Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Μέσω εισαγγελέων μιλάει ο υπουργός με τα πανεπιστήμια!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέσω εισαγγελέων μιλάει ο υπουργός με τα πανεπιστήμια!

Στους εισαγγελείς αναθέτει πλέον την «επικοινωνία» με τα πανεπιστήμια ο υπουργός Παιδείας, ενώ την ίδια ώρα κλείνει για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες, την πόρτα του υπουργείου στην ΟΛΜΕ. Σφίγγοντας τη μέγγενη του αυταρχισμού, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε χθες, στους αρμόδιους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών 6 πόλεων, παραγγελία με την οποία ζητείται από τα «επικηρυγμένα», με το μέτρο της διαθεσιμότητας, πανεπιστήμια να χορηγήσουν τις λίστες με τους διοικητικούς τους υπαλλήλους.

Μέχρι τώρα κανένα ίδρυμα δεν έχει ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο του υπουργού Παιδείας που λήγει στις 9 Οκτωβρίου, παρά την απειλή ότι αν δεν σταλούν εντός προθεσμίας τα στοιχεία, οι ηγεσίες των ΑΕΙ θα κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος. Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, μεθοδεύεται η καταστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Όπως έπραξε και με τους καθηγητές, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συνδέει την αποστολή των καταλόγων με το δημόσιο συμφέρον (!), αναφέροντας ότι: «Από την εμπρόθεσμη αποστολή των ως άνω πινάκων συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή και τα συνεπόμενα, εξαρτάται, απολύτως, η πρόοδος και η ολοκλήρωση της κινηθείσης διαδικασίας διαθεσιμότητας, το εκπρόθεσμο ή η ματαίωση της οποίας θα έχει άκρως επιβλαβείς και ανεπανόρθωτες συνέπειες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης διεθνών υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους».

Από την πλευρά τους, τα πληττόμενα 8 πανεπιστημιακά ιδρύματα κατέθεσαν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση αναστολής της εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), καθώς και αίτηση ακύρωσής της. Τα ιδρύματα προσδοκούν να λάβουν από το ΣτΕ προσωρινή διαταγή αναστολής της ΚΥΑ, πριν εκπνεύσει η προθεσμία, τονίζοντας ότι η διαθεσιμότητα, την οποία αποφάσισε μονομερώς το υπουργείο Παιδείας, πλήττει το συνταγματικό κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων. Παράλληλα, συνεχίζονται για τέταρτη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις των συλλόγων εργαζομένων και άλλων φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να ληφθεί απόφαση και για νέα πενθήμερη απεργία. Σήμερα, σύλλογοι διοικητικών υπαλλήλων και μελών ΔΕΠ διοργανώνουν συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Συνάντηση πανεπιστημιακών δασκάλων για εισαγγελείς και "προθύμους"

Η μέγγενη των κυβερνητικών πιέσεων προς τους εργαζόμενους στα οκτώ πανεπιστήμια που δίνουν έναν αγώνα επιβίωσης σφίγγει, τονίζει η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων, σχολιάζοντας πρόσφατη ανακοίνωση 6 πρώην πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τη μια μεριά η παραγγελία εισαγγελικών παρεμβάσεων και από την άλλη οι «φιλικές» συμβουλές υποταγής των «προθύμων». Γιʼ αυτό, τώρα είναι η ώρα της μέγιστης δυνατής συμπαράταξης. Αυτός ο αγώνας μπορεί και πρέπει να είναι νικηφόρος, για να μείνει ζωντανό το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Όπως επισημαίνει η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων, η ανακοίνωση των «έξι», δεν αποτελεί έκπληξη. Αυτό που αποτελεί έκπληξη είναι να δηλώνουν απερίφραστα και άκριτα, με την επιστημονική τους ιδιότητα, ότι η μνημονική πολιτική διαχείριση των δημοσιονομικών αναγκών συνιστά στην ουσία φυσικό νόμο, στον οποίο θα πρέπει να υποτάσσονται τα μέλη ενός κοινωνικού σχηματισμού. Να υποτάσσονται, αποδεχόμενα μοιρολατρικά τις πολιτικές εξαθλίωσης που υλοποιούνται στο όνομα μιας αόριστης και αμφίβολης ανάπτυξης.

Η επίκληση του σεβασμού στο δικαίωμα της απεργίας, τονίζεται, αποτελεί ανορθολογική αντίφαση και συνακόλουθα μέγιστη υποκρισία, όταν συνοδεύεται από τη ριζική τους διαφωνία για το κλείσιμο των πανεπιστημίων από τους εργαζόμενους, αποσιωπώντας ταυτόχρονα το κατʼ ουσίαν κλείσιμο που η κυβερνητική πολιτική επιφυλάσσει.

Τέλος, επισημαίνει η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων, αυτό που αποτελεί μέγιστη ύβρη και δεν επανορθώνεται με τη λύση που προτείνουν προς την πολιτεία για διέξοδο από την κρίση, είναι ο «πατριωτισμός» που επιδεικνύουν για το ΕΚΠΑ, δηλώνοντας ανερυθρίαστα «πάρτε αυτούς που η τρόικα σας υποδεικνύει από τα άλλα ΑΕΙ της χώρας», ως ένδειξη μιας στοιχειώδους «προσφοράς» προς το ίδρυμα που οι ίδιοι έχουν υπηρετήσει.

Καταργείται η πρόβλεψη για δεύτερο καθηγητή Πληροφορικής

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος ξανάκλεισε την πόρτα στην ΟΛΜΕ!

Στο μεταξύ, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο υπουργός Παιδείας αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας. Ανάλογο αίτημα υποβλήθηκε και στον αρμόδιο για θέματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υφυπουργό, Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος επίσης αρνήθηκε, δηλώνοντας αναρμόδιος για οτιδήποτε έχει σχέση με το προσωπικό και με τον νόμο για το Λύκειο!

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έχει ζητήσει δημόσια και εγγράφως συνάντηση με τον υπουργό από τις 17/9. Τελικά, ο Κ. Αρβανιτόπουλος όρισε συνάντηση για τις 10/10, δηλαδή 23 ημέρες μετά το αίτημα της ΟΛΜΕ. Είναι φανερό, αναφέρουν συνδικαλιστές, ότι ο υπουργός Παιδείας θέλει να υπογράφει καθημερινά νέες αποφάσεις, διαλυτικές για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς να τον διακόπτουν.

Για του λόγου το αληθές, η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών παραθέτει το νέο χτύπημα του υπουργού στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση που υπέγραψε την 1η Οκτωβρίου, καταργείται η πρόβλεψη για δεύτερο καθηγητή στο μάθημα της Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο όταν ο αριθμός των μαθητών ξεπερνά τους 22! Κι αυτό πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την απόφαση για αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα στους 30. Στόχος, επισημαίνει η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών, είναι να βγουν ακόμα περισσότεροι υπεράριθμοι καθηγητές, υποψήφιοι για διαθεσιμότητα, με τραγικό αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL