Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Διώχνουν άρον - άρον χιλιάδες φοιτητές από τις εστίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διώχνουν άρον - άρον χιλιάδες φοιτητές από τις εστίες

Σε... διασπορά των φοιτητών μετατρέπεται το «μένουμε σπίτι» της κυβέρνησης μετά την απόφαση να αναστείλει την λειτουργία όλων των εστιών έως τις 10 Απριλίου στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Φοιτητές των οποίων η πλειονότητα προέρχεται από ευάλωτες οικονομικά ομάδες ή από το εξωτερικό καλούνται μέσα σε δύο ημέρες, εν μέσω απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της ακύρωσης δρομολογίων, να βρουν χρήματα και να γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους διακινδυνεύοντας την υγεία τους και την υγεία των οικογενειών τους.

"Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης"

«Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από τη νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους» αναφέρουν οι εστιακοί φοιτητές του Πολυτεχνείου, οι οποίοι επισημαίνουν:

«Πολλοί δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειές τους είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω της επιδημίας) είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης και το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύλλογος Οικοτρόφων του Πανεπιστημίου Αθηνών καταλογίζει στην κυβέρνηση αδιαφορία για το πού θα πάνε.

«Δεν υπολογίζουν ότι θα μετακινηθούμε στην επαρχία μεταφέροντας παράλληλα και πιθανούς κινδύνους εξάπλωσης του ιού στις πόλεις μας, ενώ θα έπρεπε το κράτος να μας προστατέψει με απολυμάνσεις, αντισηπτικά, προσωπικό καθαριότητας» αναφέρουν οι φοιτητές και προειδοποιούν πως δεν πρόκειται να φύγουν από τις εστίες. Σε ανάλογη καταγγελία για το λουκέτο στις φοιτητικές εστίες προχώρησε και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ανεπαρκείς οι διευκρινίσεις Διγαλάκη

Σύμφωνα πάντως με τον υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη, σε τουριστικά καταλύματα θα μπορούν να στεγαστούν κατ΄ εξαίρεση μόνο:

* Οι φοιτητές των ΑΕΙ που διαμένουν ήδη σε εστία ή σε ξενοδοχειακή μονάδα, είναι ορφανοί από τους δύο γονείς τους, δεν διαθέτουν στην κυριότητα ή κατοχή τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας και δεν έχουν εγγύτερο συγγενή ή άλλο πρόσωπο στην κατοικία του οποίου μπορούν να διαμείνουν προσωρινά.

* Αλλοδαποί / αλλογενείς φοιτητές των ΑΕΙ οι οποίοι διαμένουν ήδη σε εστία ή σε ξενοδοχειακή μονάδα και δεν διαθέτουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους έως δεύτερου βαθμού στην κυριότητα ή κατοχή τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας.

* Αλλοδαποί φοιτητές ή επισκέπτες των ΑΕΙ που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL