Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Παρέμβαση Ν. Φίλη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής: / Η κυβέρνηση νομοθετεί την υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση Ν. Φίλη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής: / Η κυβέρνηση νομοθετεί την υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας

Η περαιτέρω αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι ο στόχος του διαλόγου για την Παιδεία και η προϋπόθεση για τις συγκλίσεις, τόνισε ο Νίκος Φίλης στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μετά τις εκλογές για ενημέρωση των βουλευτών. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε όμως ότι οι πρώτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης τείνουν προς την κατεύθυνση της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης με πιο χαρακτηριστική κίνηση τη μείωση κατά 0,1% των πόρων για την Παιδεία στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Ο Ν. Φίλης υπογράμμισε ότι υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο μείωσης του αριθμού των παιδιών που μπαίνουν στα πανεπιστήμια προκειμένου να αποδοθούν ως «πελατεία» στα κολέγια. Ανέφερε την επαναφορά της βάσης του 10, την καθιέρωση της δυνατότητας πανεπιστημίων για μεγαλύτερη βάση κι από το 10, την κατάργηση των τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης και την αναστολή των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια και υπολόγισε ότι μετά τις παρεμβάσεις αυτές της κυβέρνησης μένουν εκτός πανεπιστημίων 20.000 μαθητές.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας κριτίκαρε και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους, διερωτώμενος δηκτικά: «Με το να τα φτωχαίνουμε θα βοηθήσουμε τα πανεπιστήμια να πάνε στις λίστες των 200 καλύτερων;» και άσκησε επίσης κριτική στις αλλαγές στα μεταπτυχιακά, που θα οδηγήσουν σε μεταπτυχιακά για λιγότερους φοιτητές, όσους δηλαδή μπορούν να πληρώσουν.

"Παραλάβαμε... χάος"

«Παραλάβαμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση» ισχυρίστηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αποσπασματικότητα της νομοθέτησης του υπουργείου, αποσπασματικότητα που, όπως προανήγγειλε, θα συνεχιστεί. Η Ν. Κεραμέως κατέφυγε στην τακτική της κριτικής των πεπραγμένων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα για την πολιτική της και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι προχώρησε στην καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολική εκπαίδευσης χωρίς προετοιμασία και υποστήριξε ότι μαζί με άλλες παρεμβάσεις «είχαν ως αποτέλεσμα μια ραγδαία αύξηση στις ανάγκες του εκπαιδευτικού προσωπικού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL