Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ / «Το άσυλο για σένα θα γίνει Βατερλώ»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ / «Το άσυλο για σένα θα γίνει Βατερλώ»

Δυναμικό ποδαρικό στις κινητοποιήσεις με τη νέα κυβέρνηση έκαναν χθες οι φοιτητές. Πάνω από 2.000 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου στο κέντρο της Αθήνας και έστειλαν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια, πέρασε μπροστά από τη Βουλή και κατέληξε στο Κάτω Πολυτεχνείο. Καθ’ όλη τη διάρκεια οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο, στην είσοδο των ιδιωτών στα πανεπιστήμια και στην αστυνομική καταστολή. Αρκετά ήταν εκείνα που θύμισαν παλιότερες εποχές: «Ούτε σιωπής - ούτε υποταγής - είμαστε η γενιά της ανατροπής».

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε από νωρίς στα Προπύλαια. Οι φοιτητές μοίραζαν ενημερωτικό υλικό για το πανεπιστημιακό άσυλο και συζητούσαν με τον κόσμο. «Θέλουν ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο και αποκομμένο από τα προβλήματα της κοινωνίας» υπογράμμιζε στην ανακοίνωσή της η Ταξική Αντεπίθεση, ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών. «Θέλουν να καταργήσουν το άσυλο, ώστε να μπορεί η αστυνομία να καταστέλλει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις μέσα στο πανεπιστήμιο», προειδοποιούσε η οργάνωση Φοιτητική Πορεία από το Μ-Λ ΚΚΕ.

Η πορεία ήταν μεγάλη. Από τα Προπύλαια έφτασε στην Ομόνοια και από εκεί οι διαδηλωτές ανηφόρισαν τη Σταδίου μέχρι το Σύνταγμα και τη Βουλή. Μπροστά βρίσκονταν, παραταγμένοι σε αλυσίδες, οι φοιτητές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα σχήματα του κόμματος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή.

Στη διαδήλωση, πέραν των οργανώσεων που αναφέραμε πριν, είδαμε ακόμη τη ΔΕΑ, το ΚΚΕ Μ-Λ, το ΣΕΚ με πανό που έγραφε «οι νόμοι καταργούνται στο πεζοδρόμιο», το ΕΕΚ, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και την αναρχική φοιτητική συνέλευση Αροδαμός με πανό «τον λόγο για το άσυλο τον έχουμε εμείς και όχι το κράτος και η αστυνομία».

«Νίκη Κεραμέως, άκου το καλά - αυτό το νομοσχέδιο θα μείνεις στα χαρτιά» και «Νίκη Κεραμέως, δεν βάζουμε μυαλό - το άσυλο για σένα θα γίνει Βατερλώ», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι φοιτητές. Όσο για τη συνέχεια, διεμήνυαν ότι η χθεσινή μαζική διαδήλωση ήταν μόνο η αρχή: «Αγώνας μαζικός, πανεκπαιδευτικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος».

Μαζική κινητοποίηση για το πανεπιστημιακό άσυλο οργάνωσαν και οι φοιτητές του ΚΚΕ (ΜΑΣ) στα Προπύλαια, όπου κρέμασαν γιγαντοπανό με μήνυμα ενάντια στην κατάργηση του ασύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL