Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Χωρίς σχέδιο το υπ. Παιδείας - Έκκληση από τους εκπαιδευτικούς να μην πηγαίνουν οι διευθυντές στα σχολεία * Επικίνδυνη η συνέχιση διοικητικών υπηρεσιών σε σχολεία και πανεπιστήμια / Εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή ασκήσεις επί χάρτου;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς σχέδιο το υπ. Παιδείας - Έκκληση από τους εκπαιδευτικούς να μην πηγαίνουν οι διευθυντές στα σχολεία * Επικίνδυνη η συνέχιση διοικητικών υπηρεσιών σε σχολεία και πανεπιστήμια / Εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή ασκήσεις επί χάρτου;

Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να έχει τις καλύτερες προθέσεις για την έναρξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προκειμένου οι μαθητές να μην χάσουν πολλές ώρες μαθημάτων λόγω των κλειστών σχολείων, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παραβλέπει μια σειρά ζητημάτων που κάνουν πρακτικά δύσκολη την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου. Ήδη χθες η υπουργός Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την άμεση ενεργοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα μπορούν να γίνονται μαθήματα με τηλεδιάσκεψη από τους εκπαιδευτικούς, αρχής γενομένης για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, ενώ πραγματοποιήθηκε η πρώτη πιλοτική εφαρμογή στο 3ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου και του πρωθυπουργού.

Πώς όμως μια απλή οικιακή σύνδεση Διαδικτύου θα μπορεί να «αντέξει» την πραγματοποίηση μιας τηλεδιάσκεψης 25-30 μαθητών ταυτόχρονα; Όσοι γνωρίζουν από Διαδίκτυο και έχουν δουλέψει από το σπίτι μπορούν να αντιληφθούν πόσο δύσκολη είναι στην εφαρμογή της μια τέτοια πρωτοβουλία με μια απλή σύνδεση Ίντερνετ λόγω της λεγόμενης «υπερφόρτωσης» του δικτύου.

Επίσης, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για τους μαθητές των οικονομικά ευάλωτων ομάδων που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή έστω τάμπλετ προκειμένου να μπορέσουν, εάν τελικά εφαρμοστεί η πρωτοβουλία αυτή, να συμμετάσχουν και εκείνα ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Σύμφωνα πάντως με την υπουργό Παιδείας, το μέτρο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εκτός από τη Γ' Λυκείου, θα εφαρμοστεί σταδιακά και στις υπόλοιπες τάξεις, ενώ στη διάθεση των μαθητών βρίσκονται οι ψηφιακές δομές του υπουργείου (e-Books, Φωτόδεντρο και τα Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια) στις οποίες είναι διαθέσιμο επιπλέον μαθησιακό υλικό.

«Να φύγουν οι διευθυντές από τα κλειστά σχολεία»

Την ώρα που έχει μπει λουκέτο στα σχολεία για 14 ημέρες λόγω του κορωνοϊού και υπάρχουν σαφείς οδηγίες προς όλους να περιορίζονται, ει δυνατόν, οι μετακινήσεις τους για τη μείωση της διασποράς του ιού, πληθαίνουν οι φωνές εκπαιδευτικών φορέων και συλλόγων που ζητούν να μην επιτρέπεται σε διευθυντές, υποδιευθυντές και γραμματείες να προσέρχονται κανονικά στα σχολεία.

Ήδη έχει προκύψει μια σύγχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα για το ποιες θεωρούνται «διοικητικές λειτουργίες» (οι οποίες εξαιρούνται από την απαγόρευση λειτουργίας των σχολείων) και ποιοι πρέπει να τις εκτελέσουν, ενώ τα στελέχη εκπαίδευσης ανησυχούν για το ενδεχόμενο να νοσήσουν εφόσον αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά και να βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν επίσης να κλείσουν τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), τα οποία αξιολογούν μαθητές με αναπηρία. Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι το παράδειγμα σε ΚΕΣΥ του Ηρακλείου, όπου την περασμένη Δευτέρα προσήλθε στην υπηρεσία συνοδευόμενη από τους γονείς της μαθήτρια της ΣΤ’ Δημοτικού, η οποία συμμετείχε σε εκδρομή που διενεργήθηκε στην Αθήνα και από την οποία επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα Covid-19 στο Ηράκλειο της Κρήτης!

Κρούσματα σε πανεπιστήμια

Ο κίνδυνος είναι πράγματι μεγάλος με τη συνέχιση των διοικητικών υπηρεσιών σε σχολεία και πανεπιστήμια, μιας και ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Για του λόγου το αληθές, χθες το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανακοίνωσε την αναστολή όλων των υπηρεσιών του μετά τη γνωστοποίηση ότι επισκέπτης καθηγητής από το εξωτερικό στο Τμήμα Χημείας βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, στα Τρίκαλα έκλεισαν όλοι οι χώροι του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς επισκέπτης που συμμετείχε σε εκδήλωση βρέθηκε και αυτός θετικός, ενώ ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Πέτρος Σφηκάκης ανακοίνωσε ότι έχει νοσήσει και βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL