Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Δηκτικός ο Ν. Φίλης για την υπουργό Παιδείας / Δηκτικός ο Ν. Φίλης: "Η ζωή δεν θέλει κόπο, θέλει κόλπο", το μήνυμα Κεραμέως στους νέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δηκτικός ο Ν. Φίλης για την υπουργό Παιδείας / Δηκτικός ο Ν. Φίλης: "Η ζωή δεν θέλει κόπο, θέλει κόλπο", το μήνυμα Κεραμέως στους νέους

Η αποκάλυψη του έγγραφου του ΔΟΑΤΑΠ σχετικά με τα Κολέγια και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει, σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη, τον λόγο για τον οποίο η υπουργός Παιδείας αρνείται να δημοσιοποιήσει τη σχετική αλληλογραφία: γιατί υπάρχει αρμόδιος θεσμικός φορέας του ελληνικού κράτους, ο ΔΟΑΤΑΠ, που υποστηρίζει ότι οι απαιτήσεις της Κομισιόν είναι αντισυνταγματικές. Σε δήλωσή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νίκη Κεραμέως ότι παραπλάνησε το Κοινοβούλιο αποκρύπτοντας έγγραφα, τα οποία, αν γνωστοποιούνταν θα οδηγούσαν «πιθανότατα ακόμη και τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αντιδράσουν στις άθλιες μεθοδεύσεις της».

"Νομικά τεκμηριωμένη άποψη"

«Μόνο η νομικά τεκμηριωμένη», όπως αναφέρει, «άποψη του ΔΟΑΤΑΠ στο απαντητικό έγγραφο προς την Κομισιόν (...) «αρκεί για να αντιληφθούμε κάτι που είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά μας ήθη». Στην επιστολή του ο ΔΟΑΤΑΠ διευκρίνιζε πως, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τα κολέγια αποτελούν φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης. Επομένως, δεν θα μπορούσε να αναγνωριστεί η ακαδημαϊκή ισοτιμία των πτυχίων τους γιατί αυτό θα αποτελούσε καταστρατήγηση του άρθρου 16. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η Βουλή κλήθηκε λοιπόν “να νομοθετήσει, συμμορφούμενη δήθεν προς απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να προσκομίζεται στη Βουλή το έγγραφο που θεμελιώνει αυτή την ‘απαίτηση’”.

Αδιαβάθμητο το έγγραφο

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της Νίκης Κεραμέως ότι δεν μπορεί να «αποκαλύψει» την επιστολή της Ε.Ε. για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ο Νίκος Φίλης αποκαλύπτει πως το έγγραφο ήταν αδιαβάθμητο. «Συνεπώς η κυρία Κεραμέως εξαπατούσε συνειδητά το Κοινοβούλιο», συμπεραίνει.

Μήνυμα φαύλης αριστείας

Μετά τις αποκαλύψεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως το πιο σημαντικό είναι το θλιβερό μήνυμα που στέλνει η υπουργός προς τη «νέα γενιά και τους εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές αποφοίτους των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων που μόχθησαν να εισαχθούν στις σχολές τους: την αναξιοκρατία, τη φαύλη αριστεία και την εξίσωση προς τα κάτω». Και καταλήγει πως η Νίκη Κεραμέως «παραφράζοντας εν αγνοία της τη σημαντική μας ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, τον θάνατο της οποίας θρηνούμε αυτές τις μέρες, είναι σαν να λέει στα νέα παιδιά: ‘Η ζωή δεν θέλει κόπο, θέλει κόλπο». Κι αυτή η ντροπή θα την συνοδεύει παντοτινά’».

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει η Κεραμέως σε ρόλο ντελίβερι των κολεγίων

«Η κ. Κεραμέως συνεχίζει τον θλιβερό ρόλο του ντελίβερι των κολεγίων. Με τη ρύθμισή της υποβαθμίζει τα δημόσια πανεπιστήμια και υπονομεύει το ευαίσθητο λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Συνεχίζει να ψευδολογεί» τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την υπουργό να απαντήσει «στην κριτική του αρμόδιου πολιτειακού οργάνου, του ΔΟΑΤΑΠ, ο οποίος της είχε υποδείξει έναν δρόμο αντιμετώπισης του ζητήματος με βάση την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία». Κατηγορεί επίσης την υπουργό ότι επαναφέρει τον μνημονιακό νόμο Αρβανιτόπουλου απορρίπτοντας ακόμα και τους «νόμους της κυβέρνησης Καραμανλή, που δεν είχε συμμορφωθεί με τις πιέσεις για αναγνώριση των κολεγίων».

Φ. Γεννηματά: Η Ν.Δ. εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα

Κατά του άρθρου 50 τάχθηκε και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Η Ν.Δ. δεν έχει εθνικό σχέδιο για την εκπαίδευση. Δεν ενδιαφέρεται για τη δημόσια εκπαίδευση, εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Τομέας Παιδείας του κόμματος χαρακτήρισε τη διάταξη ως «μαύρη σελίδα στην ιστορία της εκπαίδευσης» κατηγορώντας την υπουργό ότι όχι μόνο αγνόησε «προκλητικά» την επιστημονική ερμηνεία του ΔΟΑΤΑΠ αλλά «δεν δίνει στη δημοσιότητα τη σχετική διάταξη της Ε.Ε. σαν να ζούμε σε εποχές της δεκαετίας του 1960».

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Όχι στην εξίσωση κολεγίων - ΑΕΙ, λένε εκπαιδευτικοί και φοιτητές

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις Πανεπιστημίων, που ζητούν την απόσυρση της διάταξης
Νέα κινητοποίηση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις πραγματοποίησαν χθες εκπαιδευτικοί και φοιτητές ενάντια στη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας. Με αφορμή την ψήφιση του άρθρου 50 για τα κολέγια, η συγκέντρωση στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή με αίτημα να αποσυρθεί η διάταξη και να μην υποβαθμιστούν τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστήμιων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Με ανακοινώσεις τους το Πρυτανικό Συμβούλιο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Διοικούσα Επιτροπή της ΑΣΠΑΙΤΕ ζήτησαν την απόσυρση της διάταξης εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους με την εξίσωση των ακαδημαϊκών πτυχίων με τους τίτλους σπουδών των κολεγίων που προωθεί η Νίκη Κεραμέως. Στον αντίποδα, η Σύγκλητος του ΑΠΘ υπέβαλε στο υπουργείο Παιδείας τέσσερις προτάσεις με τις οποίες θα μπορούσε να διασφαλιστεί η ακαδημαϊκότητα των πτυχίων υπό τη νέα ρύθμιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL