Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΣΥΡΙΖΑ: Αρνητικές εξελίξεις και σοβαρές ανησυχίες με τη νέα ηγεσία του ΙΕΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Αρνητικές εξελίξεις και σοβαρές ανησυχίες με τη νέα ηγεσία του ΙΕΠ

Αρνητικές εξελίξεις δημιουργούν οι χειρισμοί του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τη νέα ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και εύλογα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες στην εκπαιδευτική κοινότητα τονίζει το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει, «η ηγεσία του υπουργείου δείχνει να μην κατανοεί τον θεσμικό ρόλο του ΙΕΠ, που είναι κατά κύριο λόγο να γνωμοδοτεί και να τεκμηριώνει επί των αποφάσεων του Υπ. Παιδείας ως αρμόδιο επιστημονικό όργανο. Χωρίς να σέβεται τη θεσμική αυτονομία του Ινστιτούτου επιχειρεί να το εμπλέξει στη διαδικασία διαμόρφωσης της εκπαιδευτικής πολιτικής σε πλήρη ταύτιση με τις επιλογές του Υπ. Παιδείας.

Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρικός σε εμπρηστικές δηλώσεις νέος πρόεδρος του ΙΕΠ με επανειλημμένες παρεμβάσεις του επιβεβαιώνει αυτή την ταύτιση πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερα με τη δήλωσή του για την ανάγκη να οπισθοδρομήσει η εκπαίδευση στο 2014, τότε που με το πρόσχημα της αξιολόγησης είχε δημιουργηθεί ένα πολεμικό κλίμα στα σχολεία κάτω από την απειλή της εφαρμογής της τιμωρητικής αξιολόγησης του ΠΔ 152/13, αλλά και εξ αιτίας του γεγονότος ότι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα - απόλυση χιλιάδες εκπαιδευτικών, ξυπνά μαύρες μνήμες στους εργαζομένους στην εκπαίδευση».

Παράλληλα, σύμφωνα με το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, «η εμμονή του στην ανάπτυξη ενός δικτύου σχολείων «αριστούχων», μέσω της επέκτασης των προτύπων σχολείων σε όλη τη χώρα, όπως και η επαναθεσμοθέτηση πολλαπλών εξετάσεων σε Γυμνάσιο και Λύκειο καθώς και η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων στο λύκειο που θα το μετατρέψει σε εξεταστικό κέντρο, προδιαγράφουν με βεβαιότητα ένα εκπαιδευτικό σύστημα διαφορετικών «ταχυτήτων», που θα υπονομεύει ακόμη πιο έντονα την ισότητα ευκαιριών και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αξίζει να επισημανθεί, τέλος, το μήνυμα που θέλει να προβάλει η κυβέρνηση με την επιλογή ενός μέλους στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ από τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών σχολείων. Σε μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων του ΙΕΠ που θα αφορούν τον έλεγχο και τη σωστή λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων οι μεγαλοσχολάρχες θα έχουν εκεί τον «δικό τους» άνθρωπο να αποφασίζει για τις κάθε είδους καταστρατηγήσεις και υπερβάσεις της εκπαιδευτικής νομοθεσίας».

«Τελικά, μπορεί η κ. Ν. Κεραμέως να βρήκε «τον άνθρωπό της» στο ΙΕΠ, αλλά το ΙΕΠ και η εκπαίδευση έχασαν» υπογραμμίζει με νόημα το Τμήμα Παιδείας και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η εκπαιδευτική κοινότητα «δεν θα επιτρέψει, με τους αγώνες που θα αναπτύξει, να ακυρωθεί ή να υπονομευτεί κανένα από τα θετικά μέτρα που έχουν ληφθεί στη δημόσια εκπαίδευση την περίοδο 2015-19».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL