Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Γραμματέας ΟΛΜΕ: Ρύθμιση σκάνδαλο υπονομεύει τα ΑΕΙ για να δημιουργήσει γονείς και παιδιά πελάτες (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γραμματέας ΟΛΜΕ: Ρύθμιση σκάνδαλο υπονομεύει τα ΑΕΙ για να δημιουργήσει γονείς και παιδιά πελάτες (Ηχητικό)

Βάζουν από την πίσω πόρτα ανθρώπους με αμφιλεγόμενα πτυχία να διδάσκουν στα ελληνικά σχολεία, ρίχνουν βορά στους επιτήδειους τους γονείς των παιδιών που θα αφήσει εκτός δωρεάν παιδείας η βάση του 10, δεν υπάρχει κυβέρνηση που να επικαλείται εθνικό σκοπό και αριστεία και να αφήνει έρμαιο των ιδιωτών τον πιο ευαίσθητο τομέα μίας χώρας, την εκπαίδευση, είπε ο γραμματέας της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Υπάρχει απόλυτος αιφνιδιασμός από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ούτε μας κάλεσε ποτέ στο υπουργείο η κ. Κεραμέως ούτε μας είπε τι σκόπευε να κάνει, μάθαμε τα πάντα μέσα σε μία εβδομάδα, είπε ο κ. Μπουντουλούλης, λίγες ώρες πριν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που προγραμματίζεται στο κέντρο της Αθήνας.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/746945626&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στην ρύθμιση αυτή, όπως και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως τόνισε, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης που μπαίνουν για μόνιμο διορισμό από την πίσω πόρτα άνθρωποι που έχουν πτυχία αμφιλεγόμενα και κατώτερης ποιότητας.

«Κάθε κυβέρνηση που επικαλείται τον εθνικό σκοπό και την αριστεία δεν μπορεί να αφήνει τον πιο ευαίσθητο τομέα μίας χώρας, την εκπαίδευσή της, έρμαιο των ιδιωτικών ορέξεων, ανθρώπων που δεν ελέγχονται, που φτιάχνουν σπουδές στο πόδι και να δίνει το δικαίωμα να μπαίνουν στην εκπαίδευση να διδάξουν. Είναι απαράδεκτο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ρύθμιση της κυβέρνησης παρακάμπτει τον ΔΟΑΤΑΠ που εξασφάλιζε ότι εκτός των αναγνωρισμένων ελληνικών ΑΕΙ τα υπόλοιπα ξένα πτυχία που αναγνωρίζονταν ήταν εγγυημένης ακαδημαϊκής ισοτιμίας, συνέχισε. «Τον Οκτώβριο έδωσε επαγγελματική ισοτιμία στα Κολλέγια, τα τριετή κτλ. Αυτή την στιγμή βάζει ότι για να διοριστεί κάποιος μπορεί να έχει απλώς την επαγγελματική ισοτιμία, είναι συνδυασμός νόμων», όπως διευκρίνισε.

Σημείωσε μάλιστα το παράδοξο των δύο διαφορετικών διαδικασιών σε εξέλιξη, καθώς στην περίπτωση των προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή η προκήρυξη προβλέπει αυτά που επιβάλλονται κανονικά, ενώ στην προκήρυξη γενικής εκπαίδευσης που ξεκινάει τώρα υπάρχει και αυτό το διαζευκτικό ή, «έχουμε δύο τρόπους διορισμού την ίδια περίοδο».

Καυτηρίασε εξάλλου την προσπάθεια της υπουργού Παιδείας να αποδώσει αυτές τις μεθοδεύσεις στις κοινοτικές Οδηγίες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσέθεσε την φράση «τρίτες χώρες» στα πτυχία που θα αναγνωρίζονται στο μέλλον, ενώ «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν την διατάσσει να το κάνει». Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, η Οδηγία αφορά γενικούς επαγγελματικούς κλάδους, ενώ η εκπαίδευση είναι ένας ειδικός χώρος, χρειάζεται δικλίδες ασφαλείας. «Θα έρθει κάποιος από αλλού να διδάξει σε ελληνικό σχολείο, χωρίς παιδαγωγική επάρκεια, χωρίς γλώσσα, χωρίς τα απαραίτητα προσόντα; ... Παλιά ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε μεγάλη αγάπη στα ιδιωτικά ΕΠΑΛ, προφανώς η κ. Κεραμέως δείχνει την ιδιαίτερη αγάπη της στα ιδιωτικά κολλέγια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη περισσότερο, ο ΔΟΑΤΑΠ όπως είπε μπορούσε να ελέγξει και τα ιδιωτικά κολλέγια, «γιατί βάζουν άλλους δρόμους, παράπλευρες οδούς;». Και βάζει τα πανεπιστήμια να κάνουν τις εξετάσεις, χωρίς να λέει τι εξετάσεις. Ανέφερε ως παράδειγμα ιδιωτικό κολλέγιο που θα δίνει πτυχία για δασκάλους με τριετή φοίτηση, για να διαγωνιστούν με τους πτυχιούχους τετραετούς φοίτησης των δημόσιων ΑΕΙ. Πόσα μαθήματα θα πρέπει να περάσουν οι φοιτητές των ιδιωτικών; Γιατί να μην πάνε και αυτοί μέσω ΔΟΑΤΑΠ να κριθεί το πτυχίο τους; Αλλά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο πρόγραμμα σπουδών, το ξέρουμε όλοι, είναι κόλπο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ορισμός της βάσης του 10 για είσοδο στα δημόσια ΑΕΙ, είναι ουσιαστικά κατά τον ίδιο «κλείσιμο του ματιού» στους γονείς που τα παιδιά τους θα μείνουν εκτός, γιατί με την μείωση του αριθμού των εισακτέων θα έχουν την εντύπωση ότι θα έχουν τύχη τα παιδιά τους εάν πάνε αλλού, αλλά τους κρύβουν εντέχνως ότι θα πληρώσουν γι` αυτό, ενώ το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δωρεάν. Πρόκειται για μεταφορά κόστους από τον κρατικό κορβανά στην οικογένεια, θα πληρώνει ιδιωτικά ο καθένας, τους αντιλαμβάνονται ως πελατεία.

Για όλα τα παραπάνω, για αυτή την ρύθμιση-σκάνδαλο όπως είπε, ο κ. Μπουντουλούλης έκανε έκκληση στους βουλευτές της πλειοψηφίας να μην ψηφίσουν την ρύθμιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL