Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Τμήματα 30 μαθητών για νέες απολύσεις και συγχωνεύσεις σχολείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήματα 30 μαθητών για νέες απολύσεις και συγχωνεύσεις σχολείων

Θρανία και στα κεραμίδια βάζει πια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να συγχωνεύσει και να καταργήσει τμήματα, ώστε να πετάξει κι άλλους καθηγητές στη χωματερή των «ανθρώπινων πλεονασμάτων». Ο υπουργός Παιδείας υπέγραψε υπουργική απόφαση με την οποία αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στους 27, ενώ παρέχει τη δυνατότητα για τριαντάρια τμήματα!

Συγκεκριμένα, με την υπουργική απόφαση καταργούνται τα 25αρια τμήματα στα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς ορίζεται ότι «οι μαθητές σε κάθε τάξη ή τμήμα τάξης Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους 27». Η ρύθμιση ότι «τάξεις με μαθητές περισσότερους από τους 27 διαιρούνται σε τμήματα» ανατρέπεται στην αμέσως επόμενη πρόταση, στην οποία προβλέπεται ότι σε «εξαιρετικές περιπτώσεις», με απόφαση του οικείου Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «μπορεί να γίνει προσαύξηση κατά 10%». Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι «εξαιρετικές περιπτώσεις» θα γίνουν κανόνας, όπως άλλωστε συνέβη και με την ρύθμιση που ίσχυε για τα 25άρια τμήματα. Κι αυτά μπορούσαν να δεχτούν προσαύξηση κατά 10% σε εξαιρετικές περιπτώσεις και έτσι είχαμε τμήμα των 27. Τώρα πάμε ολοταχώς στη σαρδελοποίηση των μαθητών σε 30άρια τμήματα.

Τα παραπάνω ισχύουν και για τα ιδιωτικά σχολεία, πολλά από τα οποία ήδη υπερέβαιναν τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα που προέβλεπε ο νόμος. Το ξεχείλωμα των τμημάτων όχι απλώς νομιμοποιείται, αλλά γίνεται και ευκολότερο, καθώς ορίζεται ότι «η προσαύξηση του 10% αποφασίζεται από τον διευθυντή και τον σύλλογο διδασκόντων».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση υπογράφτηκε από τον υπουργό Παιδείας στις 16/9, δηλαδή την πρώτη ημέρα της απεργίας των καθηγητών. Αυτή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στην κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας δεκάδων χιλιάδων καθηγητών ενάντια στην πολιτική διάλυσης του δημόσιου σχολείου. Επίσης, τώρα εξηγείται για ποιο λόγο η κυβέρνηση είχε αποσύρει τροπολογία που νομιμοποιούσε την προσαύξηση του 10% στα τμήματα των 25 μαθητών. Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο και τελικώς αποσύρθηκε, καθώς αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση έριξε στάχτη στα μάτια, για να ξαναφέρει, σε πιο βολικό χρόνο, ακόμη χειρότερη ρύθμιση.

Το γεγονός ότι «η ισχύς της παρούσης αρχίζει από το σχολικό έτος 2013-2014» θα επιφέρει νέα αναστάτωση στα σχολεία, που ήδη μετά από τέσσερις εβδομάδες, έχουν συγκροτήσει τα τμήματα των μαθητών. Είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή της απόφασης θα φέρει νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και προοιωνίζεται ότι το κύμα των υποχρεωτικών μετακινήσεων εκπαιδευτικών που αναμένεται εντός των ημερών θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Ανατροπή της μεταβατικής διετίας στα ΕΠΑΛ

Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει την απόφαση του υπουργού Παιδείας, τονίζοντας ότι επανερχόμαστε στους 30 μαθητές στην τάξη. Όπως επισημαίνει, το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί τον αυξημένο αριθμό των μαθητών στην τάξη, μαζί με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, τις καταργήσεις υποστηρικτικών δομών, καθώς και τις προωθούμενες εκπαιδευτικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, για να δημιουργήσει τεχνητές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών και να ωθήσει χιλιάδες καθηγητές στη διαθεσιμότητα και την απόλυση.

Όμως το απόλυτο χάος επικρατεί και στην επαγγελματική εκπαίδευση. Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας, με έγγραφό του, δύο εργάσιμες ημέρες πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, πληροφορεί τους μαθητές των ΕΠΑΛ, ότι «δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής του τομέας Υγείας και Πρόνοιας» και προτρέπει τους μαθητές να αλλάξουν τομέα! Είναι τόσο αδίστακτοι, τονίζει η ΟΛΜΕ, που δεν σέβονται ούτε τον νόμο που πρόσφατα οι ίδιοι ψήφισαν και προβλέπει διετές μεταβατικό καθεστώς, προκειμένου οι μαθητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στους τομείς που είχαν επιλέξει και καταργήθηκαν.

Σε απάντηση των παραπάνω ενεργειών, που «λειτουργούν διαλυτικά στην εκπαιδευτική διαδικασία και υποβαθμίζουν δραματικά την εκπαίδευση των παιδιών», η ΟΛΜΕ οργανώνει νέες κινητοποιήσεις. Η σημερινή ημέρα ανακηρύσσεται ως ημέρα πανελλαδικής δράσης και διοργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει στις 12.30 στο υπουργείο Παιδείας. Η ΟΛΜΕ, για να διευκολύνει τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας. Επιπλέον, την Παρασκευή, οργανώνονται από τις τοπικές ενώσεις συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, αφιερωμένες στην Ημέρα του Εκπαιδευτικού, στις 5 Οκτωβρίου.

Προσαγωγές μαθητών

Στο μεταξύ κλιμακώνεται ο αυταρχισμός σε βάρος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μάλιστα, το Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ του νομού Τρικάλων καταγγέλλει όργιο τρομοκρατίας σε βάρος μαθητών για να αποτραπούν ή να σταματήσουν καταλήψεις των μαθητών στα λύκεια του νομού. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ότι αστυνομικοί προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα μαθητές και τους απειλούσαν με συνέπειες αν προχωρήσουν σε κατάληψη, ενώ ζητούν από τους διευθυντές σχολείων που βρίσκονται υπό κατάληψη τα ονόματα των καταληψιών μαθητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL