Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Πρώτο σχολικό κουδούνι με κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτο σχολικό κουδούνι με κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

Με κινητοποιήσεις καθηγητών και φοιτητών ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Χθες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας από εκπαιδευτικούς με αιχμή τα κενά στα σχολεία και με αίτημα τους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, ενώ οι φοιτητές που διαμένουν σε εστίες διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσής τους. Τονίζουν επίσης ότι οι υπάρχουσες εστίες είναι λίγες και επομένως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών.

Πρώτο κουδούνι

Τουλάχιστον το πρώτο κουδούνι χτυπά σήμερα με το μεγαλύτερο μέρος των αναπληρωτών να βρίσκεται στα σχολεία, εφόσον οι αναγκαίες πιστώσεις είχαν εξασφαλιστεί από την περσινή χρονιά. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα παραστεί στον καθιερωμένο αγιασμό σε σχολικές μονάδες της Λέρου και της Καλύμνου, η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη θα επισκεφθεί το 3ο Δημοτικό Σχολείο στον Άγιο Ελευθέριο, ενώ ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης στο 68ο Γυμνάσιο στα Πατήσια.

Στην περιφέρεια οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται ήδη στις τάξεις τους, ενώ στους μεγάλους δήμους της πρωτεύουσας θα τοποθετηθούν από μέρα σε μέρα. Συνολικά οι προσλήψεις στο πρώτο κύμα τοποθετήσεων έφτασαν τις 20.558, από τις οποίες οι 16.191 έγιναν στην πρωτοβάθμια και οι 4.367 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Παρόλα αυτά, οι καθηγητές διαμαρτύρονται για τις προσλήψεις που έγιναν με το σταγονόμετρο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες, σημειώνοντας μάλιστα ότι ήταν λιγότερες συγκριτικά με πέρσι.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ τα κενά στη δευτεροβάθμια έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 35% - 40%, ενώ τα κενά εντοπίζονται κυρίως σε ειδικότητες φιλολόγων, φυσικών και μαθηματικών.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας δεν ενέκρινε τη λειτουργία δεκάδων ολιγομελών τμημάτων, κυρίως στα ΕΠΑΛ της περιφέρειας, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να βρίσκονται «στον αέρα» και να μην έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την Ομάδα Προσανατολισμού που θα τους οδηγήσει στη σχολή που επιθυμούν.

«Κλειστά» λόγω σεισμού

Αρκετά είναι τα σχολεία που δεν θα λειτουργήσουν κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Αθήνα λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον σεισμό που ταρακούνησε την πρωτεύουσα τον Ιούλιο.

Δύο μήνες μετά, οι ζημιές δεν έχουν αποκατασταθεί με αποτέλεσμα οι μαθητές να μεταφερθούν σε όμορα σχολεία της γειτονιάς στις περιοχές Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Νέο Ηράκλειο και Αιγάλεω.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΪΝΑΝΙΔΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL