Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Δ. Μπαξεβανάκης: Η ΝΔ έχει μίσος για την δημόσια εκπαίδευση (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Μπαξεβανάκης: Η ΝΔ έχει μίσος για την δημόσια εκπαίδευση (Ηχητικό)

Για αιφνιδιασμό και για μίσος, που έχει η ΝΔ προς την δημόσια εκπαίδευση έκανε λόγο μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης αναφορικά με την αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης με απόφαση της υπουργού Νίκης Κεραμέως.

Τα εν λόγω τμήματα επρόκειτο να λειτουργήσουν για πρώτη φορά το 2020, όμως με απόφαση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας θα επανεξεταστούν, διότι, όπως τονίστηκε στην ανακοίνωση, αυτά δημιουργήθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση.

Διαφορετική άποψη έχει ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης , ο οποίος τόνισε ότι «είχαμε εξαντλητικές συζητήσεις με τις αρχές του ΑΕΙ Πατρών και του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, με τους τοπικούς παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, κ.α. Επειδή την κ. Κυριαζοπούλου την έχουμε συναντήσει πολλές φορές στην Βουλή δεν εκφράστηκε ποτέ με αυτό τον τρόπο μέχρι τις εκλογές. Υπήρχε χρηματοδότηση και με τον νόμο προβλέψαμε κάθε ένα από αυτά τα νέα τμήματα να έχει 8 θέσεις διδακτικού προσωπικού. Αν η έγνοια της νέας κυβέρνησης ήταν να λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα, είχε έναν ολόκληρο χρόνο μπροστά της, να προκηρύξουν οι πανεπιστημιακές αρχές αυτές τις νέες θέσεις, να γίνουν οι διαδικασίες, που προβλέπονται, ώστε τον επόμενο Σεπτέμβριο- Οκτώβριο, να είμαστε η πρώτη φορά, που φτιάχνουμε νέα τμήματα και έχουμε πρώτα τις υποδομές και το προσωπικό και μετά έρχονται οι φοιτητές» εξήγησε.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/709640206&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Μάλιστα στη συνέχεια ανέφερε ότι «θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν για πολιτική σκοπιμότητα αν λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ώστε να έρθουν τα παιδιά και ας κόψουν τον λαιμό τους τώρα οι νέοι κυβερνώντες να βρουν καθηγητές, ωρομίσθιους ή άλλο τρόπο για να τα λειτουργήσουν. Δεν πορευτήκαμε έτσι».

Με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας φαίνεται να συμφωνεί η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας, η οποία σε δηλώσεις της σημείωσε ότι τους διευκόλυνε η υπουργική απόφαση, διότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις, όπως επιβάλλουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια για την λειτουργία των σχολών αυτών. «Αν αυτές ήταν οι απόψεις της κ. Κυριαζοπούλου θα μπορούσε να τις είχε εκφράσει νωρίτερα, έγιναν άπειρες συναντήσεις της κ. πρυτάνεως με τον κ. Γαβρόγλου, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω αυτή η άποψη, που αποτυπώνεται σήμερα από την κ. Κυριαζοπούλου, δεν διατυπώθηκε ποτέ» ξεκαθάρισε ο κ. Μπαξεβανάκης.

Από την αναστολή των τμημάτων ΑΕΙ είναι και 6 από Πελοπόννησο και Ιόνια Νησιά, μεταξύ των οποίων η Γεωργική Βιοτεχνολογία (Αγρίνιο), Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Πύργος). «Κάνουν λόγο για όλες αυτές τις προϋποθέσεις , που δεν υπήρχαν και ότι εμείς όλα τα κάναμε χωρίς διάλογο, αλήθεια αυτοί με ποιους συζήτησαν αυτές τις απόψεις; Εν κρυπτό την Πέμπτη το βράδυ μάθαμε από το πουθενά ότι αυτά τα τμήματα δεν θα λειτουργήσουν. Δείχνει το μένος της υποκρισίας τους και της δήθεν αγωνίας τους. Άλλες είναι οι έγνοιές τους, να μην λειτουργήσουν δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα για να υπάρξει πελατεία για τους φίλους τους, των ιδιωτικών κολεγίων, αφού δεν τους πέρασε να φτιάξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Για τις νέες δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή για την Πατρών- Πύργου ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ε.Ε. και όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια να δοθεί το εν λόγω έργο στην Ολύμπια Οδό, ο κ. Μπαξεβανάκης απάντησε ότι «η υποκρισία τους δεν έχει όρια. Αλήθεια δεν ήταν αυτό το τμήμα στην σύμβαση παραχώρησης μέχρι και την Τσακώνα; Ποιος το απέταξε το 2013 από την σύμβαση; Η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν που το απέταξαν; Τώρα μας λένε ότι θέλουν να το επαναφέρουν; Αυτά είναι αστειότητες και το μόνο, που δείχνουν είναι ότι θέλουν να γκρεμίσουν αυτό, που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα έργο, που σερνόταν επί δεκαετίες και αυτή την στιγμή τα 5 από τα 8 εργοτάξια είναι σε λειτουργία, πάει να το ματαιώσει ο κ. Καραμανλής για να μην μείνει στη συνείδηση του κόσμου ότι είναι επίτευγμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Έφαγαν πόρτα όμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η εκτίμησή μου είναι ότι τις 5 υπογεγραμμένες εργολαβίες θα αναγκαστούν να τις συνεχίσουν».

Βεβαίως αν ο υπουργός Υποδομών αλλάξει τον σχεδιασμό κατασκευής του εν λόγω έργου, τότε, όπως επισήμανε ο κ. Μπαξεβανάκης, «το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο για τον ελληνικό λαό, διότι καταλαβαίνετε ότι οι εργολάβοι, που έχουν υπογράψει θα ζητήσουν υπέρογκες αποζημιώσεις από τις συμβάσεις και τις ρήτρες και φυσικά η χρονική καθυστέρηση του έργου θα είναι ανυπολόγιστη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL