Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
"Διαπιστευτήρια" για την ΕΡΤ του μέλλοντός τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Διαπιστευτήρια" για την ΕΡΤ του μέλλοντός τους

Κλίμα φόβου και ανασφάλειας έχει δημιουργήσει στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η πιθανότητα επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές, ενώ έχουν αρχίσει ήδη τα συνήθη σε τέτοιες περιπτώσεις φαινόμενα προσεταιρισμού της «νέας κατάστασης», όπως τουλάχιστον υπολογίζουν κάποιοι. Τα «διαπιστευτήρια» που σπεύδουν να δώσουν ανοίγοντας δρόμο, πιστεύουν, στο ερχόμενο νέο καθεστώς -πρακτική συνηθισμένη στην Αγία Παρασκευή- είναι το λιγότερο μπροστά σε πιο εριστικές συμπεριφορές που έχουν αρχίσει να εκφράζονται ανοιχτά: οι δεξιοί του σκληρού σαμαρικού κλίματος, από κοινού με τους προσκείμενους στο βενιζελικό ΠΑΣΟΚ συμπλέουν στην προοπτική της «επόμενης μέρας», όπως τουλάχιστον τη φαντασιώνονται και δεν διστάζουν να εκδηλώνονται χωρίς επιφυλάξεις: «Να τελειώνουμε με τη χούντα του ΣΥΡΙΖΑ», «Να καθαρίσει το μαγαζί», «Να μείνουμε μόνοι μας» είναι εκφράσεις που λέγονται φωναχτά και χωρίς φόβο.

Την ίδια ώρα και ενώ οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ γίνονται σάκος του μποξ από τον κάθε ανθυποψήφιο βουλευτή που ανά πάσα στιγμή τους... επαναφέρει στην τάξη για τις "λάθος" ερωτήσεις τους, λάδι στη φωτιά ρίχνουν δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ., όπως για παράδειγμα του Κ. Κυρανάκη, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε για την ΕΡΤ, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους ότι «οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι εκ του νόμου απαγορεύεται να απολυθούν». Μόνο που η ΕΡΤ A.E. (με μία μετοχή στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου) δεν έχει ούτε έναν «μόνιμο δημόσιο υπάλληλο», αλλά 2.300 εργαζόμενους «αορίστου χρόνου». Σύμφωνα με το σκεπτικό Κυρανάκη, θα μπορούσαν την επόμενη μέρα να απολυθούν όλοι..

Και εάν οι σκέψεις περί νέου "μαύρου" δεν ευδοκιμούν παρά στο μυαλό του Κ. Μπογδάνου, οι σχεδιασμοί για συρρίκνωση, εκφρασμένοι ρητά, προκύπτουν επίσης από τη διακηρυγμένη πρόθεση της Ν.Δ., εάν κυβερνήσει, να μειώσει το ανταποδοτικό τέλος στο μισό, συνεπώς και τα έδοδα της ΕΡΤ στο μισό. Εάν το 2018 τα έσοδά της ήταν περί τα 200 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 160 εκατ. είναι τα έξοδα και τα 40 εκατ. πλεόνασμα υπέρ της μαύρης τρύπας του χρέους), αυτό σημαίνει ότι η δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να προσαρμοστεί σε προϋπολογισμό ύψους γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 υπερ της μαύρης τρύπας του χρέους. Τα πλεονάσματα, σημειωτέον, παρατείνοναι και θα ενισχύουν τα δημόσια ταμεία έως το 2023. Με λίγα λόγια, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ν.Δ., η ΕΡΤ θα κληθεί να λειτουργήσει με 60 εκατ. τον χρόνο. Γελάνε και οι πέτρες... Ενδεικτικά, το 2017 ο τζίρος του ΑΝΤ1 ήταν 68,5 εκατ. ευρώ και του ΣΚΑΪ 66,3 εκατ.

Διότι η ΕΡΤ είναι χρήσιμη στη Ν.Δ. Τουλάχιστον για την προπαγάνδα. Οι πρώτοι που θα αντιδράσουν μάλιστα θα είναι οι ιδιωτικοί σταθμοί! Εξασφαλίζουν με χαμηλό ή καθόλου τίμημα καλύψεις και εικόνα από ταξίδια και αποστολές μελών της κυβέρνησης γλιτώνοντας τα έξοδα συνεργείων και δορυφορικών συνδέσεων, τα οποία φορτώνεται η δημόσια τηλεόραση.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL