύκλιο του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη -η οποία, σημειωτέον, εστάλη τα μεσάνυχτα της Τρίτης- οι φοιτητές ενημερώθηκαν ότι θα μπορούν να μετακινηθούν δωρεάν, αλλά εφάπαξ, προς την κατοικία που διαθέτουν εντός της ελληνικής επικράτειας, χωρίς όμως να προβλέπεται μέριμνα για τους φοιτητές που πρέπει να μεταβούν σε νησιά.

Αυτό συμβαίνει διότι τα υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών προχώρησαν σε συνεργασία με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΥΣ) και όχι με τις ακτοπλοϊκές εταιρίες.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα μόνο σε αλλοδαπούς φοιτητές (ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα) και σε Έλληνες φοιτητές που είναι ορφανοί και από τους δύο γονείς, δεν έχουν κατοικία εντός επικράτειας και δεν έχουν εγγύτερο συγγενή ή άλλο πρόσωπο στην κατοικία του οποίου μπορούν να διαμείνουν προσωρινά.

Οι Σύλλογοι Οικοτρόφων από τις εστίες όλης της χώρας απευθύνουν έκκληση έστω και την ύστατη στιγμή στους συναρμόδιους υπουργούς να μπορέσουν να παραμείνουν στις εστίες και να μην θέσουν σε κίνδυνο τις οικογένειές τους, καθώς και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα σε όλους εκείνους τους φοιτητές που εξακολουθούν να εργάζονται.

Πρυτανεία ΕΜΠ: Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το κλείσιμο των εστιών

Την άποψη ότι τα σοβαρά και πολύπλευρα προβλήματα που προκύπτουν από τη διακοπή λειτουργίας των εστιών, τα οποία θέτουν οι φοιτητές, θα πρέπει να εξεταστούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψιν εκφράζει η πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τονίζει πως «η διακοπή λειτουργίας των φοιτητικών εστιών υπό τις τρέχουσες συνθήκες πανδημίας λόγω Covid-19 προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση στους εναπομείναντες διαμένοντες φοιτητές» και υπογραμμίζει πως «η ανάγκη εξέτασης των προβλημάτων αυτών, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων της προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι κατεπείγουσα».

Εστιακοί φοιτητές Ιωαννίνων: «Μια πρώτη νίκη»

Παρά την ασφυκτικό πλαίσιο της εγκυκλίου Διγαλάκη για τη διαμονή των φοιτητών σε τουριστικά καταλύματα, οι εστιακοί φοιτητές στα Ιωάννινα -όπως ενημερώνουν- κατάφεραν με κινητοποιήσεις και κατόπιν συνεννόησης με την πρυτανεία και εκπροσώπους της κυβέρνησης να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους για τη διαμονή σε ξενοδοχεία:

* Φοιτητές που εργάζονται.

* Φοιτητές που έχουν γονείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

* Φοιτητές με οικογενειακά προβλήματα.

* Όσοι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος μετακίνησης προς τον τόπο κατοικίας τους.

«Η συγκεκριμένη κατάκτηση μας δείχνει ότι ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε νεολαία και εργαζόμενοι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας παραμένουν η συλλογική οργάνωση και οι αγώνες» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος Εστιακών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Προσθέτει δε πως βασικός στόχος είναι «να διασφαλίσουμε ότι κανένας φοιτητής δεν θα πεταχτεί στον δρόμο, δεν θα υποσιτίζεται και δεν θα εκθέσει ούτε τον ίδιο, αλλά ούτε και κανέναν από το οικογενειακό του περιβάλλον στον κίνδυνο του κορωνοϊού». Παράλληλα ζητάει από την κυβέρνηση «να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε».

ΣΥΡΙΖΑ: Αδύναμη η κυβέρνηση να διασφαλίσει υγιείς συνθήκες διαβίωσης

«Η -για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας- προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας των εστιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αν δεν είναι αποτέλεσμα σύγχυσης, είναι η ομολογία της αδυναμίας διασφάλισης συνθηκών υγιούς διαβίωσης σε οργανωμένες δημόσιες μονάδες συλλογικής κατοικίας» αναφέρει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο των εστιών και διερωτάται αν «η ταυτόχρονη και άνευ ελέγχου μετακίνηση μερικών εκατοντάδων πλέον νέων ανά την επικράτεια από περιοχές με υψηλούς δείκτες διασποράς της επιδημίας προς την επαρχία θεωρείται η ασφαλέστερη επιλογή».

Τέλος, στο πλαίσιο των μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «σε τουριστικά καταλύματα φοιτητών των ΑΕΙ πρέπει να συμπεριλάβει όλους όσοι έχουν παραμείνει να κατοικούν στις εστίες» και αυτό «να συνοδευθεί από μέτρα σίτισής τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL