Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Την ερχόμενη εβδομάδα οι βάσεις εισαγωγής / Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την ερχόμενη εβδομάδα οι βάσεις εισαγωγής / Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων

Μια δύσκολη χρονιά, φορτωμένη με άγχος αλλά και την προσδοκία για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έφτασε στο τέλος της. Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτατα Ιδρύματα την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται να δώσει ένα τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Παράγοντες όπως η διαμόρφωση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη με την κατάργηση των ΤΕΙ, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων, οι χαμηλές βαθμολογικές επιδόσεις, οι τελικές προτιμήσεις των υποψηφίων και η στάση τους ως προς τα νέα Τμήματα δίνουν φέτος μια διαφοροποιημένη διάσταση στη κίνηση των φετινών βάσεων εισαγωγής.

Οι αλλαγές στο μηχανογραφικό αναμένεται να δημιουργήσουν αρκετές εκπλήξεις στη διαμόρφωση των βάσεων, που αν μπορούσαμε να τις προσδιορίσουμε, δεν θα ήταν εκπλήξεις. Οι εκτιμήσεις στηρίζονται στον αριθμό των εισακτέων και τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων.

Οι επιθυμίες των υποψηφίων, όπως αυτές εκφράζονται στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων, ήταν πάντα ο άγνωστος x που δημιουργούσε όλες τις εκπλήξεις. Φέτος, με τα 133 νέα Τμήματα, αυτός ο άγνωστος μπορεί να αποβεί καθοριστικός παράγων διαμόρφωσης των βάσεων καθώς μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε ποια στάση θα κρατήσουν οι υποψήφιοι σχετικά με τα νέα Τμήματα που θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο.

Οι χαμηλές επιδόσεις, πάντως, των υποψηφίων και η μείωση των αριστούχων στα περισσότερα μαθήματα δείχνουν την πτωτική πορεία των βάσεων στα Τμήματα όλων των επιστημονικών πεδίων, εκτός των Οικονομικών και της Πληροφορικής όπου αναμένονται, σε γενικές γραμμές, αυξομειώσεις. Ένας επιπλέον παράγοντας που ωθεί προς τα κάτω τις βάσεις είναι η αύξηση του αριθμού των φετινών εισακτέων κατά 3.643 συγκριτικά με πέρυσι φτάνοντας τους 78.335.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ας δούμε πώς αναμένεται να διαμορφωθούν οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο.

1ο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Οι επιδόσεις στα Αρχαία Ελληνικά, την Ιστορία και τα Λατινικά δείχνουν μείωση των βάσεων σε όλη την γκάμα των σχολών του πεδίου, το οποίο διαχρονικά κρατά τις βάσεις εισαγωγής σε υψηλότερα επίπεδα (ελάχιστα Τμήματα είναι κάτω από τη βάση) συγκριτικά με τα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.

Οριακή από 100 έως 200 μόρια αναμένεται η πτώση στις Νομικές Σχολές. Ενδεικτικά, το κατώφλι της Νομικής στο Τμήμα της Κομοτηνής αναμένεται να έχει βάση 200 μόρια χαμηλότερα, περί τα 17.265 μόρια. Το κατώφλι εισαγωγής στην Ψυχολογία αναμένεται στο νέο Τμήμα της Φλώρινας περί τα 16.400 μόρια.

Στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου αναμένουμε μεγάλη πτώση γιατί φέτος οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι και οι θέσεις περισσότερες. Υπενθυμίζεται ότι λόγω του μικρότερου αριθμού των θέσεων σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων, στο 1ο και στο 3ο επιστημονικό πεδίο πολλοί υποψήφιοι μένουν εκτός ΑΕΙ, σε αντίθεση με το 2ο και το 4ο, στα οποία οι προσφερόμενες θέσεις δημιουργούν συνθήκες «ελεύθερης πρόσβασης» και εισάγεται η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων ακόμα και με πολύ χαμηλή βαθμολογία.

2ο Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Οι χαμηλές βαθμολογικές επιδόσεις των φετινών υποψηφίων και η μείωση των αριστούχων θα έχουν τις επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση των βάσεων του πεδίου ωθώντας τες προς τα κάτω. Η Χημεία στενοχώρησε πολλούς υποψηφίους φέτος και δευτερευόντως η Φυσική. Πτωτική πορεία θα έχουν τα περισσότερα Τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά οι πολύ καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά θα φρενάρουν κάπως, για παράδειγμα, την πτώση, που θα είναι από 140 μόρια στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ. Η πτώση των ήδη χαμηλόβαθμων μέχρι σήμερα Τμημάτων αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 1.000 μόρια. Ανάλογη θα είναι η εικόνα και σε σχολές της περιφέρειας.

3ο Επιστημών Υγείας

Η πτώση των βάσεων αναμένεται να είναι μεγάλη στις σχολές του πεδίου, ενώ σημαντικές απώλειες θα παρουσιάσουν και οι περιζήτητες Ιατρικές Σχολές. Η Ιατρική Αθηνών φαίνεται ότι χάνει το «όριο» των 19.000 μορίων, διαμορφώνοντας βάση 18.850 μορίων. Το κατώφλι της Ιατρικής, που είναι η Αλεξανδρούπολη, αναμένεται να έχει βάση περί τα 18.150 μόρια. Ανάλογα αναμένεται να διαμορφωθεί η βάση και στις υπόλοιπες υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση (από 300 έως 500 μόρια) στις Νοσηλευτικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές Σχολές, αλλά και σε εκείνες της Βιολογίας και Χημείας. Την καθολική πτώση των βάσεων εξαιτίας των κακών επιδόσεων στα μαθήματα της Χημείας και της Φυσικής συγκρατούν οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στη Βιολογία. Στα χαμηλά περιμένουμε η πτώση να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια.

4ο Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής

Αυξομειώσεις αναμένεται να παρουσιάσουν οι βάσεις των σχολών του 4ου επιστημονικού πεδίου, με τη γενική τάση να διαμορφώνεται ως εξής: Η άνοδος θα αφορά κυρίως τα υψηλόβαθμα Τμήματα, ενώ πτωτική πορεία έως και 1.000 μόρια θα παρουσιάσουν οι βάσεις στα χαμηλόβαθμα Τμήματα.

Τα Μαθηματικά και οι πολύ καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων σ’ αυτά και την Πληροφορική αναμένεται να εξισορροπήσουν τις χειρότερες επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και να ωθήσουν τις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου σε άνοδο.

Σημαντική αναμένεται η άνοδος στις Οικονομικές Σχολές. Ενδεικτικά, οι βάσεις του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης στο ΟΠΑ και του Πανεπιστημίου Πειραιά αναμένεται να αυξηθούν κατά 800 μόρια. Ανάλογη θα είναι η εικόνα και στα περιφερειακά Τμήματα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στο 4ο πεδίο δεν υπήρχαν ποτέ υψηλόβαθμες σχολές, αφού το 2018 μόλις τέσσερα Τμήματα είχαν βάση πάνω από 16.000 μόρια, ενώ πρόκειται για το πεδίο με τον μεγαλύτερο αριθμό σχολών με βάση εισαγωγής κάτω από τη βάση. Επίσης φέτος αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των εισακτέων στα Τμήματα Οικονομικών και Πληροφορικής και παράλληλα ιδρύθηκαν πολλά νέα Τμήματα που εντάχθηκαν στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL