Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ / Αύξηση μαθητικής και φοιτητικής διαρροής προβλέπει η Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ / Αύξηση μαθητικής και φοιτητικής διαρροής προβλέπει η Κομισιόν

Με νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, σήμερα, απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην πολιτική διάλυσης της Παιδείας που επιβεβαιώνεται ακόμη και από την ίδια την Κομισιόν. Καθηγητές και δάσκαλοι, που βρίσκονται για δεύτερη εβδομάδα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, δίνουν ραντεβού στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια, με κύριο σύνθημα «Κανείς δεν περισσεύει από την Παιδεία». Αμέσως μετά, θα συνέλθουν οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών, προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Χθες, πραγματοποιήθηκαν οι γενικές συνελεύσεις των καθηγητών, οι οποίες κλήθηκαν να αποφασίσουν επί των διαφορετικών προτάσεων που κατέθεσαν οι παρατάξεις. Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις πρότειναν μία 48ωρη απεργία κάθε εβδομάδα, αρχής γινομένης από αύριο. Σαρανταοκτάωρες απεργίες τον Οκτώβριο, αλλά σε διαφορετικές ημέρες πρότειναν η ΔΑΚΕ και το ΠΑΜΕ. Στην πρόταση για νέα πενθήμερη απεργία επέμειναν οι Παρεμβάσεις.

Στο μεταξύ, τις 100 έχουν φτάσει οι καταλήψεις μαθητών στα σχολεία, κυρίως Λύκεια, με αιτήματα αιχμής να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε διδακτικό προσωπικό και να καταργηθεί ο μαθητοκτόνος νόμος για το Λύκειο. Σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των μαθητών, συνεργάτες του Κ. Αρβανιτόπουλου διέρρεαν ότι ο υπουργός έδωσε εντολή στις νομικές υπηρεσίες να ετοιμάσουν Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα ορίζει ότι «στα σχολεία που γίνεται κατάληψη πάνω από 3 ημέρες θα παρατείνεται αντίστοιχα το διδακτικό έτος». Πρόκειται για ακόμα ένα μάθημα υποκρισίας, απ' αυτά που παραδίδει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να καλύψει τις ευθύνες της για την κατάσταση που έχει οδηγήσει τα σχολεία.

Μείωση 24 % στους μισθούς, μείωση 25% στις δαπάνες

Άλλωστε, αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα παραδέχεται και η Κομισιόν, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή, αναγνωρίζει ότι οι περικοπές θα οδηγήσουν σε αύξηση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και θα επηρεάσουν τη φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, η αρμόδια επίτροπος, Α. Βασιλείου, αναφέρει ότι «οι χαμηλές δημόσιες επενδύσεις δυσχεραίνουν την επίτευξη των εθνικών στόχων στο πλαίσιο της στρατηγικής 'Ευρώπη 2020' (π.χ. σχετικά με την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, τη φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση)». Ταυτόχρονα, η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής των μηχανισμών υποστήριξης για μαθητές και σπουδαστές, αναφέροντας ότι «καταβάλλονται πρόσπαθειες να διατηρηθεί η υποστήριξη για επιδότηση στέγασης, γευμάτων ή μεταφοράς, αλλά η κρίση ενδέχεται να είχε σημαντικές επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο (π.χ. στην παροχή υπηρεσιών εστίασης από ορισμένους δήμους»). Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι μειώσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών φτάνουν το 24% μόνο για φέτος, ενώ οι μειώσεις δαπανών στην Παιδεία φτάνουν το 25%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL