Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ο Ν. Φίλης για τις νέες δηλώσεις της Ν. Κεραμέως: / Ο Ν. Φίλης για τις νέες δηλώσεις της Ν. Κεραμέως: Επαναφορά αυταρχικών και αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ν. Φίλης για τις νέες δηλώσεις της Ν. Κεραμέως: / Ο Ν. Φίλης για τις νέες δηλώσεις της Ν. Κεραμέως: Επαναφορά αυταρχικών και αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων

Ένα «στιγμιαίο διάλειμμα» μεταξύ της υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου και της επαναφοράς αυταρχικών και αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων χαρακτηρίζει ο Νίκος Φίλης την απόφαση της Νίκης Κεραμέως να απαλειφθεί το θρήσκευμα και η ιθαγένεια από τα απολυτήρια.

Σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας περί «αριστείας των σημαιοφόρων» και περί «εθνικής συνείδησης», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μια προσπάθεια να εξευμενιστεί όχι μόνο η ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ., αλλά και οι σκοταδιστικοί και εθνικιστικοί κύκλοι που άσκησαν κριτική στην απόφασή της, και εξηγεί για ποιο λόγο η «επιπόλαια» υπουργός θα αναγκαστεί να κάνει στροφή 180 μοιρών:

Πρώτον, γιατί τα Προεδρικά Διατάγματα, όπως εκείνο που ρυθμίζει τα της σημαίας, δεν καταργούνται «με δηλώσεις στην τηλεόραση ούτε με υπουργικές εγκυκλίους» αλλά με νέο Π.Δ. ή με διάταξη νόμου. «Προτίθεται να φέρει τέτοια ρύθμιση;» διερωτάται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ας το κάνει! Θα είναι μια πολύ αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Βουλή, όπου η Ν.Δ. θα προσέλθει με παιδαγωγικά επιχειρήματα βγαλμένα από τα σεντούκια της παλιάς ΕΡΕ του ‘50, όπως αυτά για τους ιεροδιδασκάλους και τον εθνικό χαρακτήρα του μαθήματος της Ιστορίας» αναφέρει, τονίζοντας ότι προς το παρόν «οι σημαιοφόροι εν όψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, πρέπει να επιλεγούν με κλήρωση μεταξύ ΟΛΩΝ των μαθητών, όπως ο νόμος προβλέπει. Οτιδήποτε διαφορετικό, θα είναι παράνομο».

Δεύτερον, ο Νίκος Φίλης ρωτά την υπουργό να απαντήσει γιατί οι διακρίσεις με βάση το θρήσκευμα και την ιθαγένεια είναι ανεπίτρεπτες (και γι’ αυτό τις καταργεί), αλλά είναι ανεκτές ως προς τη σημαία. «Είναι μόνο οι ‘άριστοι’ που θα κληθούν να υπερασπιστούν και να κρατήσουν ψηλά τη σημαία αν χρειαστεί ή όλοι ανεξαιρέτως οι σημερινοί μαθητές και μαθήτριες; Και μπορεί το εθνικό σύμβολο που ενώνει όλους τους Έλληνες να μετατρέπεται σε έπαθλο και αιτία διαχωρισμών στα σχολεία;».

Τρίτον, εκτιμά ότι η υπουργός όχι μόνο δεν θα καταργήσει την κλήρωση, αλλά, αντίθετα, «θα την αντικαταστήσει με... κλήρωση δικής της εμπνεύσεως» για να βρεθεί όχι ο «άριστος των αρίστων», αλλά ο «τυχερός άριστος»! Δεδομένου ότι οι βαθμοί 9 και 10 είναι το «άριστα» στο δημοτικό, η Νίκη Κεραμέως θα αναγκαστεί να επαναφέρει την κλήρωση ανάμεσα στους άριστους μαθητές, που φτάνουν περίπου το 90% σε κάθε τάξη. «Αντιλαμβάνεται την παιδαγωγική σημασία της διάκρισης, για παράδειγμα, σε μια τάξη 20 παιδιών σε βάρος των δύο ή τριών μαθητών που δεν θα συμμετάσχουν στην κλήρωση έναντι των υπολοίπων 17 ή 18 που θα συμμετάσχουν;» διερωτάται ο Νίκος Φίλης, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πέτυχε να εξυψώσει το εθνικό σύμβολο στη συνείδηση όλων ανεξαιρέτως των μαθητών και να μην το καταστήσει έπαθλο επιδόσεων και φορέα διχασμού και διακρίσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL