Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
"Άκρο" και τα Πανεπιστήμια για την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Άκρο" και τα Πανεπιστήμια για την κυβέρνηση

Αυτούς η κυβέρνηση τούς θεωρεί άκρο!

Με οδηγό τη θεωρία των δύο άκρων, ο υπουργός Παιδείας επιχειρεί να βγει και από πάνω και στέλνει στα πανεπιστήμια εισαγγελέα και αστυνομία για να διερευνήσει αν τελούνται αξιόποινα αδικήματα από την αναστολή λειτουργίας τους. Ειδικότερα, χθες, ο Κ. Αρβανιτόπουλος κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά των πανεπιστημίων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Αμέσως μετά, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π. Φάκου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, υπό την εποπτεία εισαγγελέα, η οποία θα διερευνήσει εάν από την αναστολή λειτουργίας πανεπιστημίων προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος.

Είναι σαφές πως ο υπουργός Παιδείας επιχειρεί με την κίνηση αυτή να εμφανίσει τα πανεπιστήμια ως κέντρα ανομίας -άκρο κι αυτά, όχι επειδή σκοτώνουν, αλλά επειδή αντιστέκονται- και τον ίδιο και την κυβέρνηση Σαμαρά ως αγγέλους εξυγίανσης.

Την ίδια ώρα με την ενέργεια αυτή επιχειρείται η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας, κυρίως της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων που σημειώνει καθολικά ποσοστά συμμετοχής. Επομένως, η απεργία ντε φάκτο έχει σταματήσει κάθε διοικητική και ακαδημαϊκή λειτουργία και δραστηριότητα. Αυτό που ενοχλεί ιδιαιτέρως τον Κ. Αρβανιτόπουλο είναι ότι το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας όχι απλώς συμπαρίσταται στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων, αλλά αποκαλύπτει τις συνέπειες της διαθεσιμότητας, αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση. Ο υπουργός Παιδείας προσπαθεί να πετάξει αλλού το μπαλάκι και το βράδυ, στα δελτία των 8, να «παίξει» η εισαγγελική έρευνα αντί η αιτία που προκαλεί τις αντιδράσεις των πανεπιστημίων.

Προηγήθηκε γραπτή εντολή στους πρυτάνεις

Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας είχε προϊδεάσει για την κίνησή του, στέλνοντας γραπτή εντολή στους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ, προκειμένου να μεριμνήσουν «στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους και της εξ αυτής ευθύνης» για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των εγγραφών των πρωτοετών στα ιδρύματα. Να σημειωθεί ότι χθες έληγε η προθεσμία εγγραφών των πρωτοετών και δεδομένου ότι οι ημερομηνίες ορίζονται από το υπουργείο Παιδείας, όλοι οι ενδιαφερόμενοι ανέμεναν να οριστούν νέες προθεσμίες και όχι οι αρμόδιοι να πετάνε την μπάλα στους πρυτάνεις. Κάποιοι ερμήνευσαν την παραπάνω κίνηση ως υπεκφυγή από την πραγματικότητα, ως απόδειξη ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχει... μετακομίσει σε άλλη χώρα. Μάλιστα, σχολίαζαν ειρωνικά την εισαγωγή της γραπτής εντολής: «Εξαιτίας δυσχερειών (εννοεί τις κινητοποιήσεις) που ανέκυψαν κατά την περίοδο των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών παρακαλείστε να μεριμνήσετε άμεσα» κ.τ.λ., κ.τ.λ.

ΠΟΣΔΕΠ: 48ωρη απεργία Δευτέρα και Τρίτη

Η κίνηση του υπουργείου Παιδείας, πάντως, ουδόλως ανέκοψε το αγωνιστικό μέτωπο της πανεπιστημιακής κοινότητας, το οποίο διευρύνεται καθώς στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει και η ΠΟΣΔΕΠ, που μέχρι χθες σιωπούσε. Συγκεκριμένα, το τεράστιο πρόβλημα της διαθεσιμότητας διαμόρφωσε μία νέα πλειοψηφία στη Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας, η οποία αποφάσισε την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας τη Δευτέρα και την Τρίτη. Την πρόταση ψήφισαν η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων, η ΔΗΠΑΚ και η ΑΡΜΕ.

Στο μεταξύ τη Δευτέρα, το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων και τα πανεπιστήμια που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσουν για την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Παράλληλα οργανώνονται οι δράσεις και για την επόμενη εβδομάδα και σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο ΜΑΧ του Πολυτεχνείου, πραγματοποιείται σύσκεψη όλων των συλλόγων των ΑΕΙ που βρίσκονται σε κινητοποίηση για τον συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Ήδη η γενική συνέλευση των εργαζομένων ΕΜΠ αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση της απεργίας για όλη την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ την Τρίτη το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πορεία των απολυμένων από την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου στο ιστορικό κτήριο της Πατησίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL