Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Μ. Τζούφη: Περιορίζουν τις δυνατότητες των παιδιών για να πληρώνουν ιδιωτικές σχολές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Τζούφη: Περιορίζουν τις δυνατότητες των παιδιών για να πληρώνουν ιδιωτικές σχολές

Kαι εκτός μνημονίων η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραμένει περιοριστική στην στελέχωση της δημόσιας Παιδείας και την παροχή καλής μόρφωσης στα παιδιά, οι δυνατότητές τους μειώνονται με στόχο να αναγκαστούν να πληρώνουν ιδιωτικές σχολές, είπε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Είναι ένα μεγάλο γεγονός για τα παιδιά και την οικογένειά τους η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις δημόσιες πανεπιστημιακές σχολές, «επενδύουν σε αυτές τις εξετάσεις στο δημόσιο πανεπιστήμιο … τους συγχαίρουμε όλους … αλλά και τα παιδιά που δεν τα κατάφεραν … είμαστε βέβαιοι ότι μπορούν και θα ξαναπροσπαθήσουν … θα υπάρξουν και πολλές άλλες ευκαιρίες στην ζωή τους», είπε η κ. Τζούφη.

Υπογράμμισε το ψυχολογικό αλλά και οικονομικό κόστος για τις οικογένειες των διαγωνιζόμενων και θύμισε «την προσπάθεια που κάναμε να ενισχύσουμε το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο, ώστε να προσφέρονται δυνατότητες χωρίς διακρίσεις σε όλα τα παιδιά. Αυτή την στιγμή υπάρχει η δυνατότητα για πολλά παιδιά να πετύχουν τους στόχους τους, πέρυσι αυξήθηκε ο αριθμός των υποψηφίων κατά 3.000 περίπου και υπήρχαν 133 νέα τμήματα … παράλληλα με την ενδυνάμωση και τον μετασχηματισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς ΤΕΙ αλλά με ενιαίο χώρο … και για να γίνει αυτό πράξη είχε αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός, οι υλικοί και ανθρώπινοι πόροι … με τελευταία κίνηση της προηγούμενης κυβέρνησης τις 500 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ και 300 ειδικού προσωπικού, με κατανομή σε όλα τα πανεπιστήμια».

Αναφέρθηκε επίσης στο βασικό κόστος διαβίωσης φοιτητών σε πόλη άλλη της γονικής κατοικίας, που μελέτες ανεβάζουν στα 7.000 ευρώ ετησίως. «Σε αυτή την κατεύθυνση είχε γίνει προσπάθεια για αύξηση κονδυλίων στέγασης και σίτισης, ενώ είχε γίνει και πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα των μετεγγραφών, ώστε να διευκολυνθούν οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και με πάνω από ένα παιδιά … να φοιτούν π.χ. τα παιδιά στην ίδια πόλη. Είναι ένα θέμα που παραμένει ανοιχτό».

Η κ. Τζούφη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάργηση των δομών επαγγελματικής κατάρτησης από δημόσια ΑΕΙ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ωθεί νέους στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Η Νέα Δημοκρατία στα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε στην Παιδεία δείχνει μία σκληρή, περιοριστική πολιτική για την δυνατότητα να μορφωθεί κανείς μέσα από το δημόσιο σχολείο. Μιλάει για κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης, καταργεί τα προγράμματα διετούς εκπαίδευσης για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, μιλάει για επαναφορά της βάσης του 10 ή και υψηλότερης κατά το αίτημα των σχολών, όπως και για μείωση του αριθμού των εισακτέων … είναι μία σκληρή πολιτική που έχει στόχο να μειώσει την δυνατότητα των παιδιών να παίρνουν καλή μόρφωση στις διάφορες βαθμίδες του δημόσιου σχολείου, με στόχο την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα».

«Το είχε κάνει και στο παρελθόν, ιδιαίτερα στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση … είχαν καταργηθεί οι ειδικότητες που κυρίως ζητούσαν τα παιδιά και αντίστοιχα, δίπλα δημιουργήθηκαν τα ιδιωτικά ΙΕΚ», θύμισε η κ. Τζούφη. «Ξέρουμε τον στόχο της ΝΔ, να μετατραπούν τα υπάρχοντα κολλέγια σε ιδιωτικά πανεπιστήμια … και αυτό γίνεται και με την μη ενδυνάμωση των δημόσιων πανεπιστημίων με πόρους και προσωπικό. Εκεί είναι πολύ κρίσιμος ο κανόνας του 1 προς 1, ώστε οι αποχωρούντες να καλύπτονται από νέους εκπαιδευτικούς, ειδικά στα πανεπιστήμια όπου για πολλά χρόνια δεν είχαν υπάρξει διορισμοί, μέχρι που η δική μας κυβέρνηση προχώρησε … με περίπου 2.000 μέλη ΔΕΠ και ακόμη 500 … αλλά είναι πολύ περισσότεροι οι αποχωρούντες … με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, στοχεύουν στην υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου … όπως και με την ιστορία της κατάργησης του ασύλου, την προσπάθεια να περιγραφούν ως κέντρα ανομίας», την ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια αξιολογούνται πάρα πολύ ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις.

«Είναι μία σκληρά νεοφιλελεύθερη επιλογή της ΝΔ για την απαξίωση του δημόσιου τομέα, της περιοριστικής πολιτικής στα παιδιά για την καλή μόρφωση, ώστε να ανοίξουν αντίστοιχες ιδιωτικές υπηρεσίες που θα χρησιμοποιούν μόνο κάποιοι και οι υπόλοιποι δεν θα έχουν την δυνατότητα», υπογράμμισε η κ. Τζούφη.
Ειδική αναφορά έκανε η ίδια στις μεθοδεύσεις της ΝΔ προκειμένου να μην προχωρήσουν μέσω του ΑΣΕΠ οι πάνω από 4.000 μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή, όπως έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Είχαμε ζητήσει ειδική εξαίρεση στο χρονοδιάγραμμα για να ολοκληρώσει το ΑΣΕΠ τις διαδικασίες. Η ΝΔ δεν κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση … άφησε την διαδικασία να μην εξελίσσσεται … σαν αποτέλεσμα οι διορισμοί και φέτος για την ειδική αγωγή να γίνουν από τους παλιούς πίνακες αναπληρωτών, κάτι που στερεί την δυνατότητα στα νέα παιδιά με προσόντα να μπουν στους πίνακες … κυρίως, όσο καθυστερεί η διαδικασία, στερεί την ειδική αγωγή από μόνιμους διορισμούς που είναι απολύτως απαραίτητοι».

Το ίδιο ισχύει και για τους προγραμματισμένους και αποφασισμένους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 10.500 μόνιμους διορισμού στην γενική αγωγή, ενώ θα μπορούσε να έχει ανοίξει η προκήρυξη για να καταθέτουν τα χαρτιά τους οι υποψήφιοι. «Είναι πολύ σαφής η πολιτική της ΝΔ, θα κινηθεί πάλι με τους αναπληρωτές … περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα, να δούμε τι ακριβώς θα γίνει. Λένε ότι θα μελετήσουν τις ανάγκες, αλλά οι ανάγκες είναι καταγεγραμμένες, είναι ο αριθμός των αναπληρωτών που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι … φαίνεται ότι η πολιτική της ΝΔ θα είναι περιοριστική και εκτός μνημονίων».

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/671611499&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL