Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Η επίθεση στο άσυλο, επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επίθεση στο άσυλο, επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο

«Η επίθεση στο άσυλο αποτελεί στην πραγματικότητα επίθεση στο ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο» τονίζουν πάνω από 250 καθηγητές όλων των βαθμίδων πανεπιστημίων της χώρας και κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι επιδεικνύει «πρωτόγνωρη εχθρότητα προς το πανεπιστημιακό άσυλο και προς τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία συστηματικά αποπειράται να δυσφημίσει».

Για τους πανεπιστημιακούς που συνυπογράφουν το κείμενο της Πρωτοβουλίας Μελών Υπεράσπισης του Ακαδημαϊκού Ασύλου, στόχος της κυβέρνησης μέσω της κατάργησης του ασύλου είναι «η απαξίωση και η συρρίκνωση του ρόλου του δημόσιου πανεπιστημίου, η σταδιακή ιδιωτικοποίησή του εκ των έσω, προκειμένου, όταν κάποια στιγμή οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, να υπάρξει και επίσημη λειτουργία κερδοσκοπικών ιδρυμάτων σε πανεπιστημιακό επίπεδο».

Κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση ότι με κάθε τρόπο δυσφημεί το πανεπιστημιακό άσυλο ως «άσυλο ανομίας» και επισημαίνουν ότι «δεν είναι η πρώτη φορά ιστορικά που το πανεπιστημιακό άσυλο, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, πλήττεται από ιδεοληψίες, διαστρεβλώσεις, ψευδολογίες και εν τέλει από μια βαθιά εχθρική στάση της πολιτικής εξουσίας. Αυτός είναι και ο αδιάψευστος μάρτυρας της σημασίας του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου, ο οποίος υπάρχει σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες, ως σύμφυτος με την ίδια την έννοια του πανεπιστημίου».

Ασφαλές πανεπιστήμιο το ζωντανό πανεπιστήμιο

Στο πλαίσιο αυτό καλούν την κυβέρνηση να δηλώσει «αν έχει οποιαδήποτε στατιστική έρευνα, η οποία μπορεί να αποδείξει ότι την περίοδο 2011-2015, όταν το άσυλο δεν υφίστατο ως νομοθετικά κατοχυρωμένος θεσμός, υπήρξε μείωση της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια». Σημειώνουν, δε, ότι «οι σχετικοί μεταπολιτευτικοί νόμοι περί του ασύλου πάντοτε με σαφήνεια κατοχύρωναν δυνατότητα αστυνομικής παρέμβασης, χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών, υπό συγκεκριμένες συνθήκες».

Και επισημαίνουν ότι «ζητήματα παραβατικών συμπεριφορών ή και εκφυλιστικών φαινομένων, βεβαίως, εντοπίζονται και στα ελληνικά πανεπιστήμια - διακίνηση ναρκωτικών, επιθέσεις κ.λπ. Αυτά όμως δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν με την κατάργηση του ασύλου, όπως δεν συνέβη ούτε στο παρελθόν, όπως δεν συμβαίνει ούτε σε χώρους εκτός πανεπιστημίων, όπου δεν υπάρχει άσυλο». Τάσσονται υπέρ ενός «ανοικτού και ζωντανού» πανεπιστημίου, διότι «ζητούν τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, ώστε να διαθέτουν επαρκή και αποτελεσματική φύλαξη”. «Και βέβαια, χρειάζεται ορθή εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, που αποδίδει σαφείς αρμοδιότητες και υποχρεώσεις στην Ελληνική Αστυνομία» προσθέτουν.

Κάλεσμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα

«Το άσυλο δεν προστατεύει μόνο από κρατικούς καταναγκασμούς, αλλά και από ιδιοτελή συμφέροντα και τις επιβολές τους. Για όλους αυτούς τους λόγους, το άσυλο σημαίνει δημόσιο πανεπιστήμιο, και η κατάργησή του σημαίνει περαιτέρω επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η κατάργηση του ασύλου συγκρούεται με το Σύνταγμα και το παραβιάζει, όπως το έχει αναλύσει έξοχα ο Αριστόβουλος Μάνεσης» υπογραμμίζουν και καλούν «το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα όργανα διοίκησης, τους συλλόγους (μελών ΔΕΠ, εργαζομένων, φοιτητικούς) να υπερασπιστούν το πανεπιστημιακό άσυλο, να αντιταχθούν σθεναρά στην προσπάθεια κατάργησής του και να αποτρέψουν την επίθεση που δέχεται το δημόσιο πανεπιστήμιο». Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL