Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Αλλαγές στην Ιστορία για διαμόρφωση... εθνικής συνείδησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλαγές στην Ιστορία για διαμόρφωση... εθνικής συνείδησης

Δεν άρεσε καθόλου στο σκληρό δεξιό ακροατήριο η αυτονόητη απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι το θρήσκευμα και η εθνικότητα δεν έχουν καμία θέση στους τίτλους σπουδών. Για “απόφαση - σκάνδαλο” γράφτηκε σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας της... παρατάξεως, ενώ η υπουργός Παιδείας -και τέκνο του Διαφωτισμού;- Νίκη Κεραμέως δεν αισθάνθηκε καμία ανάγκη να υπερασπιστεί το αυτονόητο της απόφασης. Αντιθέτως, φρόντισε να δείξει ότι βεβαίως σέβεται τις πατροπαράδοτες αξίες τού “Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια”, ξεκαθαρίζοντας, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του Alpha, ότι στόχος της είναι σε βάθος χρόνου να αλλάξει τα βιβλία της Ιστορίας, ώστε «να πάψει να είναι κοινωνικού χαρακτήρα» και «να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση». Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την εκτίμηση της -και ιστορικού- Σίας Αναγνωστοπούλου ότι “η Δεξιά στην Ελλάδα επιδιώκει να συγκροτήσει ένα νεοφιλελεύθερο, νεοσυντηρητικό αφήγημα, στο οποίο θα προσαρμόζεται η νέα εθνική ταυτότητα και μέσα από το οποίο θα απενοχοποιείται, επομένως θα νομιμοποιείται ιστορικά, η νεοφιλελεύθερη Δεξιά ως η μοναδική εθνική δύναμη”.

Ανταγωνισμός και στα Δημοτικά

Επιπλέον, πιστή στο δόγμα της... αριστείας, η υπουργός Παιδείας είπε με καμάρι ότι στις παρελάσεις «ο καλύτερος θα σηκώνει τη σημαία», προαναγγέλλοντας ότι η αλλαγή σε σχέση με το ισχύον καθεστώς της κλήρωσης για τα Δημοτικά θα ισχύσει από την 28η Οκτωβρίου.

Στο διά ταύτα, η Κεραμέως αρνήθηκε να πάρει θέση αναφορικά με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) που έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα απολυτήρια, το πληροφοριακό σύστημα «myschool», αλλά και στη δήλωση μαθητών ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι προκειμένου να απαλλαγούν από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της απόφασης, καθώς δεν έχει πάρει ακόμη τη σχετική απόφαση το... ΣτΕ. Παρέπεμψε σε παρόμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν στο ΣτΕ, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου για το ποια είναι η γνώμη της ανεξάρτητα από τις δικαστικές αρχές. «Δεν θα τοποθετηθώ επί του θέματος, θα περιμένω τις αποφάσεις και θα τοποθετηθούμε συνολικά ως υπουργείο» είπε χαρακτηριστικά, βγάζοντας τον εαυτό της από τη δύσκολη θέση να τοποθετηθεί για ένα θέμα που σίγουρα δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις και την ατζέντα της Ν.Δ.

Ακολούθησε εντός της ημέρας μια λακωνική ανακοίνωση από το υπουργείο, που γνωστοποιούσε ότι η πολιτική ηγεσία ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της απόφασης, υπενθυμίζοντας πως αναμένονται δύο ακόμα αποφάσεις του ΣτΕ. «Αυτονοήτως το υπουργείο θα συμμορφώνει την πολιτική του με τις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης» κατέληγε η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να απόσχει από τις μη σύννομες πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών (αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο, τους τίτλους και τα πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο σύστημα «myschool») και να μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων. Σε ό,τι αφορά την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, η ανεξάρτητη αρχή ζητάει να εκδοθούν οι αναγκαίες οδηγίες ώστε ο μαθητής να μη δηλώνει ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος για να πάρει απαλλαγή από το μάθημα, αλλά να ασκεί το δικαίωμά του «κατ' επίκληση αποκλειστικά και μόνον λόγων συνείδησης».

Ν. Φίλης: Τέλος στον αναχρονισμό

«Η απόφαση της αρχής είναι ξεκάθαρη. Αναγνωρίζεται με αυτήν η προτεραιότητα του κράτους δικαίου έναντι θρησκόληπτων και σκοταδιστικών αντιλήψεων» τόνισε σχολιάζοντας την απόφαση ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, προσθέτοντας πως το θρήσκευμα και η εθνικότητα ουδεμία σχέση έχουν με το επίπεδο των γνώσεων που πιστοποιούνται από τους τίτλους σπουδών, επομένως η αναγραφή τους είναι περιττή. Κάνει επίσης λόγο για ηχηρό μήνυμα που δίνει τέλος στον αναχρονισμό, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να το ακούσουν και να το σεβαστούν, «και ειδικά αυτές που άσκησαν εξουσία, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, που είτε συναίνεσαν και συμβιβάστηκαν με τον προκλητικό αυτόν αναχρονισμό είτε δεν τόλμησαν να τον καταργήσουν».

Η απόφαση, όπως εξηγεί, θέτει «σε σύγχρονη βάση την ανάγκη να επιλυθούν οι εκκρεμότητες για ένα σχολείο δημοκρατικό και κοσμικό, μακριά από (παρ)εκκλησιαστικές επιδράσεις, με σεβασμό στη συνείδηση των πολιτών και -βέβαια- στις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, που ασφαλώς δεν επιβάλλονται, η δε άσκηση των καθηκόντων που απορρέουν από αυτές δεν μπορεί να συνιστά αιτία διάκρισης ή και τιμωρίας».

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Φίλης άφησε αιχμές για τη στάση της Νίκης Κεραμέως και τις δηλώσεις της περί «ιεροδιδασκάλων», καλώντας την να συμμορφωθεί με την απόφαση και να μη λειτουργήσει... «υπό τον πειρασμό του κράτους των ιεροδιδασκάλων (...) επιχειρώντας να αναγνωρίσει (σε ποιους άραγε;) ρόλο στην εκπαίδευση».

ΕλΕΔΑ: Αυτονόητη απαίτηση του κράτους δικαίου

Την απόφαση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών χαιρετίζει και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ή Ένωση υπενθυμίζει πως ήδη από το 2002 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε εκδώσει όμοια δεσμευτική απόφαση, ενώ η ΕλΕΔΑ έχει δημοσιοποιήσει από το 2005 ολοκληρωμένη πρόταση νόμου κατά την οποία «προτεινόταν η απαγόρευση αναγραφής του θρησκεύματος σε οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπου συντρέχει νόμιμος λόγος, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου».

«Δεκαεπτά χρόνια μετά την πρώτη απόφαση της ΑΠΔΠΧ και αναρίθμητες κυβερνήσεις δεν συνέβαλαν έκτοτε στην υλοποίηση αυτής της αυτονόητης απαίτησης του κράτους δικαίου» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνει ότι, «όπως συμβαίνει και σε άλλα πεδία προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου, η εξέλιξη προσκρούει σε αντιστάσεις, εγγενείς σε μια κοινωνία με τις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Όμως, έστω και έτσι, με καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις, οι θεσμικοί θεματοφύλακες των δικαιωμάτων έχουν την ευκαιρία να ξαναδείξουν τον καλό τους εαυτό”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL