Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
Συσπείρωση Δημοσιογράφων: / "Kαταφέραμε πολλά, μπορούμε περισσότερα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συσπείρωση Δημοσιογράφων: / "Kαταφέραμε πολλά, μπορούμε περισσότερα"

Επτά συν ένα -νέο- ψηφοδέλτια, εκ των οποίων τα τρία του δεξιού / κεντροδεξιού χώρου που κατεβαίνει πολυδιασπασμένος, διεκδικούν την ψήφο των δημοσιογράφων στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ, που πραγματοποιούνται την ερχόμενη Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιουνίου για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Πειθαρχικών Συμβουλίων, Εξελεγκτικής Επιτροπής και Μεικτού Συμβουλίου.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων / Δούρειος Τύπος συγκρότησε δυναμικό ψηφοδέλτιο 55 υποψηφίων και διεκδικεί την εμπιστοσύνη των δημοσιογράφων πάνω σε ένα σχέδιο διεκδικήσεων που θα κινείται σε τρεις άξονες:

* Θα υπηρετεί την αυτονομία της ενημέρωσης με βάση τις αρχές δεοντολογίας και θα βάζει φραγμό στην εξάρτηση από την εργοδοσία και τα παιχνίδια εξουσίας.

* Ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της ενημέρωσης που θα αποκαθιστά την αξιοπιστία και τον πλουραλισμό.

* Αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο για τα δικαιώματα στην εργασία με αξιοπρεπείς αμοιβές, στην ασφάλιση και την υγεία.

Στη διακήρυξή της για τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ η Συσπείρωση κάνει τον απολογισμό της προηγούμενης διετίας και θέτει τους στόχους για το μέλλον. Η Συσπείρωση έπαιξε και θα συνεχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενοποίηση του κλάδου πάνω σε ένα αγωνιστικό - διεκδικητικό προοδευτικό σχέδιο. Ο κλάδος μας έδωσε και κέρδισε κρίσιμες μάχες, για πρώτη φορά, έπειτα από χρόνια, παρά τους δυσμενείς συσχετισμούς δύναμης, γιατί είχε ηγεσία που παραμέρισε τις κομματικές αγκυλώσεις και τις ιδιοτέλειες διεκδικώντας το δίκιο μας.

Καταφέραμε να διασώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ και να ενοποιήσουμε όλο τον κλάδο της ενημέρωσης. Αποκρούσαμε τις επιθέσεις των εργοδοτών, βάλαμε στο περιθώριο την καιροσκοπική ομάδα Καρούτζου, η οποία λειτουργούσε ως «πέμπτη φάλαγγα» στον ΕΔΟΕΑΠ, που συνεχίζει να προσφέρει «καλές υπηρεσίες» στους εργοδότες. Η Συσπείρωση θα δώσει τη μάχη να αποκρούσουμε την επίθεση των εργοδοτών, που ζητούν τώρα την κατάργηση του 2% για τον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει τη διοίκηση του οργανισμού, που νοικοκύρεψε τα οικονομικά του μειώνοντας τα κόστη και όχι τις παροχές, ψηφιοποιώντας τις λειτουργίες και εφαρμόζοντας τη διαφάνεια με ανοιχτούς διαγωνισμούς προμηθειών. Ο ΕΔΟΕΑΠ έκλεισε το 2018 με ταμειακό πλεόνασμα πάνω απο 22 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2019 υπολογίζεται στα 28 εκατομμύρια!

Καταφέραμε να πετύχουμε μια αξιοπρεπή συλλογική σύμβαση εργασίας στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αποκαθιστώντας όλα τα προ Μνημονίων θεσμικά μας δικαιώματα. Αποτρέψαμε την υποχρεωτική κάρτα ωραρίου καταφέρνοντας ταυτοχρόνως να ενισχύσουμε νέα θεσμικά ζητήματα, όπως τα πνευματικά δικαιώματα. Καταφέραμε την αύξηση του εισαγωγικού μισθού από τα 874 στα 1.061 ευρώ, αύξηση 22%, που είναι διπλάσια της αύξησης του κατώτερου μισθού για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Καταφέραμε να ξεπαγώσουν τα κλιμάκια αναδρομικά, από το 2018. Οι κατακτήσεις αυτές στον δημόσιο τομέα μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε αξιοπρεπή συλλογική σύμβαση εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL