Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Χρ.Γιαννούλης: Η εξασφάλιση στέγης σε μη προνομιούχους φοιτητές είναι υποχρέωση της πολιτείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ.Γιαννούλης: Η εξασφάλιση στέγης σε μη προνομιούχους φοιτητές είναι υποχρέωση της πολιτείας

«Η εξασφάλιση στέγης σε μη προνομιούχους φοιτητές, είναι υποχρέωση της πολιτείας» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, σε κοινοβουλευτική ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «φέρνουμε στη Βουλή το θέμα της φοιτητικής εστίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) στο κτίριο της οδού Εγνατίας 13, που παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο». 

Μάλιστα, στην ίδια ερώτηση που συνυπογράφουν ακόμη 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρ.Γιαννούλης υπογραμμίζει ότι «η συγκεκριμένη φοιτητική εστία μπορεί να ικανοποιήσει τις στεγαστικές ανάγκες τουλάχιστον 200 φοιτητών, τη στιγμή που αρκετές οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για μίσθωση φοιτητικών κατοικιών».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Επαναλειτουργία του κτιρίου στην οδό Εγνατίας 13 ως φοιτητικής εστίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος)

Η φοιτητική εστία του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος), που στεγαζόταν σε επταόροφο κτίριο επί της οδού Εγνατίας 13, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παραμένει αναξιοποίητη εδώ και μία δεκαετία. Η εστία λειτούργησε έως το 2005, όταν η χρηματοδότηση μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να παύσει η λειτουργία της και να ξεκινήσει η παρακμή της οικοδομής.

Το 2007 το κτίριο κατελήφθη, όπου και του δόθηκε ο χαρακτηριστικός τίτλος «Κατάληψη Δέλτα», και εντός της λειτούργησε καλλιτεχνικό και φωτογραφικό εργαστήριο. Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από την έναρξη της κατάληψης ζητούσε την παρέμβαση των δικαστικών αρχών για να εκκενωθεί το κτίριο και τούτο πραγματοποιήθηκε το 2012 με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Το 2013 το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αιτήθηκε και πέτυχε την ένταξη του έργου αποκατάστασης των ζημιών ύψους 3.000.000 ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Η ένταξη του έργου στο ΠΔΕ επιβεβαιώθηκε και για τα έτη 2014 – 2016.

Ωστόσο μέχρι σήμερα το κτίριο παραμένει ανεκμετάλλευτο με καθημερινές φθορές. Την ίδια στιγμή η αναζήτηση φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη έχει γίνει πολύ δύσκολη, καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτιναχθεί και τα διαθέσιμα διαμερίσματα έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα αρκετοί φοιτητές να δυσκολεύονται να βρουν ή να μη βρίσκουν εν τέλει κατοικία.

Επειδή η συγκεκριμένη φοιτητική εστία μπορεί να ικανοποιήσει τις στεγαστικές ανάγκες τουλάχιστον 200 φοιτητών, τη στιγμή που αρκετές οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για μίσθωση φοιτητικών κατοικιών.

Επειδή η υποστήριξη των φοιτητών που προέρχονται από τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας είναι υποχρέωση της πολιτείας καθώς συνδέεται αιτιωδώς με αυτή καθαυτή την πρόσβαση στη γνώση

Ερωτάται η κα Υπουργός

1. Η επαναλειτουργία του κτιρίου επί της οδού Εγνατίας 13 ως φοιτητικής εστίας για τους φοιτητές του ΑΤΕΙΘ (Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος) περιλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων;

2. Υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση της αποκατάστασης του κτιρίου και εάν ναι από ποια πηγή και πότε πρόκειται να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιαννούλης Χρήστος
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα
Γκιόλας Ιωάννης
Καλαματανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χρηστίδου Ραλλία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL