Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Πυρ ομαδόν για τον διορισμό πτυχιούχων από τα κολέγια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρ ομαδόν για τον διορισμό πτυχιούχων από τα κολέγια

Casus belli για την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και τους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων, αποτελεί η νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για τον διορισμό αποφοίτων από τα κολέγια στη δημόσια εκπαίδευση.

Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, μιας υπερενισχυμένης Αρχής που θα ελέγχει το σύνολο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (από την κατανομή της χρηματοδότησης έως την αξιολόγηση), η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών, η αναστολή λειτουργίας 37 νέων Τμημάτων και η «κατάργηση των περιφερειακών εξετάσεων» για την απόκτηση του απολυτηρίου στο Λύκειο.

Η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή της να διορίζονται στον εκπαιδευτικό κλάδο πτυχιούχοι κολεγίων χωρίς να απαιτείται η αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, επικαλείται το ενωσιακό δίκαιο, σημειώνοντας πως με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποτραπεί το ενδεχόμενο παραπομπής τής Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η υπουργός όμως δεν απαντά εάν η συγκεκριμένη ρύθμιση θα συμπεριλάβει και τα πανεπιστήμια της Αμερικής ή αν θα αφορά μόνο πανεπιστήμια από τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Στην πραγματικότητα, η Νίκη Κεραμέως επαναφέρει το καθεστώς Αρβανιτόπουλου, το οποίο καταργήθηκε επί υπουργού Κώστα Γαβρόγλου προκειμένου να υλοποιηθούν μετά από μια δεκαετία οι πρώτοι διορισμοί στη δημόσια εκπαίδευση. Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου ότι επαναφέρει εξοντωτικές μνημονιακές δεσμεύσεις και το υπουργείο να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον νόμο 4589/2019 κατήργησε το πλαίσιο που ίσχυε έως το 2019.

Με τη ρύθμιση ο διορισμός στην εκπαίδευση θα προβλέπεται α) για τους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων β) για τους απόφοιτους των ΑΕΙ του εξωτερικού με αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ γ) για κατόχους αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ δ) αλλά και για τους κατόχους αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού.

Επιλεκτική συμμόρφωση

Γιατί όμως η υπουργός προχωρά σε «επιλεκτική συμμόρφωση» της Ελλάδας με τους κανόνες του ενωσιακού δικαίου; Γιατί δεν εφαρμόζει την Κοινοτική Οδηγία 1999/70/ΕΚ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους επαναλαμβανόμενα προσλαμβανόμενους συμβασιούχους στην εκπαίδευση; Δηλαδή τους αναπληρωτές, που στηρίζουν εδώ και χρόνια το δημόσιο σχολείο, ζουν στην αβεβαιότητα και γυρνούν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη; Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιβάλλει με νέα ρύθμιση τον τριετή αποκλεισμό σε όσους διορίζονται και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται, αγνοώντας την πραγματικότητα και τις δυσμενείς συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να εργαστούν οι αναπληρωτές (μετεγκατάσταση, εύρεση στέγης, πανάκριβα ενοίκια, ελαστική εργασία).

Την ώρα που δεν υπάρχει έλεγχος των κολεγίων, των προγραμμάτων σπουδών και της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κρίνει λοιπόν «αχρείαστη» την αναγνώριση της ακαδημαϊκής και διδακτικής επάρκειας των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα σχολεία; Θα εξασφαλίσει άραγε τα απαραίτητα ακαδημαϊκά φίλτρα για τον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης; Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών προειδοποιεί ότι με τη ρύθμιση υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν οι λεγόμενοι «ψευδοπτυχιούχοι», υπενθυμίζοντας ότι δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παράνομοι/πλαστοί τίτλοι σπουδών ή «αλλοιώθηκαν» ακόμα και Πανελλαδικές εξετάσεις... Επιφυλάξεις για το άρθρο 50 διατηρούν και οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, οι οποίοι υπογραμμίζουν τη σημασία της παιδαγωγικής επάρκειας ως προσόν διορισμού και υπενθυμίζουν ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια, σε αντίθεση με τα κολέγια, περνούν συνεχώς από κρίσεις και αξιολογήσεις. Η Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε πάντως «ανακριβείς» τις αιτιάσεις ότι δεν ελέγχονται τα πτυχία των κολεγίων, λέγοντας ότι ο έλεγχος γίνεται εντός του υπουργείου και ότι ζητούνται στοιχεία για τα προγράμματα σπουδών και την πιστοποίηση των ιδρυμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL