Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Πανεπιστημιακή ομοβροντία κατά της διαθεσιμότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεπιστημιακή ομοβροντία κατά της διαθεσιμότητας

Με ομοβροντία αντιδράσεων περιφρουρεί η πανεπιστημιακή κοινότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο που πλήττεται από την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας. Η υπογραφή της Καταστροφικής Υπουργικής Απόφασης για την απομάκρυνση 1.349 υπαλλήλων από 8 ΑΕΙ βρήκε τα πανεπιστήμια «κλειστά», καθώς οι σύγκλητοι όλων σχεδόν των ιδρυμάτων που πλήττονται διαπιστώνουν ολοσχερή αδυναμία λειτουργίας.

Χθες, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία του ζητά να προστατεύσει «το αρχαιότερο και ιστορικότερο πανεπιστήμιο της χώρας». Όπως επισημαίνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, «στη μακρόχρονη πορεία του, σχεδόν παράλληλα προς την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, το Πανεπιστήμιο Αθηνών επιβίωσε σε εξαιρετικά δυσχερείς καταστάσεις, όπως η γερμανική κατοχή του 1940 και η δικτατορία του 1967. Πρέπει όλοι μας να πιστέψουμε ότι και σήμερα με την επικράτηση της κοινής λογικής στους διδάσκοντες, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και κυρίως στους καθ' ύλην αρμοδίους στην Πολιτεία θα βρεθεί η πρέπουσα λύση». Στο πλαίσιο αυτό, ο Θ. Πελεγρίνης ζητάει από τον πρωθυπουργό «να εγκύψει, έστω την ύστατη αυτή ώρα, στο πρόβλημα που οδηγεί στον αφανισμό του ΕΚΠΑ», όπως χαρακτηρίζει την απομάκρυνση του προσωπικού.

Μετά το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, χθες ανέστειλαν τη λειτουργία τους και άλλα ιδρύματα. Συγκεκριμένα, η σύγκλητος του ΑΠΘ ανέστειλε τις λειτουργίες του ιδρύματος μέχρι την Παρασκευή. Την αντικειμενική αδυναμία της διοικητικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας του ιδρύματος, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων και μελών ΔΕΠ, διαπίστωσε και η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η Σύγκλητος απευθύνεται με αγωνία στους φοιτητές, τις οικογένειές τους και την κοινωνία και με θλίψη ανακοινώνει ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρά τη θέλησή του, βρίσκεται σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, κάθε διοικητικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας, αλλά και παροχής κοινωνικού έργου. Σε αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του ιδρύματος, σήμερα και αύριο, προχωρά και η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών. Επιπλέον, μεταθέτει την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου κατά μία εβδομάδα.

Πενθήμερη απεργία (μέχρι και την Παρασκευή), σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου, πραγματοποιούν οι διδάσκοντες της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης.

«Το πρόβλημα που επιφέρουν αυτά τα μέτρα είναι απολύτως κοινό για όλα τα πανεπιστήμια, ανεξαρτήτως αν κάποια ιδρύματα θίγονται σήμερα ή αν θα θιγούν στα αμέσως επόμενα μέτρα διαθεσιμότητας και γενικότερων μειώσεων που ακολουθούν», τονίζει η γενική συνέλευση των ακαδημαϊκών τμημάτων της ΑΣΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό, η ακαδημαϊκή κοινότητα της ΑΣΚΤ ενώνει τη φωνή της και τη δράση της με όλα πανεπιστήμια της χώρας στην υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και ήδη από χθες προχώρησε σε διήμερη αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος. Με κοινή απόφαση όλων των συλλογικών οργάνων και των φορέων του ιδρύματος, εξαιρείται από όλες τις κινητοποιήσεις η διενέργεια των εισαγωγικών εξετάσεων στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών που ξεκινούν τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιστρατεύει τη ΔΑΠ, που υποκρινόμενη ότι δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, καλεί «τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, τους εργαζομένους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν τέλος στην ταλαιπωρία που υφίσταται η ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL