Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
«Όμηροι» του υπουργείου Παιδείας τα σχολεία του εξωτερικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Όμηροι» του υπουργείου Παιδείας τα σχολεία του εξωτερικού

Ελλείψεις εκπαιδευτικών και χαμένες ώρες μαθημάτων στα σχολεία του εξωτερικού οδηγούν σε απόγνωση μαθητές και γονείς. Τουλάχιστον 167 ώρες παραμένουν κενές στα τρία Γυμνάσια και τα δύο Λύκεια του Μονάχου και της Νυρεμβέργης και περίπου 74 ώρες στο ελληνικό Λύκειο της Στουτγάρδης, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στην καταβολή του επιμισθίου στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που χορηγείται για να καλυφθούν πάγια μηνιαία έξοδα διαμονής και διαβίωσης. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού έφεραν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Τραγικές ελλείψεις

Η αδιαφορία και η ολιγωρία του υπουργείου Παιδείας να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα των σχολείων του εξωτερικού παρουσιάστηκαν αναλυτικά και στο ρεπορτάζ της Deutsche Welle, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο «κωφεύει» στα συνεχή αιτήματα γονέων και του διευθυντή του Λυκείου Νυρεμβέργης να σταλούν καθηγητές και να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό τα διδακτικά κενά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ελληνικού Λυκείου Γρηγόρη Ρήγο, τα παιδιά αναγκάζονται να φεύγουν νωρίτερα από το σχολείο, μια και από το συνολικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα των 260 ωρών και στις τρεις τάξεις του Λυκείου οι 87 παραμένουν κενές. «Το πρόβλημα είναι γνωστό στο υπουργείο Παιδείας από τις αρχές της χρονιάς. Εκτός από μερικά κενά που καλύψαμε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, δεν πήραμε ούτε έναν καθηγητή από αυτούς που αποσπάστηκαν από την Ελλάδα. Όχι μόνο στο Λύκειο, αλλά και στο Γυμνάσιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΕΛΜΕ Βαυαρίας: "Να στελεχωθούν άμεσα τα σχολεία"

Τις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα Λύκεια της Νυρεμβέργης και του Μονάχου καταγγέλλει και η ΕΛΜΕ της Βαυαρίας. Όπως τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, «η σχολική χρονιά οδεύει στα μέσα της και τα κενά στα τρία Γυμνάσια και τα δύο Λύκεια του Μονάχου και της Νυρεμβέργης υπολογίζονται σε 167 ώρες περίπου. Τα πραγματικά κενά όμως ξεπερνούν τις 300 ώρες, γιατί λειτουργούν πέντε τμήματα των Γυμνασίων με 28 έως και 32 μαθητές από την αρχή της σχολικής χρονιάς».

Επίσης, παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κρίσης υποδιευθυντών, η ΕΛΜΕ κάνει λόγο για ολιγωρίες στη τοποθέτησή τους, ενώ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου ότι ενέκρινε κατ' εξαίρεση αναθέσεις μαθημάτων «οι οποίες, αν υλοποιηθούν, καταστρατηγούν πλήρως τη διάκριση ειδικοτήτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και υποβαθμίζουν το προσφερόμενο εκπαιδευτικό έργο».

Στουτγάρδη: Κενά σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα

«Πώς θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στις Πανελλαδικές εξετάσεις; Με ποια κριτήρια θα αξιολογηθούμε εμείς που δεν διδασκόμαστε τα μαθήματα της κατεύθυνσης;» ρωτούν τη Νίκη Κεραμέως οι μαθητές του ελληνικού Λυκείου Στουτγάρδης, οι οποίοι έχουν χάσει πολλές διδακτικές ώρες, ακόμη και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Το δεκαπενταμελές συμβούλιο του σχολείου με επιστολή του ζητά από την υπουργό Παιδείας να διασφαλιστούν «ίσες ευκαιρίες στη μάθηση και την εκπαίδευση» και να προβεί «χωρίς άλλη καθυστέρηση στην τοποθέτηση καθηγητών, λαμβάνοντας υπόψιν τη σοβαρότητα της κατάστασης, έτσι ώστε το σχολείο να λειτουργεί και όχι να υπολειτουργεί». «Οι ελλείψεις αυτές ήταν γνωστές στο υπουργείο Παιδείας ήδη από τον Ιούλιο. Παρ' όλα αυτά όμως, τα κενά δεν έχουν καλυφθεί μέχρι και σήμερα» τονίζουν οι μαθητές.

Καθυστερήσεις στο επιμίσθιο των εκπαιδευτικών

Σαν να μην έφτανε αυτό, καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν και στην καταβολή του επιδόματος εξωτερικού στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για το βοήθημα που χορηγείται προκειμένου να καλυφθούν πάγια μηνιαία έξοδα διαμονής και διαβίωσης. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου δεν είχε καταβληθεί στους εκπαιδευτικούς το επιμίσθιο Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να δυσκολεύονται «να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις αυξημένες υποχρεώσεις που συνεπάγεται η διαμονή τους στο εξωτερικό».

ΣΥΡΙΖΑ: "Να στηριχθεί η ελληνόγλωσση εκπαίδευση"

Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό φέρνουν στη Βουλή 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με ερώτηση που κατέθεσαν προς το υπουργείο Παιδείας τονίζουν πως είναι υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας να στηρίζει απρόσκοπτα την ελληνόγλωσση εκπαίδευση τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο έγκαιρης στελέχωσης των σχολείων και ζητούν ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου για το τι προτίθεται να πράξει ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά.

Με αίτημα να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες της προηγούμενης ηγεσίας για τη στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν πως από «το 2010 έως το 2015 η χρηματοδότηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό μειώθηκε κατά 84%, οδηγώντας στο κλείσιμο σχολικών μονάδων και σε περικοπή του επιμισθίου των αποσπασμένων εκπαιδευτικών από τα πέντε στα τρία χρόνια» που είχαν ως συνέπεια να υποβαθμιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως προτεραιότητα την ουσιαστική υποστήριξη των σχολικών μονάδων του εξωτερικού» αναφέρουν, σημειώνοντας πως από το «2017 και έπειτα, τα διαθέσιμα κονδύλια αυξήθηκαν, ενώ ο προϋπολογισμός του 2019 ήταν αυξημένος κατά 15% σε σχέση με το 2018 και κατά 41% σε σχέση με το 2017». Παράλληλα, η αύξηση του προϋπολογισμού επέτρεψε την επιμήκυνση της καταβολής του επιμισθίου για το πρώτο έτος της παράτασης της απόσπασης των εκπαιδευτικών (3+1 έτη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL