Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Εκτιμήσεις και προβλέψεις με όλους τους τρόπους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτιμήσεις και προβλέψεις με όλους τους τρόπους

Η προσπάθεια εκτίμησης του αποτελέσματος της κάλπης επιχειρείται με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς λόγους. Από τα επιτελεία των κομμάτων, από αναλυτές, από μέσα ενημέρωσης. Το εκλογικό αποτέλεσμα επιχειρείται να προσεγγισθεί από την πρώτη ώρα που προκηρύσσονται οι εκλογές, μέχρι ακριβώς την ώρα που κλείνουν οι κάλπες. Αυτό το τελευταίο ονομάζεται exit poll.

Οι δημοσκοπήσεις είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος διερεύνησης των προθέσεων του εκλογικού σώματος από τα κομματικά επιτελεία, αλλά και από τα ΜΜΕ. Τα κόμματα προκειμένου να δουν την απήχησή τους και ενδεχομένως να διαμορφώσουν την προεκλογική στρατηγική τους. Τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις ως ένα στοιχείο του τηλεοπτικού σόου, στο πλαίσιο πολιτικών εκπομπών και συχνά ως εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Δημοσκοπήσεις μεταδόθηκαν από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η τελευταία δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ, για παράδειγμα, την περασμένη Πέμπτη, από την εταιρεία Pulse, διατηρούσε τη διαφορά των δύο κομμάτων στο 7%: Ν.Δ. 31%, ΣΥΡΙΖΑ 24% (ΚΙΝ.ΑΛΛ. 7%, Χ.Α. 6,5%, ΚΚΕ 5,5%) και όπως είπαν, μειώθηκε η ψαλίδα κατά μία μονάδα, από το 8% στην προηγούμενη δημοσκόπηση. «Ας μην επιτρέψουμε στην κάλπη να διαψεύσει μια ωραία δημοσκόπηση» είπε κάποιος χιουμοριστικά, προσπαθώντας να αποδώσει την αποθέωση των δημοσκοπήσεων, αλλά και, τελευταίως, την αποτυχία τους.

Ορισμένοι επιχειρούν να μυριστούν το "ρεύμα" μέσα από τις συγκεντρώσεις των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών ανά την Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι οι συγκεντρώσεις με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα στη Λάρισα, στο Ηράκλειο, στην Άρτα, στο Αγρίνιο και αλλού ήταν τόσο ενθουσιώδεις που τόνωσαν το ηθικό των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Η χθεσινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα είχε τη φιλοδοξία όχι μόνο να προσφέρει αέρα νίκης στο κυβερνητικό κόμμα, αλλά και να επιδείξει τον όγκο των φίλων και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Τι ποσοστό θα μπορούσε να πάρει ένα κόμμα που γέμισε την πλατεία Συντάγματος;

Στην επιχείρηση εντοπισμού της πολιτικής επιρροής μπήκαν ακόμα και οι τηλεθεάσεις των πολιτικών αρχηγών στις συνεντεύξεις που παραχωρούσαν στα τηλεοπτικά δίκτυα. Η «Α» παρακολούθησε από κοντά την απήχηση που είχαν στο τηλεοπτικό κοινό. Μπορεί αυτό να δείχνει κάτι για το εκλογικό αποτέλεσμα; Ενδεχομένως. Η τελευταία απόπειρα εκτίμησης όμως, είναι τα exit poll, τα οποία φιλοδοξούν να προσεγγίσουν το αποτέλεσμα, έστω και δύο ώρες πριν τις πρώτες σαφείς ενδείξεις. Ώρα 7.00 το απόγευμα την Κυριακή. Πρόβλεψη αποτελέσματος με μικρή απόκλιση θα δώσει η Singular Logic όταν θα διαθέτει επαρκή στοιχεία, υπολογίζεται μεταξύ 9 και 10 το βράδυ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL