Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: / Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: / Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

Προτάσεις προκειμένου να διαφυλαχθεί ο κοινωνικός και μορφωτικός ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος την περίοδο που τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού καταθέτει προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας τις προθέσεις του υπουργείου να εφαρμοστεί στα σχολεία όλης της χώρας η εξ αποστάσεως διδασκαλία, το Τμήμα Παιδείας ζητάει σοβαρότητα και σαφήνεια των επόμενων βημάτων, προτρέποντας την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αφήσει κατά μέρος το «άγχος της επικοινωνιακής προβολής τού ΄κάτι να δείξουμε πως κάνουμε'» αλλά και «το άγχος της διεύρυνσης του μεριδίου των δυνάμεων της αγοράς στην εκπαίδευση».

Λαμβάνοντας υπόψιν την κρισιμότητα της κατάστασης το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

* Να αξιοποιηθούν τα νέα ή παλαιότερα τεχνολογικά εργαλεία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη βάση της διασφάλισης «της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», υπενθυμίζοντας πως η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τη συλλογική και διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

* Το υπουργείο Παιδείας να συνδράμει υποστηρικτικά τα πανεπιστήμια, τα οποία καλούνται, με βάση την υπάρχουσα εμπειρία τους, να οργανώσουν τις μορφές και τα πεδία τής εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας.

* Να μην οξυνθούν οι ανισότητες. Αντίθετα, «όποια μέσα αξιοποιούνται οφείλουν να υπηρετούν τον καθολικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού δικαιώματος, υπογραμμίζει το Τμήμα Παιδείας, επισημαίνοντας πως στις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ισότιμης συμμετοχής όλων των μαθητών στις «ψηφιακές τάξεις». Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει «ο προαιρετικός και απολύτως συμπληρωματικός χαρακτήρας» των ψηφιακών τάξεων, με δεδομένο ότι όσες τελικά λειτουργήσουν «δεν μπορεί να συνεισφέρουν ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά στη διαμόρφωση της διδαχθείσας ύλης».

* Να σχεδιαστούν λελογισμένες παρατάσεις, τροποποιήσεις ή και αναστολή της διάρκειας και του περιεχομένου των μαθημάτων, ανάλογα με τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να βρεθούν λύσεις για τη φετινή χρονιά, μιας και ήδη έχει θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση η μείωση του φόρτου των μαθητών από τις τελικές εξετάσεις.

* Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. «Έγνοια μας είναι η ψυχολογική κατάσταση που διαμορφώνεται για τις μαθήτριες και τους μαθητές υπό το βάρος των απρόβλεπτων όρων διεξαγωγής των ούτως η άλλως εξουθενωτικών εισαγωγικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ» αναφέρει, σημειώνοντας ότι οι μαθητές «δεν είναι άλογα κούρσας που πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσουν την προκαθορισμένη διαδρομή». Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον περιορισμό της εξεταστέας ύλης ανάλογα με τις εξελίξεις, προσθέτοντας πως τα δραστικά μέτρα που θα ληφθούν δεν θα πρέπει να εντείνουν το άγχος των μαθητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL