Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ / Συλλογή υπογραφών για τη διάσωση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ / Συλλογή υπογραφών για τη διάσωση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών

Ρεπορτάζ: Πίκια Στεφανάκου

Συλλογή υπογραφών για τη διάσωση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, που πλήττονται βάναυσα από το μέτρο της διαθεσιμότητας, ξεκινά η πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και την επόμενη εβδομάδα με νέα πενθήμερη απεργία. Χθες οι εργαζόμενοι μαζί με φοιτητές και διδάσκοντες έκαναν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απαιτώντας για μια ακόμα φορά την ανάκληση της υπουργικής απόφασης για τις διαθεσιμότητες.

Το προσωπικό των βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υπόμνημα του, καταγγέλλει ότι οι διαθεσιμότητες κατ' ουσίαν αναστέλλουν τη λειτουργία των βιβλιοθηκών του ιδρύματος, εφόσον πάνω από το 50% του επιστημονικού δυναμικού τους τίθεται εκτός εργασίας και ο ίδιος ο θεσμός της δημόσιας ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης βάλλεται ανεπανόρθωτα.

Οι βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών υποστηρίζουν το ερευνητικό και διδακτικό έργο που επιτελείται στις οκτώ Σχολές του ιδρύματος οι οποίες είναι διασκορπισμένες σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας (Κέντρο Αθήνας, Γουδή, Ζωγράφου, Δάφνη). Αποδέκτες των υπηρεσιών τους δεν είναι μόνο η ακαδημαϊκή κοινότητα του συγκεκριμένου πανεπιστημίου αλλά και ερευνητές και απλοί πολίτες.

Για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, οι βιβλιοθήκες του ιδρύματος έχουν λάβει, στο πλαίσιο εξωτερικών αξιολογήσεων, ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες. Και ενώ σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική κάθε εργαζόμενος ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 12 μέλη ΔΕΠ και 400 φοιτητές, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ήδη η αντιστοιχία αυτή είναι διπλάσια (25 μέλη ΔΕΠ και 800 φοιτητές). Ας αναρωτηθεί ο καθένας τι θα συμβεί με την απόλυση του έμπειρου επιστημονικού προσωπικού των βιβλιοθηκών:

* Πώς θα υποστηριχθεί η πρόσβαση στα επιστημονικά περιοδικά και τις βάσεις δεδομένων;

* Πώς θα δανείζονται διδακτικά συγγράμματα οι φοιτητές μέσω του συστήματος Ευδοξος;

* Πώς θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία πλήθους υπηρεσιών όπως η ενημέρωση του ηλεκτρονικού καταλόγου, ο δανεισμός καθώς και η Πληροφοριακή Εκπαίδευση των φοιτητών;

* Πώς θα αναπτυχθούν οι υπηρεσίες του ιδρυματικού αποθετηρίου που ανέλαβε να υλοποιήσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ;

* Πώς θα συνεχισθεί το έργο της διοικητικής αναδιοργάνωσης και φυσικής ενοποίησης των βιβλιοθηκών (νέο οργανόγραμμα, δύο νέα κτήρια κ.λπ.);

* Πώς θα τηρηθεί το ολοήμερο ωράριο λειτουργίας των βιβλιοθηκών;

Συνολικά από τα 8 ιδρύματα βλέπουν την πόρτα εξόδου 94 βιβλιοθηκονόμοι. Σήμα SOS για τις βιβλιοθήκες εκπέμπει και ο Σύνδεσμος Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ). Κατά του τρόπου και όχι κατά της ουσίας του μέτρου, ετάχθη ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φ. Κουβέλης, σε συνάντησή του με εκπροσώπους των συλλόγων ΑΕΙ.

Στο μεταξύ, άλλο ένα επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στο story της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πάντειο Πανεπιστήμιο ετοιμάζεται και αυτό να επιβάλει δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα, με τη μορφή τέλους εγγραφής 500 ευρώ. Η απόφαση, που ελήφθη μετά από πρόταση του πρύτανη, αναμένεται να επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ιδρύματος, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή. Να σημειωθεί ότι το Πάντειο ήταν από τα λίγα ιδρύματα όπου τα μεταπτυχιακά ήταν δωρεάν.

Τα θεσμικά τερτίπια Αρβανιτόπουλου καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για θεσμικά τερτίπια κατηγορεί τον Κ. Αρβανιτόπουλο η Επιτροπή Ελέγχου του κυβερνητικού έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για πολλοστή φορά ο υπουργός Παιδείας αιφνιδιάζει την εκπαιδευτική κοινότητα αποφασίζοντας την αύξηση των μαθητών ανά τάξη στους 30, μετά την άτακτη υποχώρησή του για το ίδιο θέμα, πριν από μερικές ημέρες στην Βουλή. Το υπουργείο Παιδείας δείχνει για άλλη μια φορά ξεκάθαρα τη μνημονιακή του εμμονή, λαμβάνοντας αποφάσεις εν κρυπτώ μέσα στη νύχτα, ενώ την ίδια στιγμή στις αντιστάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας επιχειρεί να απαντήσει με εισαγγελείς και επιστρατεύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL