Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ν. Γκαρά: Καταργούν τμήματα, μειώνουν τη χρηματοδότηση και υποβαθμίζουν τα δημόσια πανεπιστήμια (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Γκαρά: Καταργούν τμήματα, μειώνουν τη χρηματοδότηση και υποβαθμίζουν τα δημόσια πανεπιστήμια (Video)

Την άποψη πως και στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί και εφαρμόζει ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ισοπεδώνουν τη δημόσια Παιδεία, εξέφρασε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Γκαρά. Πολιτικές που ενισχύουν την ανισότητα μεταξύ των πολιτών  και είναι σε βάρος των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων.https://www.youtube.com/embed/G7LYW1r4g5I

Η βουλευτής από τον Έβρο επέκρινε σφόδρα την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθώς με το άρθρο 33 του υπό συζήτηση Σχεδίου Νόμου υπό τον τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Α.Ε.Ι, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» καταργεί οριστικά την ίδρυση 37 νέων τμημάτων – κατά κύριο λόγο στην ελληνική Περιφέρεια – στερώντας κατά αυτόν τον τρόπο κάθε δυνατότητα ανάπτυξης ειδικά στα μικρότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.

Ταυτόχρονα, η κα Γκαρά υπενθύμισε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα  και η πρόταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου για ίδρυση νέων τμημάτων στη Θράκη, πρόταση η οποία είχε γίνει δεκτή από την προηγούμενη Κυβέρνηση και την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, εν αντιθέσει με τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου που αδιαφορεί  για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου και της κοινωνίας της Θράκη.

Παράλληλα, η κα Γκαρά στάθηκε σε μία ακόμη εξαιρετικά προβληματική διάταξη του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου με βάση την οποία - στο όνομα του «ανταγωνισμού» -  προδιαγράφεται η περικοπή της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων κατά 20%, γεγονός που με βεβαιότητα θα μεγαλώσει τις ανισότητες μεταξύ των Πανεπιστημίων της χώρας και αναμένεται να πλήξει κυρίως τα Ιδρύματα της Περιφέρειας. Με την απώλεια του 20% της χρηματοδότησης Πανεπιστημιακά Τμήματα αναμένεται να οδηγηθούν σε κλείσιμο, καθώς όλοι γνωρίζουν πως ήδη τα ΑΕΙ της χώρας, μετά και από τη δεκαετή κρίση, καλύπτουν μόλις στο ελάχιστο και μετά βίας τις ανάγκες τους.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την κα Γκαρά το πιο μοιραίο και ύπουλο πλήγμα που επιφέρει το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου στη Δημόσια Εκπαίδευση έρχεται με το άρθρο 50, που δίνει τη δυνατότητα τα πτυχία των αποφοίτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής – συμπεριλαμβανομένων και των εγχώριων κολλεγίων που συνεργάζονται με αυτά – να γίνονται δεκτά από τον ΑΣΕΠ, ανεξαρτήτως, μάλιστα, αν έχει προηγηθεί απόφαση αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση της ΝΔ πλήττει ευθέως τους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων, εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα – αυτά των κολλεγίων -  αδιαφορεί πλήρως για τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας και της ποιότητας των σπουδών. Υποβαθμίζει την αξία των ελληνικών Πανεπιστημίων εξισώνοντάς τα με κολλέγια αμφιβόλου ποιότητας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κα Γκαρά, σχολίασε το τραγελαφικό να συζητείται σήμερα ένα Σχέδιο Νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην σκιά της απίστευτης εξαγγελία του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για χρηματοδότηση από το ίδιο το ελληνικό κράτος με 2 εκ. ευρώ ετησίως και μάλιστα και αναδρομικά, μιας ιδιωτικής θεολογικής σχολής στην Αμερική – με ελάχιστο αριθμό σπουδαστών και πολύ υψηλά δίδακτρα, που μάλιστα ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές για παρατυπίες.

Και είναι τραγελαφικό διότι με τα ίδια χρήματα και το ίδιο ποσό προβλεπόταν η αναβάθμιση των σπουδών 1.500 αποφοίτων ΕΠΑΛ ανά έτος, με τα 65 διετή Προγράμματα Σπουδών  σε 14 Πανεπιστήμια της χώρας.Tα οποία όμως η Κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε, υπηρετώντας πίστα την σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει από την πρώτη στιγμή απέναντι στη Δημόσια Παιδεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL